‘Öğretmene hediye alacağız’ baskısı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
‘Öğretmene hediye alacağız’ baskısı!
EĞİTİM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tam altın, çanta, pırlanta, spor ayakkabı ve yüzük... Liste uzayıp gidiyor. Genellikle furyanın başını ‘sınıf annesi’nin çektiği organizasyonda hediyenin ne olacağına bile karar veriyorlar. 100 lira isteyen de var, 1.000 lira isteyen de... Maddi durumu düşük olan aileleri zora sokan bu konuyu detaylıca irdeledik.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Öğretmenler Günü’nü kutladığımız 24 Kasım yaklaşıyor veli WhatsApp gruplarında pahalı hediye alma yarışı yaşanıyor. Genellikle furyanın başını ‘sınıf annesi’nin çektiği organizasyonda hediyenin ne olacağına bile karar veriyorlar. Tam altın, çanta, pırlanta, yüzük... Liste uzayıp gidiyor. Üstelik bunu bütün velilerin olduğu WhatsApp grubundan yazıp para istemesi maddi durumu olmayan aileleri zora sokuyor. 100 lira isteyen de var, 1.000 lira isteyen de... Talep ve miktar semte göre değişiyor. Özellikle ilkokullarda bu hediye yarışı daha çok yaşanıyor. Birden fazla çocuğu olan veliler, yapılan bu dayatmadan şikâyetçi.

‘Öğretmene hediye alacağız’ baskısı!

VELİLER: BASKI ALTINDAYIZ

> İstanbul’da üç çocuğunu okutan Ayşe B: “Bu konu artık istismar edilmiş bir noktaya geldi. En küçük çocuğumun öğretmeni için 400 TL istiyorlar. Bütün velilerin yer aldığı gruplar olunca utanıp maddi gücüm yok da diyemiyorum. Buna karşı çıkmaya çalışsan daha kötü bazı veliler sana baskı uyguluyor” diye konuştu.

> İki çocuk annesi Rukiye B: “Her sene öğretmenin gözüne girmek isteyen birkaç veli ortaya çıkıyor. Yeter artık. Kim ne almak isterse alır. Bazı velilerin iş güzarlığı bu noktaya getiriyor. Buna dur denilmeli” dedi.

ÖĞRETMENLER: ALMAYIN

Bu durumdan birçok öğretmen rahatsız:

> Demet A: Öğretmen olarak maddi değeri yüksek hediye asla kabul etmem. Pahalı hediye yarışı öğretmenler arasında bir güç gösterisine dönüşmüş durumda. ‘Bana şu şu geldi, sana ne geldi’ cümlelerine mahal verilmemeli.

> Hümeyra T: Yıllardır ödev verdiğim gruptan ‘Kesinlikle hediye istemiyorum’ diyorum ve problemi kökten çözüyorum.

> Azad Y: Abartıya kaçanlar var. Genelleme yapılarak hepimiz üzülüyoruz. Maddi değeri olan hediyeler rüşvet olarak kabul edilmeli. Kamu görevlileri maddi değeri olan hediye kabul edemez. Soruşturma açılmalı. Kökten çözüm.

UZMANLAR: ZARAR VERİYOR

‘Hiçbir öğretmen bana hediye alınsın diye beklentiye girmez’ diyen uzmanlar bu olayların kamu görevlisine ve devlete olan güveni zayıflatarak kamuoyunda yanlış yorumlara sebep olduğu ifade etti.

> Eğitimci Dr. İlhan Polat: Öğretmenler Günü hediyesi kültürümüzün güzel örneklerinden biri olmakla birlikte bazen amacından sapmaktadır. Bu durum öğretmen-veli-öğrenci ilişkisine zarar verebilir. Bu sebeple hediye, velilerin güç gösterisine dönüşmemeli, maddi değerinden ziyade manevi değeri ön planda olmalı. Öğrenciler arasında kıyaslamaya yol açmamalı, öğretmeni minnet altında bırakmamalı ve veliyi çocuğu karşısında zor durumda bırakmamalı. Bunun için öğretmenler öğrencilerinden kendi eseri (şiir, resim, mektup) olan bir hediye isteyebilir. Bununla birlikte öğretmenler maddi olarak üst sınırı belirlenmiş, veliyi zor durumda bırakmayan, öğrenciler arasında eşitliği bozmayan, küçük, ulaşılabilir hediyeler belirleyebilir. Unutulmamalıdır ki öğretmene hediye veren veli değil öğrencidir.

MEB: HEDİYE KABUL ETMEYİN

Millî Eğitim Bakanlığı, önceki sene 81 şehre resmî yazı yazarak 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler dışında herhangi bir hediyenin kabul edilmemesini istemişti.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...