6 Şubat depremi sonrası MEB, yaraların sarılması için aralıksız çalışıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı yaraların sarılması için afet bölgelerinde bir çok adım attı. Bakanlığın çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 9 saat ara ile iki büyük deprem meydana geldi. Son yılların en büyük felaketinde 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Binlerce bina enkaz yığınına dönerken altında kalan 50 binden fazla vatandaşımız canından oldu. Türkiye tek yürek yaralarını sarmaya devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı da afet bölgelerinde bir çok adım attı. İşte bakanlığından depremden bu yana yapmış olduğu çalışmalar...
1 - 71 ilde okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okullar 20 Şubat’ta açıldı. Yaklaşık 15 milyon 242 bin öğrenci eğitime başladı.
2- 10 il koşullarına göre eğitim açısından 3 kategoriye ayrıldı:
Birinci Kategori: Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa yer alıyor. Bu illerde eğitim 1 Mart’ta başladı. Bu üç ilde 1 milyon 236 bin 929 öğrenci eğitime başladı.
İkinci Kategori: Adana, Gaziantep ve Osmaniye yer alıyor. Bu illerde eğitim 13 Mart’ta başladı. Bu üç ilde 1 milyon 258 bin 719 öğrenci eğitime başladı.
Üçüncü Kategori: Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay yer alıyor. Eğitime verilen ara 27 Mart’a uzatıldı.
3- 10 ilde ve Elazığ’da ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacak. Ayrıca, 10 ilden diğer illere nakil yaptıran öğrencilerden de devam şartı aranmayacak.
4- Çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanları taşımalı eğitim kapsamına alındı.
5- 10 ilde aileler isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilme hakkı verildi. Şu ana kadar bu kapsamda 252 bin 829 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı.
7- Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin %3’ünü tam burslu okutma şartı %10’a çıkartıldı. Böylece oluşan %7’lik yeni kapasitenin 10 ilden nakillerini diğer illere aldıran öğrenciler için kullanılması sağlandı. Bu haktan şu ana kadar 35 bin 902 öğrenci yararlandı.
8- 10 ildeki ortaokul ve lise öğrencileri istemeleri halinde nakillerini aldırdıkları illerdeki pansiyonlu okullara doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilme hakkı getirildi.
9 - Nakillerini diğer illere aldıran tüm öğrencilerin kitap ve kırtasiye ihtiyaçları karşılandı.
10 - Depremden etkilenen bölgelerdeki anne veya babası ya da vasisi vefat eden okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerimizin tamamı 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar burslu öğrenci kapsamına alındı.
11 - OHAL bölgesindeki illerde Parasız Yatılı veya Bursluluk kapsamında burslu olarak okuyan öğrencilerin aynı ilde veya başka ilde bulunan okul pansiyonlarında parasız yatılılığa yerleştirilmeleri veya özel öğretim kuramlarına nakil olmaları halinde bu kapsamda ödenen burslarının 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kesilmemesi sağlandı.
12- Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav kapsamından 8. sınıf ikinci dönem konuları çıkarıldı.
13- Üniversitelere giriş sınavında (YKS) 12. sınıf ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkartıldı.
14- 10 ildeki 8. sınıf öğrencilerinin 4 Haziran tarihinde yapılacak LGS kapsamındaki merkezî sınava istedikleri ilde girebilme hakkı getirildi.
15- Deprem bölgesinde tüm öğretmenlerin okullar kapalı olduğunda da ek ders ücretlerini almaları sağlandı.
16- Deprem bölgesinde ücret karşılığı derse giren öğretmenler ve usta öğreticilerin deprem nedeniyle eğitime ara verilen günlerde de ders ücretlerini alabilmeleri sağlandı.
17- 10 ilde eşi veya çocuğunu kaybeden, veya bakmakla yükümlü olduklarından sağlık sorunu olup deprem nedeniyle tedavisi bulunduğu ilde mümkün olmayan öğretmen ve idari personelin istedikleri illere norma bakmaksızın nakil yapabilmeleri sağlandı. Bu kapsamda şu ana kadar 4.390 öğretmen ve 146 idari personelin (toplam 4.536) nakilleri yapıldı.
18- 10 ilde tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 416 adet psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırları kuruldu. Bu çadırlarda okulöncesi öğretmen ve rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar hizmet verdi. Bu hizmetle şu ana kadar 1 milyon 68 bin 605 öğrenci ve veliye destek sağlandı.
19- Nakilleri diğer illere aldıran öğrenciler ve velilere de psikososyal destek hizmeti verilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda da 988 bin 675 öğrenci ve veliye destek sağlandı.
20- 10 ilin tamamında tüm hastanelerde eğitim sınıfları oluşturuldu. Şu ana kadar açılan 110 hastane sınıfında tedavisi devam eden öğrencilere ve hastanedeki sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim desteği veriliyor.
21- Bölgede çadır ve konteyner merkezlerinde anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise eğitime destek çadırları ve konteyner sınıfları kuruldu. Bu kapsamda şu ana kadar 2.026 çadır/konteyner sınıfta eğitim devam ediyor. Bu kapsamda 403 anasınıfı, 293 ilkokul, 239 ortaokul, 277 lise çadır/konteyner sınıfında eğitim desteği veriliyor.
Deprem bölgesindeki çadır kentlerde çocuklarımızın eğitimlerine devam edebilmeleri için Millî Savunma Bakanlığı ile iş birliği yaparak Mehmetçik Okulları oluşturmaya devam ediyoruz.
BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR
23- Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere destek olmak için 80 adet özel eğitime destek çadır/konteyner sınıf oluşturuldu.
24- 10 ilin tamamında LGS sınavına girecek 8. sınıf ve YKS sınavına girecek 12. sınıf öğrencileri için destekleme ve yetiştirme kursları başlatıldı. Bu kapsamda bölgede 734 noktada destekleme ve yetiştirme kursları hizmet vermeye devam ediyor.
25- 8 ve 12. sınıf öğrencilerimizin tüm ders kitapları ve yardımcı kaynakları tekrar bastırıldı. 11 milyon 820 bin 918 kitap öğrencilere dağıtıldı.
26- Temel eğitim ve ortaöğretim ders kitapları (15 milyon 521 bin 530 ders kitabı) yeniden basılarak öğrencilere dağıtıldı.
27- 10 ilin tamamında depremzede öğrencilerin tüm kırtasiye ihtiyaçları karşılanmaya devam ediliyor. Ayrıca, diğer illere nakil yaptıran tüm öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçları da karşılanıyor.
28- Bölgede kurulan tüm konteynerlere öğrencilerin TRT EBA’dan dersleri takip edebilmeleri için TV kuruldu. Bu kapsamda şu ana kadar 15 bin TV kurulumu tamamlandı. Konteynerler kuruldukça TV kurulumu da devam edecek.
29- Mobil Bilim Merkezi eğlenceli ve öğretici yolculuğunda deprem bölgesindeki öğrencilerimizle buluşuyor.
30- 10 ilimizdeki Halk Eğitimi Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü kurslarına şu ana kadar 91.609 vatandaşımız katıldı. Bu kurslarda 5.952’si usta öğretici diğerleri MEB personeli olmak üzere 6.944 kişi eğitici olarak görevlendirildi