Hollanda'da Türkçe dersleri için 46 bin imza toplandı

/ Kaynak: AA
Hollanda'da Türkçe dersleri için 46 bin imza toplandı
EĞİTİM Haberleri  / AA

Hollanda'da eğitim müfredatından çıkarttığı Türkçe derslerinin yeniden verilebilmesi için başlatılan kampanyada, 46 bin imza toplandığı bildirildi.

Kampanyaya öncülük eden Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı yaptığı yazılı açıklamada, toplanan imzaların Hollanda Meclisi'ne sunulacağını söyledi. Meclis kurallarına göre taleplerinin ilgili komisyonda değerlendirilmesini beklediklerini dile getiren Ayrancı, bu kapsamda yürüttükleri hukuki mücadeleye ilişkin ilk mahkemenin ise pazartesi günü yapılacağını kaydetti. Hollanda'da bir konunun mecliste görüşülmesi için 40 bin imzanın yeterli olduğunu hatırlatan Ayrancı, davayı kazanmaları halinde hükümetin derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Toplanan imzaların aynı zamanda, toplumda ilgi yok diyerek 2004 yılında anadil eğitim hakkını kaldıran Hollanda hükümetine bir cevap niteliğinde olduğunun altını çizen Ayrancı, "Tüm kurum, dernek ve gönüllülerin yoğun çalışması, internet ve sosyal medya ile duyurular yaparak bu tılsımlı sayıya ulaştık. Camilerimizde cuma namazlarında yapılan çağrılara halkımız büyük ilgi göstermiş ve katılımın daha da yayılmasını bireyler olarak sağlamışlardır. Spor sahalarında, mahalle merkezlerinde ve pazar yerlerinde gönüllülerin yürüttükleri bu tarihsel kampanyayı başarı ile hep birlikte yürüttük. Biz anadil eğitimi istiyoruz ve bunun tüm azınlıklara bir hak olmasını talep ediyoruz. Herkese eşit hak tanınmalı ve her isteyen gurubun bu hakkı kullanabilmesini savunuyoruz" diye konuştu. Anadil eğitiminin geri getirilmesine yönelik kampanya, geçen sene ekim ayında HTİB'in girişimiyle başladı. İlk önce Hollanda Eğitim Bakanlığı'na konuyla ilgili bir yazı gönderen HTİB'in görevlendirdiği avukatlar Nazmi Türkkol ile Fadime Kılıç, bakanlığın olumsuz cevabı üzerine sorunu şubat ayında yargıya taşıdı. Türk avukatların, Hollanda devletinin uluslararası anlaşmalara göre azınlık grupların anadil derslerine imkan sağlamak zorunda olduğunu ileri sürerek açtıkları davanın ilk duruşması 30 Eylül'de Lahey'de yapılacak.

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...