Abdülaziz Han'dan müderris sınavı

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Abdülaziz Han'dan müderris sınavı

Eğitim Haberleri  / İHA

Tarih araştırmacısı Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in Eshab-ı Kehf Medresesi'ne sınavla müderris atadığını söyledi.

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Komisyonu Başkanı Mustafa Köş, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in Eshab-ı Kehf Medresesi'ne sınavla müderris atadığını söyledi.
nbsp; Afşin tarihi ve Eshab-ı Kehf Külliyesi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Mustafa Köş, Sultan Abdülaziz'in 1874 yılında Eshab-ı Kehf'e müderris ataması için gönderdiği fermana ulaştığını açıkladı. Eshab-ı Kehf Mağarası ve Külliyesi'nde Kur'an-ı Kerim okuyan Es Seyyid Mehmet oğlu Mehmet'in ölümün ün ardından bu görevin yapılan imtihan neticesinde Mehmet oğlu İsmail'e verildiğini belirten Köş, şöyle konuştu:
nbsp; "Bu fermanda Mersin Valiliği'nde görev yapan Mehmet Oğlu İsmail'in torunu Sehernaz Hacıismailoğlu tarafından hala saklanıyor ve bir nüshası tercümesi ile bana gönderildi. Sultan Abdülaziz Han tarafından Mehmet oğlu İsmail adına gönderilen ferman, Eshab-ı Kehf'in Afşin'de olduğu yönündeki delilleri daha da güçlendirdi. Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer İşbilir tarafından tercüme edilen ve Sultan Abdülaziz'in tuğrasını taşıyan fermanda, Eshab-ı Kehf cümlesine vurgu yapılırken, külliyede Kur'an-ı Kerim okuma görevinin imtihan ile ehil kişilere verildiği açık bir dille belirtiliyor."
nbsp; 1874 yılında gönderilen fermanın atanan kişiye nasihatler de taşıdığını kaydeden Köş, "Osmanlı Devleti'nde Eshab-ı Kehf'in iyi bilindiği ve burada saray tarafından görevli atandığını öğrendik. Hicri 22 Recep 1290, yani miladi olarak 1874 tarihinde gönderilen ferman, Eshab-ı Kehf'in Afşin'de olduğuna da açık bir delildir. Fermanda adı geçen Es Seyyid İ smail'e, görevinde ihmallik ve tembellik göstermemesi şartıyla bu görev veriliyor" diye konuştu.
nbsp; Köş, fermanı kendisine ulaştıran ve bugüne kadar saklayan Sehernaz Hacıismailoğlu'na teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Eğitim
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...