İşsizlik maaşı şartları neler ve nasıl alınır? 2018 işsizlik maaşı ne kadar?

Düzenleyen:
İşsizlik maaşı şartları neler ve nasıl alınır? 2018 işsizlik maaşı ne kadar?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

İşsizlik maaşı şartları neler ve işsizlik maaşı nasıl alınır? 2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşına dair merak edilen detaylar haberimizde... İşsizlik maaşından faydalanmak isteyenlerin her şeyden önce 'işten çıkartılmış' olması gerekiyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşından yararlanamıyor. Peki işsizlik maaşı almanın diğer şartları nelerdir? İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı ne kadar? 2018 işsizlik maaşı ile ilgili detaylar haberimizde...

"İşsizlik maaşı şartları neler ve işsizlik maaşı nasıl alınır? 2018 işsizlik maaşı ne kadar?" gibi sorular işsizlik maaşına başvurmayı düşünen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşsizlik maaşı alma şartları ile kendi durumu örtüşen vatandaşlar işsizlik maaşına başvurmak istiyor. İşsizlik maaşını kimler alabilir, işsizlik maaşı ne kadar, işsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı şartları nelerdir gibi kafaları kurcalayan soruların cevabı haberimizde. 

İŞSİZLİK MAAÇI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

2018 yılında asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşları da arttı. 2018 yılıyla beraber en düşük işsizlik maaşı 805 lira iken, en yüksek miktar ise 1623 lira olarak belirlendi. İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının % 40'ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Buna göre işsizlik maaşı en fazla 16 bin 232 TL olacak. 

İşsizlik maaşı şartları neler ve nasıl alınır? 2018 işsizlik maaşı ne kadar?

İŞSİZLİK MAAŞ SÜRESİ NEDİR? NASIL BELİRLENİR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

30 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE

Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor. Bu yıl rakamlar 711 lira ile 1.422 lira olarak belirlendi.

Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu parayı almak için mutlak surette İŞKUR’a başvurmak gerekiyor. Başvurular eskiden doğrudan yapılırken şimdi internet ortamında da oluyor. Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...