Tercih sürecinde yapılan 10 hata

- Güncelleme:
Tercih sürecinde yapılan 10 hata
Eğitim Haberleri

Tercih maratonunda son 7 gün. Tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık gibi bilinirliği fazla olan bölümlerin dışında alternatifleri araştırın. Açıkta kalmayayım diye yanlış karar vermeyin.

MAHMUT ÖZAY VE ESMA ALTIN'IN HABERİ - ÖSYM tarafından yapılan üç oturumlu YKS sınavlarının ardından devam eden tercih süreci heyecanı için son 7 gün... SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, bu süreçte adayların sıklıkla yaptığı 10 hataya dikkat çekti. İşte o maddeler:

> Kişinin kendi ilgi ve yeteneklerini bilmeden, kendisine uygun olan üniversite/bölüm/programı araştırmadan seçmesi.
> İş hayatında var olan sektörleri incelememek ve güncel durumlarına bakmamak.
> Yaşadığımız yüzyılın meslekleri araştırılmadan, üniversitenin beceri geliştirme çalışmalarını ve diğer tüm imkânlarını irdelememek.

ÖZEL ŞARTLARI İNCELEYİN

> Tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık gibi bilinirliği fazla olan bölümlerin dışında alternatif bölümlerin araştırılmaması.
> Yan dal, dikey geçiş, MYP gibi kavramlar hakkında araştırma yapılmaması.
> Üniversite/bölüm/programların imkânlarına, sunduğu fırsatlara bakılmadan, atama durumu, popülerlik ve sadece reklamlara bakmak.
> Yeter ki bulunduğum şehirden/ çevremden uzaklaşayım, arkadaşlarımın olduğu şehre gideyim gibi duygusal gerekçelerle adım atmak.
> Çevrenin etkisine bağlı kalarak, başkalarının tercih listesini dikkate alarak, puanım buna yetiyor anlayışıyla ve açıkta kalmayayım düşüncesiyle hareket etmek.
> Ailenin ekonomik durumunu dikkate almadan, üniversite-şehir dengesi gözetilmeden ve bölüm/programın özel şartları incelenmeden seçmek.
> Başarı sıralamasına bakılmadan sadece puana dayalı tercih yapılması.

MEZUNA KALMAYI DÜŞÜNENLER DİKKAT

Bu yıl düzenlenen YKS’de, 3 milyon 427 bin 566 aday başvurusuyla büyük bir rekor kırıldı. Ancak bu adayların sadece 881 bin 407’si 12’nci sınıf öğrencisiyken geriye kalan 2 milyon 546 bin 159’u eski mezun. Sınav sonucunda istediği hedefi tutturamayan adaylar, bir yıl daha hazırlanma düşüncesiyle, mezuna kalmayı tercih ediyor. Uzmanlar, bu yıl sınava giren eski mezun sayısını göz önünde bulundurarak, mezuna kalmayı düşünen adaylarla birlikte bu sayısının önümüzdeki yıl daha da artacağını söylüyor. Bu durumun adayların şansını azaltabileceğini belirten uzmanlar, önümüzdeki yıl yapılacak sınav için mezuna kalmanın doğuracağı dezavantajların da göz önünde bulundurulması gerektiği konusunda uyarıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...