Hibrit eğitim modeli nedir? Uygulamalı bölümler hangileri?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğinin değerlendirileceğini açıkladı. Bu gelişmenin ardından öğrenciler “Hibrit eğitim modeli nedir? Uygulamalı bölümler hangileri?” gibi sorulara cevap aramaya başladı. Peki, Hibrit eğitim modeli nedir? Uygulamalı bölümler hangileri? İşte detaylar…
“Hibrit eğitim modeli nedir? Uygulamalı bölümler hangileri?” gibi sorular YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamalarının ardından tekrardan gündeme geldi. Özvar, üniversitelerde eğitim öğretimin aksamaması hususunda hibrit ve harmanlanmış eğitim modeline geçiş yapılabileceğine vurgu yaptı. Bahar dönemi 20 Şubat'ta başlayacak. Peki, Hibrit eğitim modeli nedir? Uygulamalı bölümler hangileri? İşte konuya ilişkin tüm merak edilenler…
HİBRİT EĞİTİM MODELİ NEDİR?
Üniversitelerin açılacağı tarihe kısa süre kala, YÖK Başkanı Özvar, üniversitelerde eğitimin 'hibrit eğitim' olarak adlandırılan 'yüz yüze' ve 'online' karma şeklinde yapılmasının planlandığını duyurdu. Yüz yüze öğrenme ile internet destekli öğrenme modeli olan hibrit eğitimde teknolojik materyaller kullanılıyor.
Karma öğrenme, hibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.
UYGULAMALI BÖLÜMLER HANGİLERİ?
Uygulamalı eğitimde, yalnızca sözlü bir anlatım söz konusu değildir. Öğrencilerin materyaller üzerinde uygulama yaparak dersi öğrenmeleri gerekir. Bu yüzden de okullarda "uygulamalı" olarak derse katılmaları gerekmektedir.
Uygulamalı dersler, deney odası etkinliği, laboratuvar çalışmaları, klinik çalışmalar, model üzerinde anlatım gibi materyallerle uygulamalı olarak anlatılan derslerdir. Uygulamalı dersler, bölümler ise Tıp, Diş Hekimliği, mimarlık, güzel sanatlar, mühendislik gibi bölümlerdir.