Okullar açılınca saç-baş yolmayın, Velilere 10 altın tavsiye

Okullar açılınca saç-baş yolmayın, Velilere 10 altın tavsiye

EĞİTİM Haberleri

Öğrenim çağına gelmiş çocukların sınıftaki ilk haftaları krize dönüşebiliyor. Uzmanlar ebeveynlere bu zor zamanı atlatmaları için tavsiyelerde bulunuyor.

Okulların açılmasıyla küçük çocuklar, aşırı ilginin bulunduğu ev ortamından çıkarak; kendisi gibi onlarca arkadaşının bulunduğu bir ortama giriyor. Buna alışmanın zaman alacağını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, okulun ilk günlerinde anne ve babaların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:1- Soğukkanlı ve kararlı olun. Okulun ona kazandıracakları, okulun özellikle evdeki durum ve ilişkileri açısında kayıplara yol açmayacağı vurgulanmalı.
2- Okula gitmesi konusunda ailenin tüm bireyleri tutarlı tutum takınmalı, çocuk cesaretlendirilmeli.
3- Çocukla her zaman açık ve anlaşılır tarzda konuşulmalı. Okula gitmek istemiyorsa açıkça bu korkusunun nedenleri ve endişeleri ortaya çıkarılmalı. Sadece onun değil, her çocuğun bunu yaşayabileceği söylenmeli.
4- İlk günlerde çocuklarını nbsp; okulda yalnız bırakmamaları onların güvenlerini kazanmaları açısından gerekli olabilir.
5- Birkaç günden fazla onunla derse girmeyin. Başlarda çocukla birlikte derse girmek konusunda öğretmenin tutum ve kararına saygı gösterilmeli.
6- Çocuklar için en önemli şey güven duygusudur. "Buralardayım", "çıkışta seni alacağım", "beni göreceksin", "kapıda olacağım" gibi cümlelerle çocuk sakinleştirilmeli.
7- nbsp;Saldırgan tutumlardan kaçının. Aile bireylerinin sergileyeceği saldırgan, kırıcı tutum ve davranışlar çocuğun uyum sürecini olumsuz etkiler.
8- Kesinlikle karşılaştırıcı bir tutum içinde olunmamalı, başka çocuklar "iyi örnek" olarak gösterilmemeli.
9- Sınıf öğretmeni ile kuracağı ilişkinin desteklenmesi, öğretmenin önerileri ile hareket edilmesi çok önemli. Okul ve öğretmenle işbirliği sonuna kadar sürdürülmeli.
10- nbsp;Korku bir-iki haftadan uzun sürüyorsa, zaman kaybetmeden psikolojik yardım alınmalı. İlk olarak rehber öğretmenlere, yeterli olmazsa çocuk ruh sağlığı uzmanlarına başvurulmalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...