Üniversiteye girişte denklik skandalı

- Güncelleme:
Üniversiteye girişte denklik skandalı
EĞİTİM Haberleri

Üniversiteye girişte büyük bir skandal ortaya çıktı. Birçok kişinin sahte diplomayla yüksek puanlı bölümlere kayıt yaptırdıkları tespit edildi.

Hiç gitmedikleri ülkelerde liselerden parayla diploma satın alan sahtekârlar, o diplomaları denklik almak için kullandılar. Milyonlarca üniversite adayının hayalini gasbeden isimler, Türkiye’deki üniversitelerin açtığı yabancı öğrenci kontenjanından faydalanıp; tıp, diş hekimliği, eczacılık ve mühendislik gibi puanı yüksek bölümlere kayıt yaptırdılar.

TGRT Haber’den Mehmet Ali Demir’in özel haberine göre soruşturma 2019 yılı sonunda CİMER’e yapılan bir ihbar ile başladı. İstemediği hâlde özel bir üniversitede hukuk fakültesine kaydı yapılan öğrenci şikâyetçi oldu. Hiç gitmediği Kıbrıs’taki bir okuldan diploma satın alındığını yazan öğrenci, usulsüz yöntemlerle üniversiteye yerleştirildiğini itiraf etti. İşin perde arkasında kimlerin olduğunu yazan öğrenci, sahte belgelerin 40-50 bin dolar karşılığında edinildiği iddiasında bulundu. İhbar ile Yüksek Öğretim Kurumu Hukuk Müşavirliği ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu inceleme başlattı. 

AÇIKTAN FAYDALANMIŞLAR

Okul kayıtlarının taranmasıyla rastgele seçilen 4 öğrencinin Makedonya’dan aldığı denklik belgesi incelendi. Giriş çıkış kayıtlarında öğrencilerin Türkiye’den hiç çıkmadığı anlaşıldı. Üstelik bu öğrencilerin yurt içinde de bir liseyi bitirdiği, buna rağmen Rusya, Kıbrıs, Makedonya gibi ülkelerden edinilen diplomaların Şanlıurfa’dan denkliğinin onaylatıldığı anlaşıldı. Millî Eğitim Bakanlığı müfettişler görevlendirdi. İddiaların yoğunlaştığı Şanlıurfa, Bursa, Gaziantep ve Ankara’da inceleme başlatıldı. Talim Terbiye Kurulu soruşturmasında ise sahtekarların e-Denklik modülündeki açıktan faydalandığı ortaya çıktı. Modül ile ilgili çalışma yapılması gerektiği rapor edildi. Ele alınan belgeler vahim tabloyu ortaya çıkarınca inceleme 81 şehre yayıldı. YÖK ve Millî Eğitim bakanlığı yabancı kontenjanıyla üniversiteye yerleşenlerin belgelerinin daha detaylı soruşturulması konusunda birimlerini uyardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...