Suriye konusunda anlaşma sağlandı, ABD söz değil icraat istedi

Suriye konusunda anlaşma sağlandı, ABD söz değil icraat istedi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Suriye'ye bir hafta mühlet verildi. ABD ve Rusya, Suriye'deki kimyasal silahların imhası konusunda uzlaştı.

Cenevre'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Şam yönetiminden tüm kimyasal silahların bir an önce imha edilmesini talep etti. Uzlaşma uyarınca Suriye'nin bir hafta içinde elinde bulunan tüm kimyasal silahların listesini yetkililere vermesi gerektiği belirtildi. Kimyasal silahların önümüzdeki yılın ortasına kadar Suriye dışında imha edilmesi öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın konferansında tüm kimyasal silahların Suriye dışında imha edilmesi gerektiğini kaydetti. Kerry şartların yerine getirilmemesi nedeniyle meydana gelebilecek olası bir zorunluluk halinde ise ABD'nin askerî müdahale tehditlerinin geçerli olacağını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile perşembe gününden bu yana Cenevre'de Rusya'nın önerdiği, Suriye'nin kimyasal silahlarını kontrol altına alma planını görüşüyordu.


Esad: 'Rusya istediği için kabul ettik'


Hatırlanacağı üzere Suriye Devlet Lideri Beşar Esad, Rusya'nın nükleer silahların iadesine ilişkin teklifini kabul etmişti. Suriye lideri Beşar Esad, kimyasal silahların uluslararası denetime açılmasını ABD'nin tehdidinden dolayı değil, Rusya önerdiği için kabul ettiklerini söyledi. Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e konuşan Suriye lideri Beşar Esad, "Suriye kimyasal silahları uluslararası denetime açmayı Rusya istediği için kabul etti" ifadesini kulandı. Esad, "ABD'den yapılan tehditler kararımızda etkili olmadı" şeklinde konuştu.


nbsp;'Çatışmalar tırmanabilir'


Ancak uzmanlar siyasi bir çözüm arayışının Suriye'deki iç savaşı tırmandırabileceğine işaret ediyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden (IISS) Ortadoğu uzmanı Emile Hokayem "Muhalifler arasında yoğun bir umutsuzluk ve yalnız bırakılmışlık duygusu hâkim" şeklinde konuşuyor. Hokayem Suriye rejiminin, muhaliflerin bu durumundan faydalanabileceğine dikkat çekiyor.
(NetGazete)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...