Safiye Ayla kimsesiz kalınca!.. (Safiye Ayla Kimdir?)

Safiye Ayla kimsesiz kalınca!.. (Safiye Ayla Kimdir?)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Safiye Ayla henüz doğmadan Abdullah Bey vefat etmiştir. Annesini de henüz üç yaşındayken kaybeden Safiye Ayla kimsesiz kalınca...

Google 14 Temmuz gününe özel logo ile ünlü şarkıcı Safiye Ayla'nın 102.Doğum gününü Türkiye'ye intetnet kullanıcılarına hatırlattı. Dünya'nın en büyük arama motoru Google 14 Temmuz gününe özel logo ile ünlü şarkıcı Safiye Ayla'nın 102.Doğum gününü Türkiye'ye intetnet kullanıcılarına hatırlattı. nbsp; Dünya'nın en büyük arama motoru Google 14 Temmuz gününe özel logo ile ünlü şarkıcı Safiye Ayla'nın 102.Doğum gününü Türkiye'ye intetnet kullanıcılarına hatırlattı.

Safiye Ayla (şarkıcı)

Cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın yorumcularından

1907 yılında İstanbul'da doğdu. Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitirdi. Müziğe küçük yaşta piyano çalarak başladı. Önce besteci rebabi Mustafa Sunar'dan, sonar Yesari Asım Arsoy, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Udi Nevras, Mesut Cemil, Refik Fersan gibi ustalardan yararlandı. İlk kez 1931'de, Darüttalim-i Musiki Heyeti'nin konserlerinde sahneye çıktı. İstanbul, Ankara radyoları ile İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti'nde çalıştı. Uzun yılar gazinolarda şarkı söyledi. Atatürk onu dinlemekten çok hoşlanır. Yapılan toplantılarda ona sık sık sevdiği şarkıları söyletirdi. Bir çok plak doldurdu. Sesini geniş dinleyici kitlelerine duyurdu. Udi ve besteci Şerif Muhittin Targan'la evliydi. 1998 yılında öldü.

Safiye Ayla Özellikleri

Kendinden önceki ve kendi dönemindeki kadın şarkıcılardan farklı olarak kendine özgü bir okuyuş tarzı vardı. Okuyuşuna yansıyan Batı müziği beğenisi bu tavrın belirgin bir özeliğidir. Ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, aynı zamanda coşkun bir tavırla okurdu. Sesindeki pürüzsüz akış, en tiz perdelerde bile kaybolmazdı. Zamanın gözde şarkılarıyla, Rumeli Türkülerini içine alan geniş repertuarıyla büyük bir dinleyici kesimi tarafından beğenildi.

HAKKINDA YAZILANLAR

1.Musalladan Şöhrete Safiye Ayla
Nalan Seçkin
Bilgi Yayınevi

"Gazeteci Nalan Seçkin, mesleğinin son otuz yılını özellikle yakın tarihimizi araştırmakla geçirdi. Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, (eski) Güneş ve Günaydın gazetelerinde yayımlanan yazıları büyük ilgi topladı. "İlk Meclis'ten Kalanlar" ve "Ajans Haberleri" adlı kitapların yazarı Seçkin, üçü "Yılın Gazetecisi" olmak üzere 20'yi aşkın "Gazetecilik Başarı Ödülü" sahibi. Cumhuriyet tarihimizin 75 yılına Türk Sanat Musıkisi dalında damgasını vuran Safiye Abla, 90 yıllık yaşamında yapayalnızlığın acısını yüreğinin orta yerinde sürekli taşımasına karşın, acıyı bal eylemeyi hep başardı..."

Safiye Ayla kimdir? Besteleri ve şarkıları

1907'de, İstanbul'da dünyaya gelen Ayla, daha doğmadan babasını, henüz 3 yaşındayken de annesini kaybedince, Bebek'deki, Çağlayan Darüleytam'da büyütüldü. İlkokuldan sonra, Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitiren Ayla, öğrenimini tamamladıktan sonra, kısa bir süre öğretmen olarak çalıştıysa da, mesleğine devam etmedi.
Müziğe, küçük yaşta piyano çalarak başlayan Ayla, sesinin güzelliğinin fark edilmesinden sonra ilk ciddi musiki derslerini, önce, besteci Mustafa Sunar'dan, sonra da, Yesari Asım Arsoy, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Udi Nevras, Mesut Cemil ve Refik Fersan gibi ünlü bestekar ve söz yazarlarından yararlandı.

İlk hocası Sunar'ın desteğiyle, ilk plağını çıkarttıktan sonra ülke çapında tanınan bir ses sanatçısı haline gelen Ayla'nın, bundan sonra doldurduğu, 500'ü aşkın sayıda plağının her biri, satış rekorları kırdı.

İlk kez 1931'de, Darüttalim-i Musiki Heyeti'nin konserlerinde sahneye çıkan Ayla, İstanbul, Ankara Radyoları ile İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti'nde görev yaptı.

Uzun yıllar gazinolarda şarkı söyleyen Ayla'nın, en büyük hayranlarından bir de, Mustafa Kemal ATATÜRK idi. Onu dinlemekten büyük haz alan Mustafa Kemal, yapılan toplantılarda ve düzenlenen yemeklerde, ona sık sık sevdiği şarkıları söyletirdi.

Özel solo konserler veren ve pek çok plak doldurdu. Sesini geniş dinleyici kitlelerine duyurabilen kadın okuyucuların en ünlüsü olan Safiye Ayla, 1950'de, udi bestekar, Şerif Muhittin Targan'la evlendi ve eşinin soyadını aldı.

Seslendirdiği, Çile Bülbülüm, Ah Bu Gönül Şarkıları, Niçin Baktın Bana Öyle, Bir İhtimal Daha Var, Menekşe Kokulu Yarim gibi, zamanın gözde şarkılarıyla olduğu kadar, Rumeli Türküleri ve klasik örnekleri de içine alan, geniş repertuarlarıyla, büyük bir dinleyici kitlesine ulaşan Ayla'nın, kendinden önceki ve kendi dönemindeki, kadın ses sanatçılarından farklı, kendine özgü bir okuyuş tarzı vardı. Ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, düzgün, aynı zamanda da coşkun, çekici bir tavırla okuyan Ayla'nın, en tiz perdelerde bile, sesindeki pürüzsüzlük bozulmazdı.

Safiye Ayla, 14 Ocak 1998'de, uzun süren yaşam serüvenini noktalayarak, İstanbul'da vefat etti ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...