Kullanılmayan hesaplar için son tarih nedir (Ban hesapları)

Kullanılmayan hesaplar için son tarih nedir (Ban hesapları)
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kullanılmayan banka hesapları. Bankalarda kullanılmayan hesapları son gün nezaman? Kapatılmayan banka hesapları için önemli uyarılar tg.com.tr'de.

Kullanılmayan banka hesapları. Bankalarda kullanılmayan hesapları son gün nezaman? Kapatılmayan banka hesapları için önemli uyarılar tüm ayrıntılar tg.com.tr'de...

Kullanılmayan hesaplardan işletim ücreti kesilmeye başlanacak olması panik yaşattı. Geçmişte hesap açtırıp açtırmadığını hatırlamayan ya da bankanın kendisine ulaşamadığını düşünen vatandaşlar banka banka dolaşmaya başladı. 28 Haziran 2014 tarihinden itibaren işlerm ücreti kesilmeye başlanacak olmsaından dolayı halk son günde bankalara akın etti.Bugün son gün olmasından dolayı bankalardada toğunluk yaşanıyor.

TÜDER '28 Nsan'a Kadar Kullanmadığınız Banka Hesaplarını Kapatın'

KULLANILMAYAN BANKA HESAP SORULAMAK İÇİN TIKLA

Tüderden çok önemli bir uyarı geldi, Kullanmadığınız banka hesaplarını en geç 28 Nisan'a kadar kapatın aksi takdirde mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alınacak
Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinde hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan.



Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanununa dikkat çekerek, "6502 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Burada bankalarla ilgili bazı önemli hususlar var" dedi ve şöyle açıkladı: "Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler. Örneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tüketici kapatma ücreti ile karşı karşıya kalmayacak.



Ancak tüketiciler mutlaka kendilerine gönderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gönderilen mesajlarda tüketicilerin vaktiyle açmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir süreye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ücreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borçlanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızdan olsa, çalışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ücret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı için kara listeye bile girebilirsiniz."


KAPATILAN HESAPLAR İÇİN HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP EDİLMEYECEK

Bankalar, bugün (28 Nisan) ve öncesinde kapatılan hesaplar için herhangi bir ücret talep edemeyecek. Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun tartışmaya açılan taslağına göre, hesap işletim ücreti başta olmak üzere birçok ücret ve kesinti yasal zemine kavuşuyor. Yeni düzenlemeyle banka müşterileri kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyeceği için atıl hesapların kapatılması önemli.
OTOMATİK ÖDEME TALİMATLARININ İPTALİ ZORUNLU

Banka hesapları mevcut uygulamaya göre, internet şubeleri, ATM'ler ve çağrı merkezi aracılığıyla kapatılıyor. Kapatılacak hesapta otomatik fatura ödemesi ve sigorta talimatı varsa bunların da iptal edilmesi zorunlu. Ancak, hesabınızda 10 kuruş dahi para varsa bu yolla kapatmak mümkün olmuyor. Ya hesaptaki bakiyenin tamamını nakit olarak çekeceksiniz ya da aktif kullanılan başka bankadaki hesabınıza transfer edeceksiniz.

ŞUBELER ZORLUK ÇIKARIYOR

Banka hesapları mevcut uygulamaya göre, internet şubeleri, ATM'ler ve çağrı merkezi aracılığıyla kapatılıyor. Kapatılacak hesapta otomatik fatura ödemesi ve sigorta talimatı varsa bunların da iptal edilmesi zorunlu. Ancak, hesabınızda 10 kuruş dahi para varsa bu yolla kapatmak mümkün olmuyor. Ya hesaptaki bakiyenin tamamını nakit olarak çekeceksiniz ya da aktif kullanılan başka bankadaki hesabınıza transfer edeceksiniz. Şubeye giden vatandaşlarda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor.



VATANDAŞ ÇIKARIYOR İSYAN EDİYOR

Sabah'a yaşadıklarını anlatan Burcu G. , "Önceki gün hesabımı kapatmak için iki farklı bankaya gittim. İkisinde de aynı zorluklarla karşılaştım. 'Hesabınızda 1 lira 25 kuruş var. Önce onu çekmeniz lazım' dediler. Bunun için yeniden numara alıp, sıraya gireceksiniz. Ardından müşteri temsilcisine gideceksiniz. 1 lira 25 kuruşluk hesabınız için 40 dakika beklemeniz gerekiyor. Adeta kapatmaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar" dedi.



Kullanılmayan Banka Hesaplarından Ücret Alınacak

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanununa dikkat çekti.



6502 sayılı Kanun'un yürürlüğe gireceğini hatırlatan Ağaoğlu, burada bankalarla ilgili bazı önemli hususlar bulunduğunu belirterek şunları söyledi:



"Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler."Örneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tüketici kapatma ücreti ile karşı karşıya kalmayacak.



HABERİNİZ OLMADAN BORÇLANABİLİRSİNİZ

Ancak tüketiciler mutlaka kendilerine gönderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gönderilen mesajlarda tüketicilerin vaktiyle açmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir süreye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ücreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borçlanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızdan olsa, çalışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ücret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı için kara listeye bile girebilirsiniz."
TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİNDEN UYARI

Tüketici örgütleri bankalardan gelen mesajların dikkate alınması konusunda uyarıyor. Aksi takdirde unutulan hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden zamanla faizle birlikte borçlanabilirsiniz. Hatta hacizlik olabilirsiniz.
180 GÜNLÜK SÜRE ŞARTI

Düzenleme 1 Eylül 2013 tarihinde girdi. Tebliğde hesap işletim ücreti alınması için öncelikle 180 gün kredi kartının ya da vadesiz mevduatın heraket etmemesi gerekiyor. Tebliğin yayınlamasının ardından 180 günlük süre mart başında bitti. Bankalar mart başından beri müşterilerini mesaj göndererek bilgilendiriyor.
NASIL KAPATTIRILIR?

Banka hesapları bankaların internet şubeleri, ATM'ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.
BANKANIN BİLDİRMESİ ŞART ANCAK...

Hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde haber verilmesi şartı var. Haber verildikten sonra müşteri isterse hesabı kapatabilecek. Bankalar müşterilerini kullanılmayan hesaplar konusunda her bir ürün veya hizmet için ayrı ayrı olmak üzere yazılı veya müşteri şifresi girmek ya da kimlik doğrulamak suretiyle kullanılan elektronik ortam, e-posta, ATM, telefon, kısa mesaj yoluyla yapmak zorunda. Ancak güncel adres bilgisi yoksa ya da cep telefon numarası değişmişse ne olacağı belirsiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...