Eğitimde büyük dönüşüm: Öğrencileri yapay zekâ takip edecek

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimdeki büyük dönüşümü anlatarak “Yeni bir yazılım sistemi oluşturduk. Öğrencinin durumu artık yapay zekâ ile takip edilecek” dedi.
AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Tek bir çocuğu bile kaybetme lüksümüz yok” diyerek “Sadece kayıt dışını kayıt içine almak için çaba sarf etmiyoruz, aynı zamanda terk riski olan öğrencileri de erken belirleyip rehberlik-danışmanlık ve ailesine destek olmak gibi bir mekanizmayla ilgili bir inisiyatif aldık” dedi.
Özer “Akademik başarılar, devamsızlık sayısı, ailesinin sosyoekonomik durumu gibi bir sürü faktör var. Uluslararası kriterlerde neler varsa, onları mevcut veri tabanımız içerisinde değerlendirip yapay zekâlı bir yazılım sistemi oluşturduk. Sistemi de geçmişte okulu terk edenler üzerinde denedik. Şimdi bunu aktif olarak uygulayacağız ve öğrencileri takip etmiş olacağız” diye konuştu.
Özer, mesleki eğitimdeki büyük dönüşümü yerinde incelemek üzere gazetecilerle birlikte ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini (MTAL) ziyaret etti:
AİLE GEÇİNDİRİYORLAR
● Meslek liselerinde doluluk oranı 2022’de yüzde 99’a yükseldi.
● Aylık gelir toplamları 700 milyondan 2 milyara ulaştı. Ailelerini geçindiren öğrenciler var.
MESLEKİ EĞİTİME KADIN İLGİSİ
● Bu yıl içinde çırak ve kalfa sayısı 159 binden 1 milyon 200 bine çıktı.
● Mesleki eğitime en büyük rağbet, doğuda ve İstanbul’da.
● Mesleki eğitim merkezlerinde bu değişiklikten önce 27 bin kadın vardı, çırak kalfa olarak, 350 bin oldu.
● 19 milyon 100 bin öğrencimiz ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz.
● Kızların okullaşması ortaöğretimde 39,2 iken bugün yüzde 95’e yükseldi.
"EĞİTİMDE 'NEOLİBERAL' DEĞİL SOSYAL POLİTİKA UYGULUYORUZ"
● ‘AK Parti neoliberal ekonomik eğitim politikası uyguluyor’ deniyor. Neoliberal eğitim politikasında, eğitimde sosyal politika uygulanmaz, çünkü eğitimde fırsat eşitliği hiç kimsenin umurunda değildir.
● Şu anda 525 milyar TL’lik eğitimde sosyal politika uygulanıyor. Ne için, garibanın dezavantajını azaltmak ve eğitimini sağlamak için.
● İlk kez bu yıl tüm okullara temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve donatım ihtiyaçlarını karşılamak için şu ana kadar 7 milyar lira bütçe gönderdik. 2023’te de devam edeceğiz.
YAZ OKULLARI TUTTU
● Bilim ve sanat yaz okulları, matematik ve İngilizce yaz okullarından yaklaşık 1 milyon öğrenci ücretsiz yararlandı. 2023 yılında da yaz okulu uygulamamızı devam ettireceğiz.
● Aile Okulu Projesi ile Köy Yaşam Merkezi üzerinden, köylerdeki aileler de yararlanabilirken, 2022 yılı sonuna kadar 1 milyon veliye, 2023 yılında ise 2,5 milyon veliye bu hizmeti sunmayı amaçlıyoruz.
3 DERSE AĞIRLIK
● Üç derse ağırlık verdik: Türkçe ana dil, matematik, yabancı dil. Türkçe başta olmak üzere sadece okuduğunu anlama değil, tüm becerileri geliştirecek şekilde metodolojimizi değiştirdik ve ölçme yöntemlerini değiştirmeye devam ediyoruz. Matematik için de aynı durum söz konusu. Geçen yıl çalışmalar yaparak ‘Matematik Seferberliği’ni başlattık.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Akif Bülbül
150 BİN KÖYLÜMÜZE EĞİTİM VE KURS VERDİK
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Köy Yaşam Merkezleri Projesi ile şu ana kadar köylerde yaşayan 150 bin vatandaşın, tarım, hayvancılık ve bağlantılı diğer alanlarla ilgili kurs-eğitim aldığını söyledi. Özer “Artık köylerdeki okullarda sadece çocuklarımız eğitim almıyor aynı zamanda ebeveynleri de orada, tarımdan hayvancılığa kadar her türlü alanla ilgili eğitim imkânına kavuştu. Böylece bir taraftan eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için farklı politikaları devreye sokarken aynı zamanda ailelerin de sürekli eğitim aldıkları, kendilerini geliştirebildikleri, imkâna kavuştukları bir mekanizma oluşturmuş olduk” dedi.
"MESLEK LİSELERİ GÜÇLÜ OLSUN AMA ÜNİVERSİTEYE ALTERNATİF DE OLMASIN"
Bakan Özer, katsayı uygulamasının eğitimde travma yaşattığını söyledi. Özer şöyle konuştu: Türkiye eğitimde çok fazla şey yaşamış. Katsayı travmasını hiç anlatmıyorum bile. Katsayı uygulamasını yapanlar bu toplumdaki eğitimdeki fırsat eşitsizliğinde derin yaralar açan insanlar. Benim istediğim şey şu: Meslek liselerinde Anadolu Teknik programı var. Lise düzeyinde haftada 2 gün iş, geri kalan günlerde eğitim verilebilir. Mesleki eğitim merkezlerinin mesleki eğitimdeki payı yüzde 5 civarında. Tam tersi olması lazım. Benim götürmek istediğim yer orası. Mesleki Teknik Anadolu Liselerinin az olması ama çok üst düzey eğitim verilmesi ve yükseköğretime devamın sağlanması. Ama Mesleki Eğitim Merkezlerinin de özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin çırak, kalfa ihtiyaçlarını karşılaması. Olması gereken şey bu. Ama tüm mesleki eğitimleri meslek liselerine çevirirseniz üniversiteye gidemiyor çocuk. Meslek lisesi zoraki eğitim değil, tercih edilen, bilinçli bir şekilde gidebilecek bir eğitim sistemine çevirmek benim istediğim. Meslek lisesi güçlü olsun ama yükseköğretimin alternatifi olmasın.