Kongo'daki ulusal diyalog süreci

/ Kaynak: AA
Kongo'daki ulusal diyalog süreci

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Kongoda muhalefet, Denis Sassou Nguesso'nun bir kez daha devlet başkanı seçilebilmesinin önünü açan ulusal diyalog sürecinde alınan kararı kınadı.

Muhalefetten 75 siyasi partiyi bir araya getiren Anayasal Düzene ve Demokratik Değişime Saygı Halk Cephesi'nden (FROCAD) Paul Marie M'Pouele, "Bu maskaralık. Devlet başkanının izlediği yolu tahmin etmiştik. Karardan sonra devlet başkanı bir kez daha seçilmek için anayasada değişiklik yapılabilmesi amacıyla referandum çağrısında bulunacak. Biz buna karşıyız" ifadelerini kullandı.
Kongo'da Nguesso, geçen hafta, 2016'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçimi ve devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi konularının görüşülmesi amacıyla başkent Brazzaville'de ulusal diyalog sürecini başlatmıştı.
İktidarı destekleyen siyasi partilerin katıldığı diyaloğu muhalefet boykot etmişti. Diyalogda çoğunluk anayasada değişiklik için referandum yapılmasına karar vermişti.
Muhalefet, 1997'ten bu yana iktidarda olan Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için ulusal diyalog kargaşasında referandum düzenlemesinden endişe duyuyor.
Anayasada, devlet başkanının üst üste iki dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, 71 yaşındaki mevcut Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...