KPSS Başvuru Formu-Kılavuzu 2014

ÖSYM 2014 KPSS Başvurularında yarın son gün! KPSS Başvuru Formu-Kılavuzu haberimizde. KPSS Lisans başvuru ücreti ve ödenecek bankalar listesi.
ÖSYM tarafından lisans düzeyinde 5-6 Temmuz tarihlerinde yapılacak 2014 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) için başvurular yarın sona erecek. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 5 Mayıs'ta başlayan ve yarın sona erecek başvurular için süre uzatılmayacak. KPSS kapsamında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 20 Temmuz'da, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 18 Ekim'de gerçekleştirilecek. Süre içerisinde başvurusunu tamamlamayan adaylar, sınavlara katılamayacak.KPSS Lisans Kılavuzunda başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirmeyle ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Sınava katılmak isteyen adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna, süre içerisinde ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden ulaşacak.
KPSS BAŞVURU ÖSYM BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
KPSS LİSANS ADAY BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN
SAĞLIK DURUMU / ENGEL BİLGİ FORMU
KPSS BAŞVURU MERKEZLERİ İÇİN TIKLAYIN
ADRES İLİNE GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK SINAV MERKEZLERİ
ÖABT/DHBT İÇİN ADRES İLİNE GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK SINAV MERKEZLERİ
2014 Yerleştirme Takvimi
2014 ÖSYM KARTLI ÖDEME SİSTEMİ
KPSS ÜCRETLERİ HANGİ BANKAYA YATIYOR?
KPSS başvuru ücreti T.C. Ziraat Bankası Güvenevler Şubesi Hesap No: 6028011-5010 ANKARA şubesine yatırılacak. Para yatırma işlemi herhangi bir Ziraat bankası şubesinden yapılabilir.
SINAV ÜCRETLERİNİN YATIRILABİLECEĞİ TÜM BANKALAR LİSTESİ
SINAV ÜCRETLERİNİN YATIRALCAĞI BANKALAR
T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
T. Halk Bankasının tüm Şubeleri ve İnternet bankacılığı
Akbankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuran adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuran adaylar hariç)
Türk Ekonomi bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Denizbank'ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuran adaylar hariç)
Tüm PTT İş Yerleri (KKTC'den başvurdacak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)
KPSS SINAV ÜCRETİ : Sadece Cumartesi Sabah oturumuna girecek adaylar 40,00 TL;
(Her oturum için 40 TL Cumartesi Sabah + diğer üç oturumdan herhangi birine de ücret yatırılacaktır.) girecek adaylar 80,00 TL;
Cumartesi Sabah + diğer üç oturumdan herhangi ikisine de girecek adaylar 120,00 TL; tüm oturumlara girecek adaylar 160,00 TL.
ÖABT TARİHİ, SAATİ: 20 Temmuz 2014, 09.30,
SINAV ÜCRETİ : 40,00 TL
(ÖABT'ye katılmak isteyen adayların, KPSS Cumartesi Sabah (Genel Yetenek-Genel Kültür) ve KPSS Cumartesi Öğleden Sonra (Eğitim Bilimleri) oturumlarına da katılmaları zorunlu olduğundan, en az 120,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir.)
DHBT TARİHİ, SAATİ : 18 Ekim 2014, 09.30,
SINAV ÜCRETİ : 40,00 TL
Sınava başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.Başvurular, internet üzerinden 14 Mayıs'ta saat 23.59'da, merkezlerden ise mesai saati bitiminde sona erecek. Adayların, başvurudan önce sınav ücretini yatırmaları gerekiyor. Ücreti yatırmak sınavlara başvuru için yeterli olmayacak. Sınav ücretini yatırdığı halde başvurusunu tamamlamayan adayların, süre içerisinde işlemi tamamlamaları gerekiyor. Ücretini yatırmış olsa bile başvuru işlemini kılavuzda veya duyurularda belirtildiği şekilde tamamlamayanların, sınavlara girmeleri mümkün olmayacak. İnternetten bireysel başvuru yapacak adayların işlemlerinin tamamlanabilmesi için ekranında "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" açıklamasını mutlaka görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinmeleri gerekiyor. Merkez aracılığıyla başvuru yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerindeki "onay kodunu" görevliye bildirecek. Görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacak. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersiz sayılacak ve sorumluluk adaya ait olacak.
Adayların, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin internet sayfasındaki Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini mutlaka kontrol etmesi ve sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden yazıcıdan döküm edinmeleri gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları değiştirilmişti. ÖABT'ye katılmak isteyen adayların bu duruma dikkat etmeleri önem taşıyor.
BAŞVURU SÜRESİ : 5 - 14 Mayıs 2014
SINAV TARİHİ : 5 - 6 Temmuz 2014
SINAV SAATİ : Sabah oturumları 09. 30, Öğleden sonra oturumları 14.00
KPSS BAŞVURU ÖSYM BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
KPSS LİSANS ADAY BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYIN
SAĞLIK DURUMU / ENGEL BİLGİ FORMU
KPSS BAŞVURU MERKEZLERİ İÇİN TIKLAYIN
ADRES İLİNE GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK SINAV MERKEZLERİ
ÖABT/DHBT İÇİN ADRES İLİNE GÖRE TERCİH EDİLEBİLECEK SINAV MERKEZLERİ
2014 Yerleştirme Takvimi
2014 ÖSYM KARTLI ÖDEME SİSTEMİ
KPSS ÜCRETLERİ
Sadece cumartesi sabah oturumuna girecek adaylar 40 TL, cumartesi sabah oturumu ile birlikte diğer üç oturumdan herhangi birine de girecek adaylar 80 TL; tüm oturumlara girecek adaylar 160 TL ödeme yapacak. Sınava katılmak isteyen adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna başvurma süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda, başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak. Adayların bu kılavuzu dikkatle incelemesi ve başvurularını tamamladıktan sonra süresi içinde ÖSYM'nin "http://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirleyen "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği" ile Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 1 Nisan 2013 tarihli kararı uyarınca yurt dışında alınan diplomaların denkliğinin kabul edilebilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında başvuran adaylardan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca haklarında sınava girme kararı alınanların, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'na girme zorunluluğu bulunuyor. Bu durumdaki adayların da KPSS'ye, kılavuzdaki kurallara uygun olarak başvurması gerekiyor. Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl; ancak öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacak. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecek. 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra lisans düzeyinden mezun olan ve lisans düzeyinden KPSS'ye girmeyip KPSS'ye ortaöğretim veya önlisans düzeyinden giren adayların, takip eden KPSS B grubu lisans sınavına girmeleri halinde, KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçları sona erecek; takip eden KPSS A grubu sınavına girmeleri KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçlarını etkilemeyecek.
ÖSYM SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN
KPSS SINAV KILAVUZ İÇİN TIKLAYIN
KPSS ÖRNEK SORULAR İÇİN TIKLAYIN
KPSS ÜCRETLERİ HANGİ BANKAYA YATIYOR?
KPSS başvuru ücreti T.C. Ziraat Bankası Güvenevler Şubesi Hesap No: 6028011-5010 ANKARA şubesine yatırılacak. Para yatırma işlemi herhangi bir Ziraat bankası şubesinden yapılabilir. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için ilgili banka şubesine gidip T.C. Kimlik Numarası ile Ad ve Soyad bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar Aday Bilgi Formu üzerinde yazılı olan Belge Numarasını T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar bankadan iki nüsha banka dekontunu alacaklar, birini Başvurma Belgesine ekleyecekler, diğerini saklayacaklardır. Başvurma Belgesine banka dekontunu eklemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
BAŞVURULAR NASIL OLACAK?
Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Başvuru Merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır. Başvurudan önce adayların sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir.
Sınav ücretinin yatırılması :
Adaylar, sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için banka şubelerinden birine gidip sınavın adı, T.C. Kimlik /Y.U. Numarası, adı ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar Y.U. Numaralarını T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdır. Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapacak adaylar için de sınav ücretinin yatırılması ile ilgili kural aynen geçerlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla veya kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini yatırabilirler
KPSS sistemi sil baştan...
Yeni uygulama ile toplu sınav kaldırılacak. Her bakanlık kendi sınavını yapacak. Kamuda ilk defa görev alanlar atandıkları yerde en az 3 yıl görev yapacak. Hükümet, kamuya eleman alımından, memur tayinlerine k adar birçok konuyu içeren değişiklik için düğmeye bastı. İlk etapta Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sistemi değiştirilmesi gündeme geldi. 17 Aralık operasyonu ile birlikte ortaya çıkan devlet içindeki paralel yapı tartışmaları kapsamında KPSS sınav sorularının da bu yapı tarafından sızdırıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Devlet Personel Başkanlığı bu iddiaları araştırmak ve yeni bir sınav sistemi getirilmesi için çalışma başlattı. Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu'nda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu konuda bir sunum gerçekleştirdi.
Edinilen bilgilere göre, KPSS sistemi sil baştan değişecek. Toplu sınav ve alan sınavları yerine her bakanlık kendi sınavını yapacak. Soruların sızdırılması ihtimaline karşı yeni tedbirler alınacak.
Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere dezavantajlı bölgelere atanan memurların kısa süre içinde tayin istemelerinin önüne geçilecek. Bunun için, kamuya ilk defa atanacaklar 3 yıl geçmeden başka bir yere tayin isteyemeyecek. Yapılacak önemli bir düzenleme de kurumlar arası nakil ve atamalar konusunda olacak. Bu tip nakil ve atamalara sınırlama gelecek. Herhangi bir kurumda göreve başlayan kişinin sadece bir kez kurum değiştirme hakkı olacak. Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ
ÖSYM'den flaş KPSS açıklaması!
Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyenler ile Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin de Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmesi gerektiğini bildirildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, KPSS, lisans düzeyinde 5-6 Temmuz'da, KPSS kapsamında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 20 Temmuz'da, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Lisans Düzeyi (DHBT-Lisans) ise 18 Ekim'de gerçekleştirilecek. KPSS'ye, lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecek. Bu adaylardan, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyenler ile Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin de KPSS'ye başvurması gerekiyor. Tüm adayların KPSS'nin "cumartesi sabah oturumu"na katılması zorunlu olacak. OABT ve DHBT dahil KPSS'ye başvuru işlemleri, 5 Mayıs'ta başlayacak ve 14 Mayıs'ta sona erecek. Müracaatlar, başvuru merkezlerince yürütülecek. Başvuru merkezleri, ÖSYM'nin "www.osym.gov.tr" internet adresinde ilan edilecek. Başvuru süresi uzatılmayacak. Süresi içinde başvurusunu tamamlamayan adayların, KPSS'ye, ÖABT'ye ve DHBT'ye katılması mümkün olmayacak. Sınava katılmak isteyen adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna başvurma süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda, başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak. Adayların bu kılavuzu dikkatle incelemesi ve başvurularını tamamladıktan sonra süresi içinde ÖSYM'nin "http://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirleyen "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği" ile Yükseköğretim Genel Kurulunun 1 Nisan 2013 tarihli kararı uyarınca yurt dışında alınan diplomaların denkliğinin kabul edilebilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında başvuran adaylardan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca haklarında sınava girme kararı alınanların, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına girme zorunluluğu bulunuyor. Bu durumdaki adayların da KPSS'ye, kılavuzdaki kurallara uygun olarak başvurması gerekiyor.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
İşte diğer tüm sınavların da yer aldığı sınav tarihleri:
Ortaöğretim (Lise), Önlisans, Lisans ve Öğretmenlere Yönelik KPSS Sınavları ve Başvuru Tarihleri Ne Zaman :
1. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Lisans 05.07.2014 -06.07.2014 2. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)13.07.2014 3. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi) 27.09.2014 4. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi)28.09.2014
2014 KPSS LİSANS / ORTAÖĞRETİM /ÖNLİSANS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK
ÖSYM tarafından Ortaöğretim / Önlisans ve Lisans düzeyi KPSS başvuru tarihleri ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmamıştır. Ancak tahmini başvuru tarihleri şu şekildedir:
KPSS 2014 Lisans Başvuru Tarihi : Mayıs ayının ilk haftası...
2014 KPSS (Ortaöğretim – Önlisans) : Haziran ayının ilk haftasından itibaren...
KPSS'de kaç soru soruluyor? KPSS'de sınav süresi ne kadar? İşte memur adaylarının merak ettiği o soruların yanıtları...
SORU SAYISI 30
2014-KPSS ile ilgili Devlet Personel Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bazı kararlar alındı. ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında pazar günü uygulanan alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi.
KPSS OTURUMLARI- KİM HANGİ SINAVA GİRECEK?
Bir çok aday aylardır KPSS'ye hazırlandığı halde hangi oturumlara gireceğini ve kaç oturuma başvuracağını bilmiyor. A grubu alımlara kimler katılabiliyor, B grubu alımlar hangi meslekler için?
İşte KPSS sınavı öncesi oturumlar hakkında bilmeniz gerekenler;
2014 KPSS puanının kullanım alanları
1-B grubu alımlar
2-A grubu alımlar
3-Öğretmenlik alımları
4-Din hizmetleri atamaları
5-Polisliğe giriş (POMEM)
B grubu alımlar ve girilecek oturumlar
A grubu alımlar(müfettiş, uzman, kaymakam) haricindeki alımlar b grubu alımlardır. Bu alımlarda memur, vhki, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.
Bu alımlar merkezi alımlar olabileceği gibi kurumsal alımla(Emniyet genel müdürlüğü, gümrük bakanlığı, TSK gibi) da olabilir.
Ayrıca b grubu alımlar hem kadrolu hem de sözleşmeli alımları da kapsamaktadır. Hatta kamu işçisi alımlarında da b grubu puan kullanılmaktadır.
Lisans mezunları için yukarıda belirttiğimiz alımlara başvurmak için çift yıllarda hesaplanan P3 puanı kullanılmaktadır. Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2014 KPSS'ye sadece b grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır.
A grubu alımlar ve girilecek oturumlar
Müfettiş, uzman, kaymakam, denetmen, denetçi, kontrolör gibi alımlardır. Bu mesleklere yönelik alımların hepsi kurumsal alımdır. Ve genel olarak her kurum farklı puanlar kullanmaktadır ve bu puanlar çok bileşenli puanlardır. Bu açıdan bakıldığında a grubu adayların bu alana yönelik tüm oturumlara girmesi uygun olacaktır.
Yani bu adaylar Cumartesi Sabah+Pazar Sabah+Pazar öğle oturumlarına katılmalıdırlar. Bu adaylar her oturum başına40 TL verecek olup, belirttiğimiz üç oturum için toplamda 120TL vereceklerdir.
Öğretmen alımları ve girilecek oturumlar
Öğretmenlik puanları 1 yıl geçerlidir ve genel olarak Ağustos ayında büyük atama yapılmaktadır. Duruma göre ise Şubat aylarında da ek atama yapılmaktadır.
Öğretmen adayları için 2013 yılından itibaren P10 ve P121 olmak üzere iki farklı puan hesaplanmaktadır.
P121 puanı; kılavuzda belirtilen 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan puan türüdür. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri+ÖABT bileşenlerinden oluşmaktadır. Yani bu 16 branş mezunu olan adaylar
P10 puanı; kılavuzda belirtilen 16 branş haricindeki öğretmenlikler için tercihlerde kullanılan puandır. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu adaylarımızın Cumartesi Sabah+Cumartesi öğle oturumlarına katılmaları yeterlidir. Bu oturumlar için sınav ücreti toplam 80TL'dir.
Din Hizmetleri atamaları ve girilecek oturumlar
2014 yılı itibariyle ilk defa uygulanacak olan sisteme göre din hizmetleri sınıfında çalışacak olanların atanmaları için artık alan sınavına girme zorunluluğu gelmiştir. Bunun için KPSS puanlarına 3 yeni puan eklenmiş ve bunlardan "P124" puanı lisans düzeyinde din hizmetleri sınıfındaki unvanlara atanacak olanların kullanacağı puan olarak belirlenmiştir.
P124 puanı; genel kültür + genel yetenek+din hizmetleri bilgisi testi bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden bu alandaki adayların Cumartesi Sabah+DHBT (18Ekim) oturumlarına girmeleri gerekmektedir. Bu adaylarımız toplam 80 TL sınav ücreti ödeyeceklerdir.
PMYO ve girilecek oturumlar
Lisans sonrası polis olmak isteyen adayların POMEM'e başvurabilmeleri için P3 puanına ihtiyaçları vardır.Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2014 KPSS'ye sadece b grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır. Bu adaylarımız sadece 40TL sınav ücreti vereceklerdir.
KPSS NEDİR? KPSS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR? KPSS'NİN TARİHÇESİ
KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.
ÖRN: KPSS-A KPSS-B
KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, Anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.
KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR:
KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.
KPSS A GRUBU KADROSU
Bakanlıklar, Başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.
KPSS B VE C GRUBU KADROLAR:
KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.
KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.