Gazze'de yaşananların günün özeti

/ Kaynak: AA
Gazze'de yaşananların günün özeti

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Mısır'ın arabuluculuğunda Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında bugün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlandı.

Mısır'ın arabuluculuğunda Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında bugün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlandı.Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki saldırıların büyük bir sağlık felaketine yol açacağı uyarısında bulundu.BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Gazze'deki yetkilisi Pernille Ironside, Gazzelilerin kanalizasyon suyu karışmamış temiz içme suyu bulamadığını bildirdi.Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğünü belirterek, Ban'a, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması gerektiğini söylediğini aktardı. Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerden bin 452'sinin kimliğini tespit ederek isim listesini yayınladı.


-Uluslararası tepkiler
Pakistan Parlamentosu, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların "savaş suçu ve ve soykırım" olduğu yönünde alınan kararı oy birliğiyle kabul ederek İsrail saldırılarını kınadı.


İspanyol makamlarının da Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı İsrail'e yapılan silah satışını geçici olarak dondurma kararı aldığı belirtildi.Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, İsrail'in BM okullarına yönelik saldırılarıyla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.İngiltere'nin eski Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'in Müslüman baldızı Lauren Booth, AA muhabirine verdiği röportajda, Müslüman olmasında Filistin ve Gazze'ye yaptığı seyahatlerin ve Filistin halkının cesaretinin büyük etkisi olduğunu söyledi.İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi, hükümetin Gazze politikasından dolayı görevinden istifa ettiğini bildirdi.Tony Blair'in eşi Cherie Blair'in kız kardeşi olan ve 2010 yılında İslamiyet'i seçen 47 yaşındaki Booth, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze saldırılarıyla ilgili duyarlı sözlerine saygı duyduğunu belirten Booth, uluslararası camianın Gazze ile ilgili daha fazla şey yapması gerektiğini belirtti.ABD'nin İsrail'i silahlandırdığını, dolasıyla yaptığı kınamaları samimi bulmadığını belirten "Peace Trail" isimli yardım kuruluşunun kurucularından Lauren Booth, Filistin'deki ofisleri aracılığıyla Gazze halkına yardımda bulunduklarını sözlerine ekledi.


Ateşkes


nbsp;Mısır'ın önerdiği 72 saatlik ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiği bildirildi. Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Mısır'ın önerdiği ateşkes anlaşmasının, İsrail'in Gazze'den çekilmesini içerdiğini belirtti.Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik geçici ateşkes 08.00'de başladı, İsrail ordusu da aynı anda Gazze'den geri çekilme işlemini tamamladı.İsrail ordusundan üst düzey askeri bir yetkili, ordunun ateşkesin ardından çektiği askeri birliklerini Gazze sınırına paralel olarak yeniden konuşlandırdığını söyledi.Söz konusu yetkili, ateşkese Hamas'ın uymaması ve ihtiyaç doğması halinde İsrail ordusunun yeniden "Gazze'ye girmekten çekinmeyeceğini" ifade etti. Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasında sağlanan 72 saatlik ateşkesin memnuniyetle karşılandığını belirterek, "Bu kritik süreçte hakim kılınacak sükunetin Gazze'de sürdürülebilir bir ateşkesin tesisine yönelik kapsamlı müzakereler için gerekli zemini oluşturmasını diliyoruz" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasında sağlanan 72 saatlik ateşkese ilişkin, Gazze halkının yaralarının sarılmasının aciliyet arz ettiğini belirterek, "Sahadaki ekiplerimiz Gazze'nin yeniden imar edilmesi ve hayatın normalleşmesi için her türlü çabayı gösteriyorlar" açıklamasını yaptı. Avrupa Birliği (AB), Filistinli gruplarla İsrail arasında varılan 72 saatlik ateşkesi memnuniyetle karşıladığını belirtirken, tüm tarafların ateşkesin koşullarına saygı göstermesini istedi.AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a bağlı olarak çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi'nden (EEAS) yapılan yazılı açıklamada, "Sivil can kayıpları derhal durmalı. Gazze Şeridi'nden roket atışları durmalı" denildi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "72 saatlik ateşkesi öngören son öneriyi kuvvetle destekliyoruz ve her iki tarafı buna tümüyle saygı göstermeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.Filistin Gazeteciler Birliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze saldırılarında gazetecilerin hedef almasına ilişkin açıklamalarını takdirle karşıladı.İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Anadolu Ajansı'nın (AA) İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de gün geçtikçe ağırlaşan bilançoyu resmi verilerle ortaya koyan "www.gazasurvey.com" adıyla yayınlanan internet sitesi yayına başladı.


Yardımlar nbsp;


Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi'nin (TDP) ramazan ayında başlattığı ''Gazze çocuklarına yardım'' kampanyası kapsamında toplanan yardımlar Gazze'ye ulaştı.TDP'den yapılan yazılı açıklamada 21-25 Temmuz tarihleri arasından Makedonya'nın farklı şehirlerinde toplanan 26 bin 500 avro değerindeki gıda yardımının Gazzeli 800 aileye ulaştığı kaydedildi.Deniz Feneri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in saldırıları nedeniyle zor şartlarda yaşamlarını sürdüren Gazzeliler'e 10 gün boyunca içme suyu dağıtılacak" denildi. Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılar nedeniyle başlattığı yardım kampanyası çerçevesinde Gazze'ye ulaştırılmak üzere 202 bin 284 lira nbsp;yardım toplandığını söyledi. Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik ateşkesin başlamasından itibaren geçen 8.5 saatlik sürede, herhangi bir ihlal yaşanmadı.İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de "duran hayat", 72 saatlik ateşkes kararıyla bölgedeki yıkıma rağmen hareketlenmeye başladı. İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye düzenlediği saldırıların bir aylık bilançosu açıklandı.
Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişinin hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...