Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sebati Kudret Saylam: Kökü mazide atiyiz

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geçmişi 13. yüzyıla uzanan Cacabey Gökbilim Medresesine dayanmaktadır.
Anadolu'nun şirin şehri Kırşehir'de yükselen Ahi Evran Üniversitesi şehre ayrı bir güzellik ve özellik katmaktadır. 32 çeşit esnafı teşkilatlandırmış; kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatının kurucusu bu faziletli âlim ve mutasavvıf Ahi Evran-ı Veli (1171-1204), Moğollara karşı mücadele ederken 93 yaşında şehit edilmiştir. Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebati Kudret Saylam, "Başarıyı Birlikte Yakalayalım" sloganıyla şehirde önemli bir sinerji oluşturmuş. Başarıya odaklı yapısıyla dikkat çeken rektör Saylam, Kırşehir'in tarih, kültür ve sanat kokan yapısıyla kısa zamanda sayısal olarak üniversitenin daha fazla büyüyeceğinin işaretini veriyor. Makamında mülakatın gerçekleşmesinde yardımcı olan rektörlük iletişim koordinatörü Yrd. Doç. Dr.Kadir Can Dilber'e teşekkür ediyor söyleşi ile baş başa bırakıyorum.
Sayın hocam, rektör olarak üniversiteyi nereden nereye getirdiniz yıllar itibariyle rakamlarla ifade ederek vizyona olan katkılarınızı anlatır mısınız?
Ahi Evran Üniversitesi Rektörlük görevini yeniliklere açık, bilimin ışığında hareket eden, tarafsız ve eşit bir eğitim ve yönetim anlayışıyla çağdaş bir üniversite meydana getirmeyi hedefleyerek 2011 tarihinde devraldım. Görevi devraldığımda üniversitemizin en acil ihtiyacı akademik ve idari binalar ile sosyal yaşam alanlarıydı. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptık ve TOKİ ile bir anlaşma imzaladık. İnşaat işini tamamen ehil ellere teslim ettim. Bu anlaşma üniversitemizin binalarının inşaatlarının 2 etap halinde yapılmasını öngörüyordu. Bugün inşaatların büyük bölümü başladı ve hızlı bir şekilde devam ediyor. TOKİ ile imzalanan protokol dışında hayırseverlerin desteğiyle ve üniversitemizin kendi imkânlarıyla yapılan binalarımız da var. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Sosyal Birimlerin bulunduğu binamız 2013 yılı içerisinde tamamlandı. Mucur Yerleşkemizdeki ek bina Mucurlu hayırsever İsmail Gündüz'ün desteğiyle tamamlandı. Bağbaşı Yerleşkemizdeki Ahi Evran Üniversitesi Cami ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve yardımseverlerin destekleri ile yapılıyor. Bağbaşı Yerleşkesi yeni bir yerleşke olduğu için göreve geldiğimizde çok kullanılabilir bir durumda değildi. Yine ayrıca personel ve öğrencilerimize sosyal imkân için Açık Hava Spor Tesisleri inşa edildi.
Yeni kampüsünüzün çevre düzenlemesini nasıl yaptınız?
Bağbaşı Yerleşkemizi daha yeşil bir görünüme kavuşturmak için ağaç dikme çalışması başlattık. O dönemin Başbakanı, şimdi ise Cumhurbaşkanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan 'Beş Milyon Öğrenci İçin Beş Milyon Fidan Dikiyoruz' projesini üniversitemizde hayata geçirdik. 2013 yılı Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı etkinlik kapsamında 5 bin fidan dikildi ve proje tamamlandığında dikili ağaç sayısı 30 bine ulaşmış olacak. Ayrıca Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kaynaklarından 2014 yılında 80 projeye, 2 milyon 36 bin 750 TL bütçe ayrıldı. Üniversitemiz 2012 yılında bilimsel yayınlardaki başarıları nedeniyle Dünya'nın en iyi 2 bin üniversitesi arasına girdi.
Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yapığı katkılara kısaca değinir misiniz?
Üniversitemizin kökleri çok eskiye dayanıyor. Geçmişi, 13. Yüzyıla uzanan Cacabey Gökbilim Medresesine dayanmaktadır. Eğitim ve öğretimdeki gücünü, bu geçmişinden alarak bugün geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Yeni bir üniversite olmasına rağmen çok dinamik bir yapıya sahip ve bu yapı üniversitemizin yeni bilimsel ve sportif başarılara imza atmasına, kültür ve sanat alanlarında adından söz edilmesine olanak sağlıyor; çünkü akademik kadromuz genç, dinamik ve donanımlı kişilerden oluşuyor. Bu durum da üniversitemizin Türkiye ve dünya sıralamasındaki yerinin yukarılara taşınmasını sağlıyor.
Sizce üniversitelerin temel sorunları ve bu sorunların çözüm yolları neler olabilir?
YÖK Yasası'nın gözden geçirilerek değişen ve gelişen şartlara göre düzenlenmesi birçok sorunun halledilmesi noktasında önemli bir adım olur.
Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz?
Yakın gelecekte üniversitemizin kurumsal gelişimini ve alt yapısını güçlendirerek yaşıtı üniversiteler arasında ön sırada yer almasını sağlamak. Uzak hedef olarak, Türkiye'de üniversiteler arasında önemli bir yer edinerek, dünyaya açılmaktır.
Yükseköğretim kurumlarında görmek istediğiniz öğrenci profili nedir?
Yükseköğretim kurumlarında araştıran, sorgulayan, analitik düşünen ve yeniliklere açık öğrenciler görmek isterim.
Üniversite rektörü olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?
Üniversite rektörü olmak sorumluluk gerektirmektedir. Üniversitenin bütün yükünü üzerinizde hissediyorsunuz. Güzel işler yapıldığı zaman, başarılar elde edildiği zaman mutlu oluyorsunuz. Üniversitenin gelişmesine katkıda bulunmak ve bunların sonuçlarını görmek güzel duygular gerçekten.
Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü nasıl olmalıdır?
Üniversite, bilimsel alandaki başarıları, eğitim öğretim kalitesi, sosyal ve kültürel olanakları ve fiziki yapısıyla tercih edilebilir bir üniversite olmalıdır. Bu nedenle öğrenci üniversiteyi seçmelidir. Biz de gençlerimizin tercih edebileceği bir üniversite olmak için çalışıyoruz. Ahi Evran Üniversitesi, artık tercih edilen bir üniversite oldu. Bunun en güzel kanıtı da göreve geldiğimiz günden bu yana öğrenci sayımızın iki katına çıkması ve LYS doluluk oranının yüzde 95'in üzerinde olmasıdır.
Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etsin, diğer üniversitelerden farkı nelerdir?
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye'nin merkezi konumunda bulunan Kırşehir'dedir. Köklü bir eğitim geleneğine sahiptir. Nitelikli ve dinamik bir akademik kadroya sahiptir. Ulaşım, barınma ve sosyal imkânlar bakımından avantajlı bir konumdadır. Bünyesinde öğrencinin kişisel gelişimine katkıda bulunarak üretken, düşünen ve sorgulayan gençler olmalarına yardımcı olacak çok sayıda öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin her yerinden sevgili öğrencilerimizi bu güzel özelliklere sahip üniversitemize bekliyoruz. Geldikleri zaman güvenli ve sağlıklı bir sosyal çevre ile nitelikli bir eğitim öğretim ortamı bulacaklar.
Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?
Üniversitemizde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için her yıl kontenjan ilan ederek sınav yapmaktayız. Sınav sonucunda Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Irak'tan öğrencilerimiz üniversitemize kayıt yaptırdı ve eğitimlerine devam ediyorlar.
Akademisyenlerin performansa dayalı ücret almasını doğru buluyor musunuz, özel üniversite ile devlet üniversitesi arasındaki ücret dengesizliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Akademisyenleri maddi açıdan rahatlatacak bir uygulama. Ayrıca, hükümetimizin yapmış olduğu ek zam da öğretim elemanlarımızı memnun etmiştir. Bunlar olumlu gelişmelerdir.
Yeni Türkiye'nin yeni rektörü nasıl olmalıdır?
Yeni Türkiye'de çok şey değişti, tabular yıkıldı, Türkiye'nin önü açıldı. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Bu değişme ve gelişmelere herkes ayak uydurmalıdır. Rektörler de bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Bu olumlu gelişmeler sonucunda rektörler 2023 vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeli ve "Lider Ülke Türkiye" hedefine ulaşmak için gayret sarf etmelidir.
Yeni dönem için planladığınız projelerinizden bahseder misiniz?
Yeni dönemde Tıp Fakültemize, Mühendislik-Mimarlık Fakültemize öğrenci almayı hedefliyoruz. Şu anda inşaatları devam eden birimlerimizin inşaatlarını tamamlayarak kampüsleşme adına önemli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizi, Tıp Fakültemizi, Neşet Ertaş Güzel sanatlar Fakültesi binamızı, Merkezi Kütüphane binamızı yapmayı planlıyoruz. Şimdi 19 binin üzerinde olan öğrenci sayımızı, öğretim elemanı sayımızı, eğitim öğretim kalitemizi artırmayı hedefliyoruz. Kampüsümüzün çevre düzenlemesini yaparak daha yeşil ve daha yaşanabilir hale getirmeye öğrencilerimize sosyal alanlar oluşturmaya yönelik çalışmalar düşünüyoruz. Üniversitemizin akademik başarılarını artırmaya yönelik çalışmaları devam ettireceğiz.
Kaç kampüste eğitim ve öğretim devam ediyor?
Üniversitemizin beşi şehir merkezinde olmak üzere 11 farklı yerleşkesi mevcut. Şehir içindeki yerleşkelerimizi zamanla Bağbaşı'ndaki 1800 dönümlük alandaki kampüsümüzde toplayacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gerekli binaların yapımı TOKİ aracılığı ile hızlı bir şekilde devam ediyor.
AHİ DEVRAN ÜNİVERSİTESİ KİMLİK KARTI
Başarıyı birlikte yakalıyoruz
Kuruluş: 2006
Fakülte sayısı: 7 Yüksekokul Sayısı: 4
Meslek Yüksek Okulu: 7 Enstitü: 3
Uygulama ve Araştırma Merkezi: 10
Akademik Personel: 702 İdari Personel: 368
Öğrenci Sayısı: 19 bin
Sloganı: Başarıyı Birlikte Yakalayalım
Kampüs toplam alanı: Açık alan: 2.636.106 metrekare. Kapalı alan: 125,683 metrekare.
Misyon: Bilimsel araştırmalara bilgi üretmek, yayınlamak, verdiği eğitim-öğretimle, değişime ve gelişime açık, öncülüğe yol açan, özgün bilginin üretilmesini ve yayılmasını sağlayan, etik değerleri önemseyen, eleştirel düşünen, milli ve manevi değerlere sahip özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek ve her alandaki birikimini toplum yararına sunmaktır.
Vizyon: Yapacağı araştırma, yayın, eğitim-öğretim faaliyetleriyle bilimsel disiplinlerin ve politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunacak ulusal ve uluslararası bir üniversite olmak; vereceği yüksek nitelikli eğitim ve öğretimle Türkiye'nin geleceğini biçimlendirecek yetkin kişiler yetiştirmek; öğrencisi, personeli ve mezunu olmaktan gurur duyulan; değişime ve gelişime liderlik eden bir üniversite olmaktır.
Kimdir?
Prof. Dr. Sebati Kudret Saylam 1960 yılında Kırşehir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırşehir'de tamamladıktan sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde lisans, Ankara Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimini tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'ne 1985 yılında Araştırma Görevlisi, 1988 yılında Yardımcı Doçent olarak atandı. 1997 yılında Zootekni alanında Doçent unvanını aldı ve aynı yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'ne Doçent olarak atandı. 2007 yılında Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne Profesör olarak atandı.1985-2007 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görev yaptı. 2007 yılından bu yana Ahi Evran Üniversitesinde çalışıyor ve 2011 yılından itibaren de Ahi Evran Üniversitesinin rektörü olarak görev yapıyor.
DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOĞAN