Ramazan Ayı ne zaman 2015 (İLK ORUÇ NE ZAMN)

Ramazan Ayı ne zaman 2015 (İLK ORUÇ NE ZAMN)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Onbir ayın sultanı Ramazan ne zaman başlıyor? 2015 Ramazan ayı hangi gün başlayacak merak konusu. İlk oruç ne zaman. İşte detaylar

Onbir ayın sultanı Ramazan ne zaman başlıyor?2015 Ramazan ayı hangi gün başlayacak merak konusu. İlk oruç ne zaman. Oruç tutacaklar ilk sahura hangi gün kalkacak. İşte Ramazan ayı hakkında detaylı bilgiler...2015 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 3 aylardan biri olan Ramazan'ın başlamasına çok az bir zaman kaldı. Peki ilk oruç ne zaman tutulacak? Tüm Müslümanlar için en önemli ay olan on bir ayın sultanı Ramazan'ın başlangıç tarihi ve merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Ramazan veya Ramazan ayı nbsp;Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.Sevan Nişanyan'ın verdiği bilgilere göre Ramazan İslam öncesi Arap ay takviminde Temmuz-ağustos aylarına verilen isimdir. Bu takvimde aylar 12+1 sistemi (3 yılda bir ilave edilen 1 ay) sayesinde en fazla 30 günlük kaymalarla yılın aynı zamanlarında yaşanmaktaydı.

Ramazan Ayı ne zaman 2015 (İLK ORUÇ NE ZAMN)

nbsp;ÜÇ AYLAR

Üç aylar veya Mubarek üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da Ümmetin ayıdır.Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan ayı 2015 yılında 18 Haziran günü başlayacaktır. 18 Haziran gecesi ilk sahur yapılacak. nbsp;

2015 ÖNEMLİ GÜNLER

Miraç Kandili: 15 Mayıs 2015 Cuma

Berat Kandili:1 Haziran 2015 Pazartesi

Ramazan Ayı Başlangıcı: 18 Haziran 2015 Perşembe

Kadir Gecesi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi

Ramazan Bayramı: 17 Temmuz 2015 Cuma

Ramazan Ayı ne zaman 2015 (İLK ORUÇ NE ZAMN)

Zekât verirken nelere dikkat etmeli?

Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, hicrî aya göre bir yere yazar ve her sene o tarihte zekâtını verir. Ramazan ayını beklemez.

Zekat verirken şunlara dikkat etmeli:

1- Zekât verirken bilezik, yüzük gibi altınların işçilik ve sanat değerine değil, ağırlığına bakılır. Mesela Reşat, Cumhuriyet ve Aziz liralar 7,2 gramdır. 12 ayardan fazla olan bütün altınlar tartılıp, kırkta biri zekât olarak verilir. Bilezik, küpe, yüzük gibi çeşitli ayarlarda altını olanın, bunların içinden en yüksek olanının ayarından vermesi daha iyi, ortasından, ortalamasından vermesi caiz, düşüğünden vermesi ise mekruhtur.

2- Zekâta tâbi mallar ile altın liraların fiyatı, en düşük olanının alış fiyatına göre hesaplanır.

3- Bir kimse, (Zekâtımı bir fakire ver) diye birini vekil ederse, vekil kendi parasıyla da zekâtı verebilir.

4- Zekât, farz olduktan sonra verilir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, hicrî kamerî aya göre bir yere yazar ve her sene o tarihte zekâtını verir. Ramazan ayını beklemez. Günü gelmeden zekât vermekte de mahzur yoktur. Gelecek birkaç yılın zekâtını önceden vermek de caizdir. Zamanı gelince tekrar hesaplanır, eksik verilmişse tamamlanır. Fazla verilmişse gelecek senenin zekâtından düşülür.

NİSAP SIFIRLANINCA YENİ TARİH ATILIR

5- Nisap, yıl içinde sıfırlanınca, ilk nisabı bulduğu gün yeniden tarih atılır. Bundan bir hicrî yıl sonra, nisaba mâlik ise zekât verir. Sıfırlandıktan sonra, bir daha zengin olana kadar tarih atılmaz. Sıfırlanmadan, mesela 50 gram altını varsa, yıl sonu diğer paralarıyla birlikte nisaba malikse zekâtını verir. Yani sıfırlanma hariç, yıl içindeki diğer dalgalanmalara itibar edilmez.

6- Uşru verilen mal, kırk yıl da kalsa, uşru da zekâtı da verilmez, ama ticaret malı hâline gelirse veya satılıp paraya, altına çevrilirse zekât malı olur. İlk zekât verme gününde zekâtını da vermek gerekir. Altın ve gümüş eşya ile kâğıt paralar, her ne suretle ele geçerse geçsin, zekât malı olurlar.

Ramazan Ayı ne zaman 2015 (İLK ORUÇ NE ZAMN)

7- O ay tahakkuk eden kira borçları, zekât nisabından düşülür, gelecek aylarınki düşülmez.

8- 15-20 yıllık da olsa, uzun vadeli taksitlerle alınan krediler, zekât nisabından borç olarak düşülür

9- Altın miktarı yarıdan az olan karışımın zekât hesabı, ağırlığıyla değil kıymetiyle yapılır.

Ramazan Ayının Anlam Ve Önemi

Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...