ÖSYM / ALES Sınav Giriş Yerleri açıklandı ÖĞREN (ALES Sınav Giriş Belgesi)

ÖSYM / ALES Sınav Giriş Yerleri açıklandı ÖĞREN (ALES Sınav Giriş Belgesi)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ALES sınav giriş yerleri açıklandı. ÖSYM'nin sitesinden ALES Sınav giriş yerlerinizi öğrenmeniz mümkün. ALES sınav giriş belgesi ve detaylar için tıkla

ALES sınav giriş yerleri açıklandı. ÖSYM'nin sitesinden ALES Sınav giriş yerlerinizi öğrenmeniz mümkün. ALES sınav giriş belgesi ve detaylar için tıkla... ALES sınav giriş yeri sorgulama ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile kullanıma açıldı. ALES sınav giriş yeri sorgulama yaparak sınav yerinizi öğrenmek için ALES sınav giriş yeri sorgulama işlemleri haberin devamında.

ÖSYM - ALES SINAV GİRİŞ YERİ SORGULA nbsp;

MEB SINAV SONUÇLARI nbsp;

Adayların merakla açıklanmasını bekledikleri ALES giriş yerleri erişime açıldı. ALES giriş yerleri ÖSYM tarafından ALES Giriş Belgelerinin açıklanmasının ardından belli oldu.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi giriş belgeleri erişime açıldı.ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Mayıs'ta yapılacak ALES'e başvuran adayların, sınava girecekleri bina ve salonlara yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylara, sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, giriş belgelerini, T.C kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden edinecek.Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken, belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen gösterecek. Adayların bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları, belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret bulunmamasına özen göstermeleri gerekiyor.

ÖSYM / ALES Sınav Giriş Yerleri açıklandı ÖĞREN (ALES Sınav Giriş Belgesi)

Giriş belgesini (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınav gününden önce adayların sınava girecekleri binayı, adres bilgisini teyit etmek, ulaşımını ve ulaşım süresini öğrenmek amacıyla gidip görmeleri yararlarına olacak. Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar sınav binalarına ve salonlarına yüzü açık, sınav görevlilerince kimlik kontrolü yapılabilir bir şekilde alınacak. Yüzü kimlik tespiti yapılmasına uygun bir şekilde açık olmayan adaylar, sınav bina/salonlarına alınmayacak.

Adayların sınava girebilmeleri için giriş belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil), tutuklu veya hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ile ve 7 rakamın oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi avukat kimlik belgesi, özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak.

ÖSYM / ALES Sınav Giriş Yerleri açıklandı ÖĞREN (ALES Sınav Giriş Belgesi)

Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

Öncelikle "ALES Nedir?" sorusuna cevap verelim. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.ALES'in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır.ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ÖSYM / ALES Sınav Giriş Yerleri açıklandı ÖĞREN (ALES Sınav Giriş Belgesi)

ALES'in Önemi

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. nbsp;Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. nbsp;Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. nbsp;Genelde ALES sonucu %50'lik bir paya sahiptir. nbsp; Bu oran bazen %50'den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ne göre daha az olamaz. nbsp;YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde şöyle der:

"ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir."

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye'de kabul edilen bir sınavdır.Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...