Formalite sınav! Öğretmene kolay soru

- Güncelleme:
Formalite sınav! Öğretmene kolay soru

Eğitim Haberleri

Yanlışların doğruları götürmediği kariyer sınavında öğretmenler, soruların kolay olduğunu ve “çeldirici” şıklarının olmadığını ifade etti. ‘Öğrenciye zor, öğretmene kolay’ diyen uzmanlar, öğretmene unvan verildiği bir sınavda soruların basit olmasını eleştirdi.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

Aylardır tartışma konusu olan ve bazı maddelerinin CHP tarafından iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındığı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, dün 81 ilde 1.489 okulda 28 bin 650 salonda merkezî sistemle tek oturumda yapıldı. 150 dakika süren sınavda beşer seçenekli 100 soru soruldu. Yanlış cevaplar, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Değerlendirmesi 100 üzerinden yapılacak sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Konuştuğumuz öğretmenler, soruların kolay olduğunu ve çeldirici şıklarının olmadığını ifade etti. Uzmanlar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) öğrencilere sorulan sorularla ile öğretmenlere sorulan sorular arasında uçurum olduğunu ifade etti. Uzmanlar, Millî Eğitim Bakanlığının uyguladığı stratejinin yanlış olduğu belirterek, öğretmenlere, uzman-başöğretmen unvanının verildiği bir sınavda soruların basit olmaması gerektiğini dile getirdiler.  

SONUÇLAR 12 ARALIK'TA

Sınav sonuçları, 12 Aralık’ta ilan edilecek. Sınav sonucuna göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara, sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren unvanları için öngörülen eğitim öğretim tazminatı ödenecek ve her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlerin maaşlarında bugünün şartlarında 1.342 lira, başöğretmenlerde ise 2 bin 684 lira artış yapılacak. Bu oranlar memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Öğretmenlik kariyer basamakları eğitimleri için 614 bin 390 öğretmen başvurdu. Bu öğretmenlerin yüzde 99’u yani 606 bin 185’i eğitimlerini tamamladı. Uzman öğretmenliğe, bu eğitimleri tamamlayan, en az 10 yıl hizmeti bulunan; başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, eğitimleri tamamlamış öğretmenler başvurdu. Sınava toplam başvuru sayısı 595 bin 598 oldu. Yüksek lisansı bulunan 94 bin 606 öğretmen uzman, doktorası bulunan 257 öğretmen ise başöğretmenlik sınavından muaf tutuluyor.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ

Öğretmenlik kariyer sınavının ilk denemesi 2006 yılında yapılmıştı. 152 bin aday başvurmuş, 144 bininin sınavı geçerli sayılmıştı. Bunlardan 106 bin 500’ü 60 baraj puanını geçmişti. Sınavda yüzde 74 başarı elde edilmişti. Sadece 106 öğretmen 90 üzeri puan almıştı.CHP, dahasonra AYM’ye iptal için başvurmuş ve uygulama kaldırılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...