Adaylar tercihinde patent kriteri arıyor

- Güncelleme:
Adaylar tercihinde patent kriteri arıyor

EĞİTİM Haberleri

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların tercih maratonu sürüyor. Üniversitenin araştırma merkezlerinin ne kadar üretken olduğu, akademi sanayi iş birliğinde ortaya çıkardıkları projeler, patent başvuruları ve tescil sayıları gibi kriterler artık adayların tercihte öncelikleri arasında...

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Türkiye’nin Patent Raporuna göre geçen sene ülkemizdeki üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin tüzel kişilikleriyle yaptıkları yaklaşık 6.380 patent başvurusu bulunuyor. Bunların 1.730 tanesi (buluş sayısı) en az bir ülkede tescil olmuş ve patent belgesi alabilmiş.

Üniversitelerin buluşlarını korumak için TÜRKPATENT’e yaptıkları müracaata göre 2022’de Türkiye patent başvuru şampiyonu üniversiteleri sıralamasında listenin zirvesinde sırasıyla İstanbul Gelişim Üniversitesi, Medipol Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi yer alıyor. Patent tescil şampiyonu üniversiteleri sıralamasında ise listenin zirvesinde sırasıyla İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Medipol Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi var.

ŞAMPİYON YILDIZ TEKNİK

Üniversitelerin 2022 yılında yayımlanan uluslararası patent başvurularının sıralamasında ise listenin zirvesinde 38 başvuru ile Yıldız Teknik Üniversitesi geliyor. Sıralamanın 2. sırasında 32 başvuru ile Medipol, 3. sırasında ise 23 başvurusu ile Atatürk Üniversitesi bulunuyor. Üniversitelerin (araştırma merkezleri dâhil) 2022’de yayımlanan ve tescil edilen Avrupa Patent (EP) başvurularına göre şampiyon sıralamasında listenin zirvesinde sırasıyla ODTÜ, Koç Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi yer alıyor.

Patent sayısının üniversitelerin gelişmişlik seviyesini ve eğitim kalitesini gösterdiğini belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz “Üniversitelerin patent sayısı, artık öğrencilerin tercihlerini etkiliyor. Gelecekte, ülkemizin küresel anlamda rekabet gücünü ve marka değerini artırabilmek için gençlerimizin bugünden fikri ve sınai haklar konusunda bilinçli olmaları ve seçimlerini buna göre yapmaları gerekiyor. Üniversitelerin patent hedefleri olmalı, Teknopark ve kuluçka merkezlerinde bulunan firmalarla daha ekin çalışılmalı ve AR-GE merkezleri, üniversite ve sanayi daha fazla iş birliği içinde olmalı. Türkiye katma değerli ürün için inovasyona giden patentli ürünler üretmek durumunda. Bu konuda hem bizim gibi marka ve patent vekillik şirketlerine hem sanayiye hem de eğitim kurumlarına önemli sorumluluklar düşüyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...