TÜSİAD ve MÜSİAD'dan siyasi partilere ziyaret

/ Kaynak: AA
TÜSİAD ve MÜSİAD'dan siyasi partilere ziyaret
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

TÜSİAD ve MÜSİAD heyetleri siyasi partileri ziyaret etti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile olumlu bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Son derece açık diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık" dedi.


Symes, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde kabulünün ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.


Görüşmeyi, Başbakan Davutoğlu'nun, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla Güniz Sokak'taki taziye ziyareti dolayısıyla ertelenen saatte yaptıklarını belirten Symes, "Son derece olumlu bir görüşme geçirdik, Sayın Başbakanımızla" ifadesini kullandı.


Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla kendilerinin de Güniz Sokak'taki evine taziye ziyaretinde bulunduklarını anlatan Symes, "Türkiye'ye, Türk halkına başsağlığı diliyorum. Türkiye için son derece önemli, ekonomi ve kalkınma alanında katkılarını yapmış nbsp;liderimizi kaybettik" diye konuştu.


Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerine ilişkin şimdilik çok kısa bir açıklama yapacaklarını, HDP'lilerle bugün gerçekleştirecekleri görüşmelerinin ardından basına bilgi vereceklerini aktaran Symes, şöyle devam etti:


"Bütün iş dünyasının önceliklerini, Başbakanımıza nbsp;tüm açıklığıyla aynen diğer partilere olduğu gibi bildirdik. Kendileri, bunların dönüşüm programları içinde yer aldığını, daha önce açıklanan belli konularda bize teyitlerini verdiler. Son derece açık diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık."


Bir gazetecinin, "Buzlar eridi mi" şeklindeki sorusuna, "Teşekkür ediyorum" karşılığı veren Cansen Başaran Symes, aynı gazetecinin "Erimedi mi" sözü üzerine ise "Güldüğümüze göre, evet" dedi.


Davutoğlu MÜSİAD heyetini kabul etti


Başbakan Davutoğlu, daha sonra MÜSİAD heyetini kabul etti. Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 1,5 saat sürdü.


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, siyasi parti liderleriyle yaptıkları görüşmelerin ardından İstanbul'a ümitli döndüklerini belirterek, "TÜSİAD'ın tercihi Türkiye'nin demokratik, ekonomik, kalkınma, yatırım ortamı başlıklarında hızla önünü açacak güçlü ve kalıcı bir hükümetin kurulmasıdır. Bunun haricinde hiçbir tercihimiz yoktur" dedi. nbsp;


TÜSİAD'dan HDP'ye ziyaret


Başaran Symes ve TÜSİAD Yönetim Kurulu heyeti daha sonra HDP'ye ziyarette bulundu.


Başaran Symes, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile parti genel merkezinde yapılan görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Dört siyasi partiyi kapsayan bir programı sonlandırdıklarını belirten Başaran-Symes, şunları kaydetti:


"Tüm görüşmelerimizi özetlersek, biz iş dünyasının çok güçlü bir örgütü olarak iş dünyasının beklentilerini 3 ana başlık altında tüm siyasi parti liderlerimizle paylaştık. Bunlar, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kurulacak hükümetten beklediği demokratikleşme, bunun içinde hukuk, özgürlükler son derece önemli. Kalkınma içerisindeki bütün temel başlıklar, Türkiye'nin yatırım ortamı ve sürdürülebilir büyüme için gerekli tüm ana başlıkları çok kapsamlı olarak kendileriyle paylaştık."


Başaran-Symes, diyaloğun çok sağlıklı olduğu toplantılardan çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:


"TÜSİAD adına, iş dünyamız adına bundan son derece memnun oldum. Biz siyasi parti liderlerimizin büyük bir sorumluluk anlayışıyla, Türkiye'nin hızla bir hükümete kavuşması için çalışmakta olduklarını gözlemledik. Bence bu son derece önemli. Şu iradeyi çok kuvvetli olarak gördük: Herkes, bu güçlü temsilin parlamentodan hızla istikrarlı, kalıcı bir hükümet arayışında. Bu hepimiz için son derece güçlü bir mesajdır. Şimdi bu mesajın içini doldurmak, siyasi parti liderlerinin görevi. Ama burada ciddi bir iradenin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla İstanbul'a ümitli olarak dönüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye erken seçim tartışmalarından hızla uzaklaşmalı. Kurulacak uygun bir kompozisyondaki hükümetle kenetlenilmesi gerektiğinin altını bir kere daha biz de çizdik. Bu iradeyi görmüş olarak İstanbul'a dönmekten son derece mutluyuz."


"Gayet olumlu bir görüşme oldu"


Bir basın mensubunun, "Partilere tercihlerinizi ilettiniz mi" sorusuna karşılık Başaran-Symes, "TÜSİAD'ın tercihi Türkiye'nin demokratik, ekonomik, kalkınma, yatırım ortamı başlıklarında hızla önünü açacak güçlü ve kalıcı bir hükümetin kurulmasıdır. Bunun haricinde hiçbir tercihimiz yoktur" cevabını verdi.


"Buzlar eridi olarak yorumlayabilirsiniz"


"Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede, TÜSİAD ile AK Parti arasındaki buzların eriyip erimediği" yönündeki bir soruya karşılık Başaran-Symes, "Gayet olumlu bir görüşme oldu. Bunu sizler buzlar eridi olarak yorumlayabilirsiniz. Ben buz muydu onu bilmiyorum" şeklinde konuştu. nbsp;


"Herkes ciddi çaba gösteriyor"


"Erken seçim ihtimalinin ortadan kalktığına dair güçlü bir irade gözlemlediniz mi" sorusuna Başaran-Symes, şu cevabı verdi:


"Şöyle bir iradeyi çok net gördük: Erken seçimden ziyade herkes buradan koalisyon hükümetinin çıkması için ciddi çaba gösteriyor. Tabii hayal de görmeyelim. Partilerin kendi ilkesel duruşları var. Bunlar üzerinden görüşmeler devam ediyor anladığımız kadarıyla. Bu çok doğaldır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...