Amerika'dan Çin'e uzanan başarı hikayesi: Bu defa şehre bir öğretmen geldi ve her şeyi değiştirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Amerika'dan Çin'e uzanan başarı hikayesi: Bu defa şehre bir öğretmen geldi ve her şeyi değiştirdi
Eğitim Haberleri

2016’da lise öğrencileri tarafından kurulan Pars Robotics, projeleriyle başarıdan başarıya koşuyor. ‘Robot fabrikası’nda harıl harıl çalışan liseliler, öğretmenleri Metin Karpat önderliğinde katıldıkları her yarışmadan dereceyle dönüyorlar.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

Belki şehre bir film gelir, bir güzel orman olur yazılarda, iklim değişir, Akdeniz olur, gülümse...

***

Bu satırlar Sezen Aksu’nun dillere pelesenk olan şarkısından... Bu defa şehre bir film değil, bir öğretmen geldi ve birçok gencin hayatını değiştirdi. O öğretmenin adı Metin Karpat. Başakşehir Belediyesi’nin desteğiyle 2016 yılında Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine öncülük edip Pars Robotics projesini hayata geçirdi.

Kurdukları küçük bir sınıfta 7/24 çalışıp robot üretmeye başladılar. Zaman geçtikçe kendilerini geliştirdiler. Bazen kaybettiler ama asla pes etmediler. Ülkemizde düzenlenen birçok yarışmaya katıldılar. İki defa ABD’de, bir defa da Çin’de yarışma imkânı buldular. Katıldıkları her yarışmaya dereceyle dönüyorlar. 2022 TEKNOFEST Binek Otonom Araç Yarışması’nda da birinci oldular. Öğretmen Metin Karpat “Kenardayım ve onları takip ediyorum. Onlar başardıkça ben mutlu oluyorum” dedi.

Amerika'dan Çin'e uzanan başarı hikayesi: Bu defa şehre bir öğretmen geldi ve her şeyi değiştirdi

SAYISIZ ŞEHİRDE YARIŞTILAR

Amerika’dan Çin’e uzanan başarı hikâyesini yerinde gözlemledik ve takımda akıl hocalığı yapan Muhammed Akif Tobcil ile konuştuk: "Bizim hikâyemiz Metin Hoca sayesinde başladı. 1989 yılında NASA tarafından kurulan FIRST vakfı var. Gençlere bilim ve teknoloji sevdirmek için robotik yarışmalar düzenliyor. Öğretmenimiz bizi burayla tanıştırdı. Bu yarışmaya farklı ülkelerden yaklaşık 8 bin takım katılıyor. Biz de burada uluslararası yarışmalara katılmak için uygun temaya ait robotlar yapıyoruz. Aslında bizim çalıştığımız yer bir robot fabrikası. Yaptığımız 10’dan fazla robot var.

Çin, Amerika gibi sayısız şehirde yarıştık. Hepsinden de ödülle dönüyoruz. Yarışmalar öncesinde tasarım için uzun süre mesai harcıyoruz. Daha iyi iş çıkarmak adına, her işi en ince ayrıntısına kadar düşünüyoruz. Makineler vasıtasıyla robotun bütün parçalarını işliyoruz. Ortalama robotların ağırlığı 56 kilogram oluyor. Bu yüzden robota gereksiz parçalar koyamıyoruz. Dayanıklılığından pratikliğine kadar her şeyi düşünüyoruz. İmkânlarımız doğrultusunda yeri geliyor bir parça üzerinde saatlerce hatta günlerce konuşuyoruz.

Amerika'dan Çin'e uzanan başarı hikayesi: Bu defa şehre bir öğretmen geldi ve her şeyi değiştirdi
İstanbul’da meslek lisesinin robot kulübü Amerika ve Çin’e uzandı...

11 OKULDAN 35 ÖĞRENCİ

250 metrekarede harıl harıl çalışılıyor. Buranın bize kazandırdığı temel unsur gözlemlediğimiz gelişimimiz. Meslek lisesi memleket meselesi deniliyor ya, işte burası o dertlere çare oluyor. Piyasaya yetişecek ara elemanın kendini geliştireceği mekân burası. İlk kurulduğunda sadece bir okuldan öğrenci alırken, şimdi büyüdükçe çevremize ulaşır olduk. 11 farklı okuldan 35 öğrencimiz var. Öğrencilerin hepsi meslek liselerinden de değil. Çapa Fen Lisesinden gelen var. Herkes eşit şartlarda ilgi odağına göre eğitim görüyor. Bu eğitimin ardından kendini tanıyıp geleceğini buna göre şekillendiriyor. Ekibe her yıl 15-20 öğrenci alırız. Bunları seçerken lise hazırlık ve lise birinci sınıf olmasına özen gösteriyoruz. Amacımız bu süreçte yeterince pişmelerini sağlamak. Başakşehir Belediyesi’nin destekleri bu süreçte çok kıymetli. Burada eğitim görenler aslında yeni gelenlere yol gösteriyor. Çektiğimiz zorlukları tecrübeye çevirip onların benzer sıkıntıları yaşamamalarını sağlıyoruz. 2017’da ekip için tribünde tezahüratta bulunuyordum. Şimdi çok farklı noktadayım. Hedefim ise mekatronik mühendisliği. Mezunlara birlikte de bu alanla ilgili bir şirket kurmak."

Öğrencilerden İbrahim Enis ise “Buraya katılmam hayatımın her şeyini değiştirdi. Okulda ortalamam 65 iken şimdi 90’ın üzerinde ve okul birincisiyim. Neye yatkın olduğumu öğrendim ve kendimi tanıdım. Hedeflerim şimdiden şekilenmeye başlıyor. O yüzden çok mutluyum” dedi.

Amerika'dan Çin'e uzanan başarı hikayesi: Bu defa şehre bir öğretmen geldi ve her şeyi değiştirdi

CUMHURBAŞKANI ONLARI KIRMADI
"O İMZA BİZE ŞANS GETİRDİ"

Öğrencilerden Muhammed Akif Tobcil “Pandemi patlak verince yarışmalar iptal oldu. Bu süreçte biz de elektrikli binek otonom araç yapmaya karar verdik. Kimse başaracağımıza inanmadı. ‘Biz yapalım, başarısız olsak bile sebebini öğreniriz’ diyerek yola koyulduk. Başardık ve ismini de ‘Pars Otonom’ koyduk. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı bir etkinliğe davet edildik. O gün Cumhurbaşkanı’mız stantları gezerken yanımıza uğradı. Aracımız hakkında yedi dakikalık bir bilgilendirme yaptım. Çalışmamıza imza atmasını istedim. Bizden üç gün önce de Akıncı’yı imzalamıştı. O imza onlara uğur getirmişti. Aynı uğuru bize de getirsin istedim. Kırmadı ve imzaladı. Bize de şans getirdi. Şu an çok daha iyi noktadayız” dedi.

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...