'Kıbrıs'ta müzakereler başlayacak'

/ Kaynak: AA
'Kıbrıs'ta müzakereler başlayacak'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide, Kıbrıs'ta müzakere sürecinin birkaç hafta içinde başlayacağını açıkladı.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından ara bölgede bulunan İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde gazetecilere açıklama yaptı.

Eide, Rum lider Nikos Anastasiadis'in ekim ayında Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin Akdeniz'e gitmesini bahane ederek müzakere masasından kalkmasının ardından tekrar masaya dönmeye hazır olduğunu söyledi.

KKTC'de 19 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını hatırlatan Eide, "Ay demiyorum, birkaç hafta içerisinde müzakereler başlayacak ve kaldığı yerden başlayacak" dedi.

Eide, müzakerelerin çok yakında yeniden başlayacağına işaret ederek, "Benden önce BM'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak 24 kişi görev yaptı. Öyle düşünüyorum ki ben son danışmanım. Bu iş çözülecek" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ın sorununun çözülmemiş olmasına rağmen, Akdeniz'de çıkan doğal kaynakların ada ekonomisine hızla girmeye başladığını ifade eden Eide, hidrokarbon konusunun çözümden sonra nasıl ele alınacağının belli kurallara bağlı olduğunu vurguladı.

Eide, görüşmelerin aynen kaldığı yerden devamı konusunda liderlerin hemfikir olduğunu, BM'den kendi ekibinin hem Kıbrıs hem New York'ta gerekli çalışmaları yaptığını ve her iki taraftaki müzakere heyetlerinin de her an görüşmelerin yeniden başlamasına hazırlıklı olduklarını kaydetti.

2015 belirleyici olacak nbsp;

"Müzakere süreci kapsamında 2015 yılının belirleyici bir yıl olacağına inanıyorum" diyen Eide, geride bırakılan krizin, şimdi daha önce üzerinde anlaşılmış tüm belgeler ışığında neden daha fazla işbirliği içinde çalışılması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

Kıbrıs Özel Temsilci Eide, liderlerin görüşme sıklığını değiştirmesi ve her ay iki kere olmak üzere müzakere heyetlerinin de daha sık bir araya gelmesi gerektiğine işaret ederek, nbsp; "Kıbrıs'ta sadece liderler için değil ada üzerinde yaşayan herkes için belirleyici bir dönem yaşanacak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...