Devlet açtı, millet koştu: Türkiye'de 'okul öncesi' sıkıntısı tarih oldu

- Güncelleme:
Devlet açtı, millet koştu: Türkiye'de 'okul öncesi' sıkıntısı tarih oldu

Eğitim Haberleri

5 yaş eğitimde De Facto zorunluluk geldi. Okullaşma oranı yüzde 65’ten yüzde 99,86’ya çıktı. Zorunlu eğitimin hiçbir kademesinde okullaşma oranı bu orana henüz ulaşmış değil.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Eğitimin sağlam temeller üzerine kurulmasında ve insanların ileri yaşlardaki başarılarında, okul öncesi eğitimin rolü çok büyük. Çünkü toplam zekâ potansiyelinin yarısının, çocuk dört yaşına ulaştığında tamamlanmış olduğu tahmin ediliyor.

Ülkemizde bu önemin anlaşılmasıyla son 20 ayda MEB, önemli adımları hayata geçirdi. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, bu sene erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınması hedefleniyordu. Bu henüz gerçekleşmedi ama rakamlar bize zorunlu olmamasına rağmen ülkemizde okul öncesi eğitim probleminin çözüldüğünü gösteriyor.

Devlet açtı, millet koştu: Türkiye'de 'okul öncesi' sıkıntısı tarih oldu

Edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık iki sene önce Türkiye’de 3 yaşta okullaşma oranı yüzde 9, 4 yaşta yüzde 16 ve 5 yaşta ise oran yüzde 65 idi. Bu düşük oranlar sonrası bakanlık 4 farklı konsept geliştirdi. Kullanılmayan binaları onardı, BİLSEM’lerden yararlandı, bağımsız bina yaptı ve okulda kapasite fazlası olan yerleri ana sınıfına çevirdi. 3 bin anaokulu için de hedefler açıklandı. Mevcutta ise ülke genelinde toplam okul öncesi sayısı 2.782 idi. Bu süre zarfında toplam anaokulu sayısı 6.700’e çıktı. Hâlihazırda olan okullarda toplam sayı 9.482 oldu. Meskûn mahallelerde her okulda ana sınıfı olmaya başladı. Okul öncesi eğitime erişimin artırılması için ayrıca 5 gün ücretsiz yemek uygulaması devreye girdi.. 

REKOR KIRILDI 

Bu adımların meyveleri de hızla alınmaya başladı. 3 yaşta okullaşma oranı yüzde 9’dan yüzde 21’e, 4 yaş yüzde 16’tan yüzde 42’ye, 5 yaş yüzde 65’ten yüzde 99,86’ya çıktı. Türkiye’de zorunlu eğitimin hiçbir kademesinde okullaşma oranı 99,86’ya henüz ulaşılmış değil. Bu tablo bize Türkiye’de 5 yaş eğitimde De Facto bir zorunluluğun geldiğini gösteriyor.

Devlet açtı, millet koştu: Türkiye'de 'okul öncesi' sıkıntısı tarih oldu

NE GETİRECEK?

Okul öncesi hayat boyu getirisi maksimum, yatırım maliyeti minimum olan eğitim politikası. Okul öncesi sadece bilişsel becerileri artırmıyor. Okul öncesi eğitimi almış bireylerin ömürlerinde eğitimde ve istihdamda kalma süreleri, almamış bireylere göre çok daha fazla. Ayrıca suça bulaşma oranı çok daha düşük. Okul öncesine yatırım yaptığımız zaman çok daha müreffeh, barışçıl, birbirine saygılı bir toplum inşa etme yatırımı yapmış oluyoruz.

NEREDEN NEREYE

20 ayda 5 yaş okullaşma oranlarının değişimi:

Ankara:    %42’den    %98’e çıktı 
İstanbul:    %46’den    %91’e çıktı 
İzmir:    %55’ten    %99’a çıktı
Siirt:    %33’ten    %96’ya çıktı
Erzurum:    %38’den    %99’a çıktı
Giresun:    %25’ten    %99’a çıktı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...