KYK Kredi ve Burs Sonuçları ne zaman açıklanır? (KYK 2014-2015 Sorgula)

KYK Kredi ve Burs Sonuçları ne zaman açıklanır? (KYK 2014-2015 Sorgula)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

KYK kredi ve burs sınav sonuçları ne zaman açıklanacak merak konusu. KYK 2014-2015 sonuçları sorgula. KYK ile ilgili detaylı bilgi haberimizde.

KYK kredi ve burs sınav sonuçları ne zaman açıklanacak merak konusu. KYK 2014-2015 sonuçları sorgula.KYK ile ilgili detaylı bilgi haberimizde. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği anımsatarak, burs almaya hak kazanan öğrencilerin bundan sonra notere giderek taahhütnameyi tasdik ettirmelerinin gerekmeyeceğini vurguladı. Bu düzenlemeyle senet olayının kalktığını ifade eden Kaymakcan, vatandaşın notere ücret ödemesine gerek kalmadığını ifade etti.Daha önceki uygulamayı anlatan Kaymakcan, öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin eskiden notere gittiğini, ücret ödeyerek buradan taahhütnameyi aldığını belirtti. Kaymakcan, ''Öğrenciler bu külfetten kurtulmuş oldu'' dedi. Öğrenci tarafından taahhütnamenin öğrenci tarafından elden kuruma veya bölgelerdeki yurtlara iletildiğini hatırlatan Kaymakcan, ''Bize gelen senetler sistemde taranıyor, ondan sonra öğrencinin hesabı açılıyordu'' diye konuştu.KYK'da burs sonuçlarının bu hafta içerisinde sorgulanabileceği öngörülüyor. Sonuçlar açıklandığında kyk.gov.tr adresinden sonuçları sorgulayabilirsiniz. nbsp;

Resmi site üzerinden yapılan açıklamaya göre; Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma, beslenme, kredi-burs hizmetleriyle öğrenimlerine; sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişmelerine katkıda bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, başlangıçta Millî eğitim Bakanlığının denetiminde iken, bu denetim 06 Şubat 1970 tarihli Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiş, daha sonra 13.12.1983 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 179 sayılı KHK?nin 52/b maddesi ile Millî eğitim Bakanlığının bağlı kuruluşu, 04.05.2009 tarih ve 27218 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanının onayı ile Başbakanlığa bağlı kuruluş haline getirilmiş, 10.12.2010 tarih ve 27781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6082 sayılı Kanun ile Başbakanlığa bağlanmış, bilahare 08.07.2011 tarihli ve 27988 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince de Gençlik ve spor Bakanlığı ile ilgilendirilmiştir.

''Elden belge getirme dönemine son''

Yeni düzenlemeyle, kredi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin sonuçlar açıklandıktan sonra, e-devlet şifresi alması gerektiğini vurgulayan Kaymakcan, ancak bu şifreyi 18 yaşından büyük öğrencilerin alabileceğini, 18 yaşından küçük olanlara bu şifrenin verilmediğini belirtti.18 yaş üstü öğrencilerin PTT'den, e-devlet şifresi alması gerektiğini belirten Kaymakcan, şifreyi kullanarak, ''https://www.turkiye.gov.tr'' internet adresinde yer alan kredi ve yurtlarla ilgili bölüme gireceklerini anlattı.

Böylece öğrencinin bu bölümde yer alan taahhütnameye ulaşacağını ifade eden Kaymakcan, burada öğrencinin okul bilgisinin yer alacağını, metni okuyarak onaylaması gerektiğini kaydetti. Kaymakcan, onaylanan metnin doğrudan sistem üzerinden kuruma ulaşacağını, böylelikle öğrencilerin elden bir belgeyi ilgili birimleri ulaştırması durumunun da sona erdiğini belirtti. Prof. Dr. Kaymakcan, burs ve kredi almaya hak kazanan öğrencilerin taahhütnameyi aldıkları şifre ile onaylamayı unutmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl hayata geçirdiği yeni uygulama ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (Yurtkur) barınma ve burs/kredi başvurusunda bulunan üniversite öğrencilerinin önceliklerini aralarında çeşitli bakanlıkların da olduğu 11 ayrı kurumda yaptığı taramaya göre belirliyor.

Bakanlığın ilk kez bu yıl uygulamaya başladığı sistem, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak öğrencilerin beyan ettiği bilgileri çok farklı kurumlardan doğruluyor. Bakanlık böylelikle, özellikle ailesinin maddi durumu, öğretimlerine devam eden kardeş sayısı, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs/kredi sonuçlarını doğrudan etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor.

Yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren değişiklik Gençlik ve Spor Bakanlığı,kredi başvuruları,Kredi Yurtlar Kurumu

"ASGARİ ÜCRET GELİRİ OLDUĞUNU BEYAN EDİP ADINA MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÇIKANLAR VAR"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin suistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirterek, "Öğrencilerimizin barınma ve burs/kredi başvuru sonuçlarında yararlandığımız bir puanlama sistemi var. Bu sistem, geçtiğimiz yıllarda genellikle öğrencilerin beyanları ile ilerliyordu. Bu yıl sistemi tamamen değiştirdik" dedi.

ÇOK NOKTALI KONTROL

Yeni sistemin en önemli özelliğinin 'çok noktalı kontrol' olduğunun altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sistemin 2014 Türkiye'sinde uygulanmasını pek doğru bulmadık. Hemen her bilgiye elektronik ortamda kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemde, barınma, burs/kredi gibi öğrencilerimiz için çok önemli olan konuların da bu sistem üzerinden ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Ailesinin asgari ücret geliri olduğunu beyan edip adına motorlu taşıtlar vergisi çıkan genç kardeşlerimiz var. Hayata geçirdiğimiz sistemde Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Ayrıca, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile de sürekli iletişim halindeyiz. Bu sistemle geçtiğimiz yılların ötesinde bir doğru yerleştirme sonuçlarına ulaştık. Bugün itibariyle yeni sistemin başarı oranı yüzde 90 düzeylerinde. İnşallah en kısa zamanda en üst seviyeye çıkacağız."

"KARDEŞLERİMİZ, ELLERİNDEKİ İMKANLARIN DEĞERİNİ İYİ BİLMELİ"

Bakan Çağatay Kılıç ayrıca, yakın zaman içerisinde burs ve kredi başvurularının sonuçlarının da açıklanacağını belirterek, "Yıl sonuna kadar 390 bin öğrenciyi tek bir çatı altında birleştirecek Türkiye'nin en genç, en dinamik, en umutlu ailesiyiz. Bizler, genç kardeşlerimizin öğretim dönemlerinde rahat etmeleri adına üzerimize düşen her şeyi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz. Bunun karşılığında gençlerimizden tek beklentimiz; ellerinde imkanların değerlerini iyi bilmeleri ve vatanlarına, devletlerine, milletlerine hayırlı işler yapabilmek adına canla, başla çalışmaları. 2023 hedeflerimizde en büyük sorumluluk genç kardeşlerimizin omuzlarında. Bu bilinçle hareket etmelerinin, bizleri daha müreffeh bir Türkiye'ye ulaştıracağına inancım tam" dedi.

KYK Öğrenim Kredisi nedir?

Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince KYK tarafından verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Burslar ve Krediler ne zaman ödenecek

KYK'nın Ziraat Bankası ile yaptığı ve 1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek protokolde yeni düzenlemeler hayata geçiyor. Eski protokolde öğrencilere burs ödemeleri her ayın 6'sında, kredi ödemeleri ise 7'sinde yapılırken yeni protokolle ödemeler, öğrencilerin T.C kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihlerde yapılacak. Buna göre, T.C kimlik numarasının son hanesi '0' olanlar için ödeme günü her ayın 6'sı olurken, kimlik numarasının son hanesi '2' olanlara ödemeler ayın 7'sinde, '4' olanlara ayın 8'inde, 6 olanlara ayın 9'unda ve kimlik numarası 8 ile bitenlere burs ve kredi ödemeleri her ayın 10'unda yapılacak. nbsp;

KYK'nın yaptığı yeni protokolde daha önceki protokollerde olmayan bir yenilik daha dikkati çekiyor. Protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahsilat işlemlerinde sanal pos imkanı devreye giriyor. Bu düzenlemeyle tahsilatlar artık internet üzerinden kredi kartı ile de yapılabilecek. nbsp;

Yine imzalanan protokolde bankanın vadesiz hesapta mevduatı bloke etmesi kaldırılırken öğrencilere yapılan kredi ödemeleri üzerinden alınan binde 2'lik komisyon binde 1'e düşürülüyor. nbsp;

E-devlet'te yer alan açıklama şu şekilde;

Yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma, beslenme, kredi-burs hizmetleriyle öğrenimlerine; sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişmelerine katkıda bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, başlangıçta Millî Eğitim Bakanlığının denetiminde iken, bu denetim 06 Şubat 1970 tarihli Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiş, daha sonra 13.12.1983 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 179 sayılı KHK?nin 52/b maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığının bağlı kuruluşu, 04.05.2009 tarih ve 27218 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanının onayı ile Başbakanlığa bağlı kuruluş haline getirilmiş, 10.12.2010 tarih ve 27781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6082 sayılı Kanun ile Başbakanlığa bağlanmış, bilahare 08.07.2011 tarihli ve 27988 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgilendirilmiştir.Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl hayata geçirdiği yeni uygulama ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) barınma ve burs/kredi başvurusunda bulunan üniversite öğrencilerini aralarında çeşitli bakanlıkların da olduğu 11 ayrı kurumda yaptığı taramaya göre belirliyor. nbsp;

Bakanlığın ilk kez bu yıl uygulamaya başladığı sistem, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak öğrencilerin beyan ettiği bilgileri çok farklı kurumlardan doğruluyor. Bakanlık, böylelikle özellikle ailesinin maddi durumu, öğretimlerine devam eden kardeş sayısı, yurtlarda öncelik tanınan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alma gibi sıralamayı ve burs/kredi sonuçlarını doğrudan etkileyen bilgilerde mümkün olan en doğru sonuca ulaşıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yeni sistemin suiistimalin önlenmesi ve mümkün olan en hakkaniyetli sonuca ulaşılması için oldukça faydalı olduğunu belirterek, "Öğrencilerimizin barınma ve burs/kredi başvuru sonuçlarında yararlandığımız bir puanlama sistemi var. Bu sistem, geçtiğimiz yıllarda genellikle öğrencilerin beyanları ile ilerliyordu. Bu yıl sistemi tamamen değiştirdik" dedi. nbsp;

Yeni sistemin en önemli özelliğinin 'çok noktalı kontrol' olduğunun altını çizen Bakan Kılıç, şöyle devam etti: nbsp;

"Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sistemin 2014 Türkiye'sinde uygulanmasını pek doğru bulmadık. Hemen her bilgiye elektronik ortamda kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemde barınma, burs/kredi gibi öğrencilerimiz için çok önemli olan konuların da bu sistem üzerinden ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Ailesinin asgari ücret geliri olduğunu beyan edip adına motorlu taşıtlar vergisi çıkan genç kardeşlerimiz var. Hayata geçirdiğimiz sistemde Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Ayrıca Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile de sürekli iletişim halindeyiz. Bu sistemle geçtiğimiz yılların ötesinde bir doğru yerleştirme sonuçlarına ulaştık. Bugün itibariyle yeni sistemin başarı oranı yüzde 90 düzeylerinde. İnşallah en kısa zamanda en üst seviyeye çıkacağız." nbsp;

"KARDEŞLERİMİZ ELLERİNDEKİ İMKANLARIN DEĞERİNİ İYİ BİLMELİ" nbsp;

Bakan Kılıç ayrıca, yakın zaman içerisinde burs ve kredi başvurularının sonuçlarının da açıklanacağını belirterek şunları dedi: nbsp;

"Yıl sonuna kadar 390 bin öğrenciyi tek bir çatı altında birleştirecek Türkiye'nin en genç, en dinamik, en umutlu ailesiyiz. Bizler, genç kardeşlerimizin öğretim dönemlerinde rahat etmeleri adına üzerimize düşen her şeyi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz. Bunun karşılığında gençlerimizden tek beklentimiz ellerindeki imkanların değerlerini iyi bilmeleri ve vatanlarına, devletlerine, milletlerine hayırlı işler yapabilmek adına canla başla çalışmaları. 2023 hedeflerimizde en büyük sorumluluk genç kardeşlerimizin omuzlarında. Bu bilinçle hareket etmelerinin bizleri daha müreffeh bir Türkiye'ye ulaştıracağına inancım tam." Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenci sayısında 2015-2016 akademik yılında 450-500 binleri bulmayı hedeflediklerini söyledi.

Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yurt ihtiyacının fazla olduğunu, bu nedenle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda kalan öğrenci sayısını yapılan yatırımlarla bu yıl, geçen yıla göre 105 bin artırdıklarını anlattı.

Her yıl Kredi ve Yurtlar Kurumuna 450-500 bin civarında öğrencinin müracaat ettiğini vurgulayan Özçelik, "Şimdiye kadar başvuruların 285-300 bin civarındaki bölümünü yurtlarda barındırabiliyorduk. Bu sene gerçekleştirdiğimiz artışla 380 binlere ulaştık. Önümüzdeki yıl yurtlarda 450-500 bin öğrenci kalmasını hedefliyoruz. Böylece bu sorunu tamamen çözmeyi amaçlıyoruz. Bir aksilik olmazsa da çözeriz diye düşünüyorum" dedi.

Yurtlara, "Genç Ofisler" adını verdikleri ofisler kurma planları bulunduğunu, birkaç yurtta da bunu hayata geçirdiklerini dile getiren Özçelik, ofisler vasıtasıyla öğrencilerin eksikliklerini, taleplerini ve ihtiyaçlarını öğreneceklerine işaret etti.

- Gençlik kamplarının sayısı 25'e çıkartılacak

Özçelik, bakanlık olarak spor alanında yaptıkları yatırım ve faaliyetlerin yanında gençlik kısmında da ciddi işler yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye genelindeki 16 gençlik kampının yaz döneminde faaliyet gösterdiğini, buralarda 35 bine yakın gencin eğitim gördüğüne dikkati çeken Özçelik, kamplarda ülkenin her yerinden gelen gençleri bir haftalığına bir araya getirdiklerini söyledi.

Özçelik, "Elazığlıyı, Diyarbakırlıyı, Ankaralı ve Konyalı ile bir araya getiriyoruz. Diyarbakırlı ile Konyalı yan yana halay çekip türkü söylüyor. Ülkemizdeki birliği, beraberliği, kardeşliği bu kamplarda göstermeye çalışıyoruz. Kamp sayını önümüzdeki yıl 25'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

- Gençlik merkezleri arasında yarışma düzenlenecek

Özçelik, Türkiye genelinde aktif olarak faaliyet gösteren 180 gençlik merkezi bulunduğunu, gelecek yıl hizmete açılması planlanan 100 merkezden 30'unun inşaatının tamamlandığını kaydetti.

2016 yılında 60 gençlik merkezini daha hizmete sokmayı planladıklarının altını çizen Özçelik, "2016'ya kadar gençlik merkezi sayısında 350'yi bulmaya çalışacağız" dedi.

Gençlik merkezlerine 740 bin kişinin üye olduğuna işaret eden Özçelik, şunları söyledi:

"Gençlerimize toplumun temel değerlerini vermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Türk tarihini anlatmaya çabalıyoruz. Atölye eğitimlerimiz var. Ayrıca unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığı, çinicilik, ebru ve hat sanatı gibi sanat dallarını öğretmeye, tanıtmaya çalışıyoruz. Talep gelmesi halinde başka branşlarda da eğitim verebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde merkezleri birbirleriyle yarıştıracağız. Yarışmaları kazananları uluslararası gençlik faaliyetleri içerisinde göstermeye çalışacağız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...