Uzmanlardan öğretmenlere uyarı: Öğrencileri depremzede olarak tanıtmayın

- Güncelleme:
Uzmanlardan öğretmenlere uyarı: Öğrencileri depremzede olarak tanıtmayın

Eğitim Haberleri

Çocukların deprem kaynaklı yaşadıkları zorlu süreçten sonra yeni okullarına adapte olmaları konusunda özellikle öğretmenlere büyük görevler düşüyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Çocuk ve Ergen Psikoloğu Hakan Öğütlü, bu çocukların artık kendilerini güvende hissetmeye ve rutine dönmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Öğütlü, öğretmenlerin ilk aşamada deprem bölgesinden gelen çocukların aileleri veya varsa yakınlarıyla iş birliği içinde olmalarının önemine dikkat çekti.

Yeni başladığı okulda bu çocukların diğer öğrencilere depremzede olarak tanıtılmaması gerektiğini önemle vurgulayan Öğütlü “Normal bir arkadaş, sınıfa yeni başlayan bir çocuk gibi tanıtmaları lazım. Kesinlikle ısrar edip olayı anlattırmaya çalışmamalılar. Bu gerçekten çocuklar üzerinde ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü çocuğa karşı hem acıma duygusu oluşturuyor hem de damgalanıyor. Okulda öyle tanınmaya başlıyor. Böyle bir damgalanmayı kesinlikle istemiyoruz. Bunu yaparken bir taraftan da okula başladığında sürekli deprem haberlerini paylaşmak iyi bir şey değil” dedi.

Oyunların çocuklar için bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Hakan Öğütlü “Oyunlarda çocuk temel olarak bunu gösterecektir. İlk aşamada göstermiyorlar ama değişebiliyor. Bazı çocuklar direkt gösteriyor ve temasında hep ev yıkılıyor. Bunları engellemenin bir anlamı yok. Oyunlara müdahale edilmemeli. Çocuk bunu yaşayacak ki bir şekilde baş edebilsin. 

Öğretmenlerin bunu da normal karşılaması gerekiyor. Yine ortada bir akran zorbalığı var. Öğretmenler gözlemleyecek, ihtiyaç duyduğunda yardımcı olacak, yeri geldiğinde dinleyecek. Arka planda her zaman destek olmaları, bunu çok belli etmeden bir sorun olduğunda yerinde müdahale etmeleri önemli” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...