Kariyer sınavına iki iyileştirme geliyor

"Çok sayıda Bakanlık bürokratı öğretmenlik kariyer basamakları için illerde, ilçelerde öğretmenlerin görüşlerini aldı" diyen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yapılacak yeni iyileştirmeleri ve merak edilenleri tek tek cevapladı.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ
Yeni eğitim ve öğretim yılında bir ayı geride bıraktık. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile eğitimde güncel konuları ve merak edilenleri konuştuk. Muhalafetin boykot çağrısı yaptığı kariyer sınavı için Özer “Öğretmenlerimiz buna itibar etmedi. Şartları tutan %95’i başvurdu. Bunu görmek büyük mutluluk” dedi. “Sınav haricinde iyileştirme yapılacak alanlar var” çıkışını da sorduğumuz Özer, bunun detaylarını ilk defa gazetemize anlattı. İşte Bakan Özer’in açıklamaları:
BİZE GÜVENİYORLAR
> KARİYER SINAVI: Öğretmenlik Meslek Kanunu, altmış yıllık bir özlemi gidermesine rağmen çeşitli manipülasyonlara sahne oldu. Bu konuda sosyal medyada koparılan fırtınalarla gerçeklerin farklı durumda olduğunu aslında herkes biliyordu. 2004’te zaten sınavlarla yapılan uzmanlık ve başöğretmenlikle ilgili sistematik vardı. Zaten o günden itibaren sınavla 92 bin uzman öğretmen 338 başöğretmen olmuş öğretmenimiz eğitim sisteminin içinde vardı. Yeni sistemde kotayı da kaldırdık. Dolayısıyla, öğretmenlerimiz birbirleri ile değil, sadece kendileri ile rekabet etmiş olacaklar. İnşallah, 19 Kasım günü sınava giren öğretmenlerimizin tamamı başarılı olursa tamamı uzman ve başöğretmen olacaklar. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe şartları tutan öğretmenlerimizin %95’i başvurdu. Yaklaşık 614 bin öğretmen. Başvuran öğretmenlerimizin %99’u eğitimlerini tamamladılar. Bu öğretmenlerimizin %98’i de sınava başvurdu. Tüm manipülasyonlara, sınavı boykot çağrılarına rağmen öğretmenlerimiz bunlara itibar etmedi. Bunu görmekten gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Öğretmenlerimiz bizlere güveniyor. Birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz zaman çözemeyeceğimiz hiçbir problem olduğuna inanmıyoruz. Bu eğitimler her yıl tekrarlanacak. Çok sayıda Bakanlık bürokratı bu konuya ilişkin illerde, ilçelerde öğretmenlerin görüşlerini aldı. TBMM şimdi açıldı, lisansüstü eğitim yapan öğretmenler ve uzman öğretmen olduktan sonra hizmet yılı nedeniyle başöğretmen olmadan emekli olma durumundaki öğretmenler için kanunda iyileştirmeler yapılması için çalışmalara başladık. Kanun sürekli ilavelerle zenginleşecek.
SON 30 YILIN REKORU KIRILDI
> ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ: 2022 yılındaki hedefimiz öğretmen başına eğitim saatinin 120 saat olmasıydı. Dokuz ayda öğretmen başına düşen eğitim saati 192 saate çıktı. Bu, son 30 yılın rekoru. 2021’de öğretmen eğitimi için Bakanlığın ayırmış olduğu bütçe 8,9 milyon lira idi. 2022’de bu rakam 292 milyon liraya çıkarıldı. Bu meblağın 210 milyon lirası, kendi öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine destek olmaları için direkt okullara gönderildi. Bakanlık sonuna kadar destek olacak çünkü öğretmenlerimiz ne kadar gelişirse eğitim sistemimiz o kadar gelişecek. Öğretmenlerimizin sadece mesleki gelişimlerini değil, ayrıca kişisel gelişimlerini de destekliyoruz. Artık öğretmenlerimiz hangi eğitimi almak istediğine kendileri karar veriyor.
GEREĞİNİ YAPIYORUZ
> ÜCRETSİZ YARDIMCI KAYNAKLAR:Bu sene ilk defa, yıllardan beri eğitim sistemimizde kronik bir şekilde yer alan yardımcı kaynak problemini çözmek için Millî Eğitim Bakanlığı olarak kritik ve çok önemli bir adım attık. 140 milyon yardımcı kaynak öğrencilere ulaştırıldı. Bu ay içerisinde 20 milyon yardımcı kaynağı daha öğrencilerimize ileteceğiz. Tüm alanlarda yardımcı kaynak, soru bankası, fasiküller ve etkinlik kitapları hazırlanıyor. Eğer bir okulumuzda farklı bir uygulama olursa Bakanlık olarak hemen gereğini yapıyoruz.
CUMHURBAŞKANIMIZ LİDERLİĞİNDE BAŞARIYORUZ
Mahmut Özer: Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yılda eğitime büyük öncelik verildi. Bütçeden en büyük pay eğitime ayrıldı. İlk defa, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları %94’ün üzerine çıkarıldı. Eğitim sistemimiz, toplumsal taleplere duyarlı, dolayısıyla demokratik hâle getirildi. Bir bütün olarak bakıldığında tüm bu iyileştirmelerin 20 yıl gibi kısa bir süreye sıkıştırılması hiç kolay değil. Bu devrimsel dönüşüm Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde başarıldı. Dolayısıyla şükranlarımı sunuyorum.
BAĞIMSIZ ANAOKULU YILDA 100 TANE AÇILIRDI, BU YIL 1800 TANE AÇILDI
Millî Eğitim Bakanlığının normalde yılda açtığı anaokulu sayısı 50 ile 100 arasında değişir. Biz bir yılda, hatta bir yıl tamamlanmadan 1.800 bağımsız anaokulunu hizmete açtık. 14 bin 80 ana sınıfını hizmete aldık. Ve 5 yaştaki okullaşma oranlarını bir yıl geçmeden %78’den yüzde 94’e çıkardık. Hedefimiz yıl sonuna kadar 1.200 yeni anaokulunu da hizmete almak ve böylece bir yılda 3 bin anaokulunu eğitim sistemimize kazandırmak. Böylece, okul öncesinde okullaşma oranımızı OECD ortalamasına yaklaştırmak.
700 BİN ÇIRAK EĞİTİME BAŞLADI
> MESLEK LİSELERİ: 200 milyonlarla aldığımız üretim kapasitesini 2021 yılında 1,2 milyara çıkardık. Hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz müstefit oldu çünkü katkıları ölçüsünde onlar da pay aldılar. Öğrencilerimiz 50 milyona yakın bir pay aldı. Öğretmenlerimiz de 112 milyona yakın pay aldılar ama en kritik olan şey eğitimin kalitesi arttı. Öğrenciler yaparak ve üreterek öğrenmeye başladılar. Cumhurbaşkanı’mız, 2022 hedefimizi 1,5 milyar olarak açıklamıştı. Sekiz ayda 1 milyar 75 milyona ulaştık. Muhtemelen 1,5 milyarı da aşacağız. İşgücü piyasamızın en acil sorunu çırak, kalfa ve usta ihtiyacını giderememesiydi. 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu tarihte Türkiye’de çırak ve kalfa sayısı sadece 159 bin idi. 9 ay gibi kısa sürede bu sayı 860 bine yükseldi. Yani 700 bin yeni çırak eğitime başladı. Bu mesleki eğitimde sessiz devrimdir.