ÖSYM'den 4 günde sonuç geldi

ÖSYM'den 4 günde sonuç geldi

EĞİTİM Haberleri

Geçtiğimiz sene günde açıklanan sonuçları bu sene 4 günde açıklayan YGS rekorunu egale etti

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS) sonuçlarını 4 gün sonra açıkladı. Güvenlik tedbirlerinin yetersizliği ve soruların sızdırıldığı iddialarıyla yıpratılmaya çalışılan kurum açıklamasında 'takım ruhu' ile sonuçların kısa sürede açıklandığını belirterek çalışanlara teşekkür etti. YGS sonuçlarına göre 1 milyon 986 bin 995 öğrencinin sınavı geçerli sayılırken, 493 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Öğrencilerden 1 milyon 779 bin 580'si 140 puan ve üzeri aldı. 1 milyon 369 bin 147 aday ise aynı zamanda 180 puanı geçerek Lisans Yerleştirme Sınavı'na girme hakkı kazandı.


Kızlar yine başarılı


Sınavda ortalama doğru sayıları tüm adaylar ve lise son sınıf düzeyinde açıklandı. En fazla doğru sayısı Türkçe testinde, en düşük doğrusayısı Fen Bilimleri'nde yaşandı. Doğru sayısı ortalama Türkçe'de 15.8, Sosyal Bilimlerde 10.7, Temel Matematikte 5.2, Fen Bilimlerinde 3.9 olarak gerçekleşti. Lise son sınıf düzeyindeki öğrencilerde ise ortalama doğru sayısı Türkçe'de 15.9, Sosyal Bilimlerde 10.4, Temel Matematikte 5.4, Fen Bilimlerinde 4.6 olarak kaydedildi. 140 puan üzerinde kızların yüzde 92'si erkeklerin ise yüzde 87.4'ü başarılı oldu. 180 puan üzerinde ise kızların yüzde 72.2'si, erkeklerin yüzde 66'sı başarılı oldu. Öğrencilere sonuç belgesi gönderilmeyecek. 180 puanı geçenler üniversite sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına 8-21 Nisan'da başvuru yapacak.


KİTAPÇIKLAR ÖĞRENCİLERE AÇILDI


Sonuçların ardından ÖSYM "Yaklaşık 6 ay boyunca, sınavda sorulacak soruların oluşturulmasından, sınav sonrasında sonuçların açıklanmasına kadar geçen süre içerisinde her anı dakika dakika planlanmış olan bu süreç hak ve adalet ölçüsünde, sorunsuz ve büyük bir başarı ile planlandığı gibi tamamladı ve değerlendirme süreci sonlandırıldı. Her cevap kâğıdı optik okuyucularda iki kere okundu ve kontrol edildi. Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında oluşturulmak istenen spekülasyonlar boşa çıktı" açıklaması yaptı. Sonuçların ardından soruların tamamı ve cevap kağıtlarının görüntüsü de adayların erişimine açıldı. Ancak soruların kişisel ya da toplu paylaşımı, basımı, yayımı, dağıtımı yasak. Paylaşanlar hakkında yasal işlem başlatılacak. Adaylar 10 gün boyunca soru kitapçığı ve cevap anahtarlarını internet üzerinden girebilecek.


YGS ZANLISINA İKİ YIL SINAV YASAKLANDI


Sınav sonrasında sosyal medyada görüntüsü paylaşılan ve kamuoyunda günlerdir soruların sınav öncesinde sızdırılması olarak lanse edilen kitapçığı kimin yayınladığı belirlendi. Kitapçık görüntüsünün sınav öncesi çekilmesinin ihtimal dışı olduğunu belirten ÖSYM, sınava giren 2 milyon 46 bin adayın kitapçıklarını tek tek inceledi. Kitapçığın İstanbul Sarıyer Yaşar Dedeman İHL'de sınava giren 18 yaşındaki İ.Y'ye ait olduğu ve 11 ile 12. sayfaları yırtmak suretiyle dışarı çıkardığı tespit edildi. Hakkında adli işlem başlatılan öğrencinin 6114 sayılı yasa kapsamında sınavı iptal edilecek ve 2 yıl boyunca ÖSYM sınavlarına girmesine müsaade edilmeyeceği belirtildi. Sınav gözetmeni hakkında herhangi bir işlem yapılıp nbsp;yapılmayacağına ise kamera kayıtları incelendikten sonra karar verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...