‘Eksi netle üniversite’yi engellemek için iki öneri

- Güncelleme:
‘Eksi netle üniversite’yi engellemek için iki öneri

EĞİTİM Haberleri

Geçen sene yapılan YKS’de net sayısı sıfır ya da ekside olan 83 genç üniversiteye yerleşti. Sınava başvuruların sürdüğü şu günlerde eğitimciler tedbir alınmasını istiyor.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) baraj puanını kaldırması eksi netle üniversite okumayı mümkün kıldı. Geçen sene yapılan YKS’de net sayısı sıfır ya da ekside olan 83 genç üniversiteye yerleşti. Detaylar YÖK Atlas verilerinde ortaya çıktı. Eğitimci Salim Ünsal benzer durumun bu sene de yaşanmaması için iki öneride bulundu.

YARIM NET ZORUNLULUĞU

Ünsal şunları söyledi: İlk olarak puan hesaplamada o puana kaynaklık eden testlerin en az birinden yarım net çıkarma zorunluluğu kuralı esnetilmeli ve o puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamından da en az yarım net çıkarma zorunluluğu getirilmeli. Aksi hâlde eksi net hadisesini yine yaşarız.

SIFIRIN ALTINA DÜŞENE HESAPLAMA OLMASIN

İkinci öneri ise öğrenci puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerden herhangi birinden yarım net çıkarmasına rağmen puan hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamında net toplamı sıfırın altında ise o adaya puan hesaplanmamalı. Puan hesaplanmayınca da tercih yapamayacak ve yerleşemeyecektir. 

Mevcut durumda toplamda eksi net ile üniversiteye yerleşme ihtimali yine olacak ve bu durum da hem sistemi hem de üniversite niteliğinin sorgulanmasına yol açacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...