2024 LGS açıkta kalan öğrenciler ne yapacak? LGS il/ilçe öğrenci yerleştirme başvurusu ne zaman, nasıl yapılacak?

2024 LGS (Liselere Geçiş Sistemi) tercih sonuçları açıklandı ve bazı öğrenciler maalesef tercih ettikleri okullara yerleşemediler. Bu durumdaki öğrenciler için ne yapılması gerektiği ve ikinci bir tercih hakkı olup olmadığı merak konusu. İşte detaylar:
2024 LGS nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, nasıl bir okula gireceğini merak ediyor. Öğrencilerin belli tarihler arasında il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurusu yapması gerekiyor.
Peki 2024 LGS il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yerleştirme başvurusu ne zaman, nasıl yapılacak? İşte konuya ilişkin tüm detaylar…
LGS sonuçları sonrası hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen süreçler şu şekildedir:
Yerleştirme Başvuruları: Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yerleştirme başvuruları 29 Temmuz - 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında alınacak. Bu tarihler arasında öğrenciler boş kontenjanlara göre tercih yapabilecekler.
Boş Kontenjanlar ve Tercihler: Tercihler alındıktan sonra, LGS boş kontenjanları ve lise taban puanları MEB tarafından açıklanacak. Bu bilgiler, öğrencilerin hangi okullarda boş kontenjan bulunduğunu ve yeni tercihler yapabileceklerini gösterecek.
2. TERCİH HAKKI VAR MI?
2024 LGS'de açıkta kalan öğrenciler için ikinci bir tercih hakkı tanınmış değil. Ancak, yerleştirme başvuruları ve boş kontenjanlara göre tercihler yapma imkanı sağlanmıştır. Bu süreç, yerleşemeyen öğrenciler için bir alternatif sunarak, boş kalan kontenjanlara başvurma fırsatı sunar.
LGS OKUL NAKLİ NASIL YAPILIR?
Nakil komisyonuna başvurabilmek için ilçe milli eğitim müdürlüklerine bizzat giderek başvuru yapmak gerekiyor. İlçe nakil komisyonu üyelerinin dışında veli ve öğrencilere boş kontenjanlar, kayıt alanındaki okullar, okulların eğitim programları, alan ve tür bilgileri gibi hususlarda rehberlik yapması için görevliler öğrencilere yardımcı olacak.
Komisyona başvuran veli ve öğrencilerin dilekçeleri gerekli rehberlik ve kontroller yapıldıktan sonra komisyon üyelerince teslim alınıp gün sonunda hazırlanacak excel tablosu aracılığıyla gruplandırılacak. Okulların kontenjanları belli olacak. Veli ve öğrencilerin kontenjanı bulunan okullardan 3 tercih yapması istenecek. Belirtilen tarihler arasında alınan başvurular tamamlandıktan sonra okulların kontenjanları da dikkate alınarak öğrencilerin ortaokul başarı puanına göre tercih ettikleri okullara kabul edilecek.
Lise tercihi yapamadım yardımcı olurmusunuz