Vize krizi büyüyor, öğrenciler zorda

Yaşanan vize sorunu yurt dışı eğitim sektörünü olumsuz etkiledi. Eğitim kurumlarından onaylanmış fakat vizelerini henüz almamış öğrenciler büyük bir belirsizliğin içinde.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Vize krizi son dönemde yeniden gündem olmaya başladı. Türkiye’nin Schengen vizesi ret oranı Rusya’nın 5 kat üzerine çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Avrupa’nın vize engelini “siyasi şantaj” olarak tanımlayıp en kısa sürede çözüm mesajı verdi.
Randevu aralığının 10-12 haftaya uzadığı krizden eğitim de olumsuz etkileniyor. Değişim programı ile staj almaya hak kazananlar gidemiyor, eylül ayında yurt dışında eğitim almak üzere vize başvurusu yapan bazı öğrenciler ise ödedikleri yüksekokul ücretinin yanmasıyla karşı karşıya.
"EMEKLERİN VE ÜCRETLERİN BOŞA GİTMESİ ANLAMINA GELİYOR"
Yaşanan bu sorunu Educenter Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Önder Bal ile konuştuk. "20 yıldır bu işi yapıyorum bu sıkıntı hiçbir zaman bu kadar olmamıştı" diyen Önder Bal şunları söyledi:
"Vize krizi ile yurt dışı eğitim yara aldı. Özellikle pandemi sonrası yurt dışı eğitime olan talep son derece yükseldi. Lakin eğitim düzeyi ve ekonomik durumu iyi bile olsa kişilere vize reddi verilmesi, süreci son derece olumsuz etkiliyor. Bu da çekilen emeklerin ve harcanan ücretlerin boşa gitmesi anlamına geliyor. Bizler tüm işlemleri hızlıca sonuçlandırıyoruz ama vize onaylanmazsa maalesef hiçbir şeyin önemi yok."
AYLAR ÖNCESİNDEN BAŞVURUN
>> Kişiler ucuza gitmek için erkenden bilet almak istiyorlar buna karşın vize çıkmadığı zaman da sonuçları yine kişi için maddi kayıp olarak geri dönüyor.
>>Bizler 25 ülkeyle çalışıyoruz. Bunların arasında kısa süreliğine vizesiz gidilen ülkeler bile mevcut lakin Türk insanı genel olarak İngiltere, Amerika, Kanada, İrlanda, Malta, Almanya vb. ülkeleri öncelikle tercih ettiği için buralarda eğitim almak istiyor. Eğer kişi gerçekten eğitim almak için yurt dışına gitmek istiyor ve sonuçta da vize başvurusunda ret alıyorsa bu durumda alternatif ülkelere yönelebiliyor. Bu da gayet anlaşılır bir durum.
>> Yurt dışı eğitim başvuruları yıl boyu kesintisiz devam etmektedir. Fakat özellikle yaz dönemleri, sömestir vb. dönemler yurt dışı eğitim için başvurularının yoğunlaştığı ve vize süreçlerinin de doğal olarak uzadığı dönemlerdir. Bu nedenle önerimiz yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin aylar öncesinden başvurularını tamamlamalarıdır.
>> Yaklaşık 20 yıldır yurt dışı eğitim sektöründeyim ve binlerce kişiye de danışmanlık hizmeti verdim. Son dönemde Türk insanının yaşadığı vize sıkıntısı hiçbir dönemde yaşanmamıştır. Umarım bu sorun en kısa sürede çözülür.
ENGELLEYİCİ POLİTİKA YOK
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, vize konusunda yaşanan sorunu çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek “AB’nin Türkiye’ye karşı vizeleri engellemek gibi bir politikası yok” dedi.
HER ŞEYİM HAZIR AMA...
Çağla S: İstanbul Üniversitesinin ayarlamış olduğu öğrenci değişim programı ile Polonya’daki üniversiteden staj kabulü aldım. Her şeyim hazır vize randevusu yok. Bunu kaçırmak istemiyorum. Kübra A: Kızım Çek Cumhuriyeti’nde okuyor okula kabul aldı ama vizesine ret geldi. Orada öğrenci olmasına rağmen vize alamadı.
RET NEDENLERİ
>> Belgelerinizde eksiklik var. Dosyadaki evraklar inandırıcı değil.
>>Hesaplarınızda yeterli finansal kanıt göremedik.
>> Başvurucunun ülkesine dönmeyeceğine dair şüphe var.
>>Seyahat sağlık sigortasına uygun değildir.
PARA İADESİ YOK
Ortalamada 2-3 bin TL’yi bulan vize ücretleri, başvurunuz reddedildiği takdirde iade edilmiyor. Öğrenci Mehmet Tayoz “İş çok ciddi bir soyguna döndü. Adamlar resmen gelir kapısı yapmışlar” dedi. Uzmanlara göre Türkler her sene Schengen vizesi almak için tam 100 milyon avro harcıyor.
SIKINTI CİDDİ BOYUTA GELDİ
Altınbaş Üniversitesinden Doç Dr. Fulya Aksu ‘vize sorunu çok ciddi bir boyuta geldi’ dedi. Fulya Aksu “Uluslararası değişim programlarının önemi yadsınamaz. Öğrenci, akademik ve idari personelin bu programlardan faydalanmaları için önünde büyük bir engel olan vize sorunu çok ciddi bir boyuta geldi. Bu konuda yüksek- öğretimde uluslararasılaşmayı teşvik eden ve destekleyen devletimizin aynı şekilde vize sorunu konusunda da teşvikleri önemlidir. Bu konuda çözümün devlet üniversitelerine tanınan hizmet pasaportu hakkının uluslararası değişim programlarıyla uluslararasılaşmanın itici motoru olan vakıf üniversitelerine de tanınması çok açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.