Fransa'dan ABD'ye, 'Herkesin katkısına gerek yok, biz yeteriz'

Fransa'dan ABD'ye, 'Herkesin katkısına gerek yok, biz yeteriz'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius "Fransa ve ABD'nin müdahale için bütün Avrupa ülkelerinin askeri katkısına ihtiyacı yok. Biz yeteriz" dedi.

ABD'li mevkidaşı Kerry de Avrupa'da bir araya geldiği Arap ülkeleri dışişleri bakanlarından destek istedi. Kendi halkına karşı kimyasal silahlarla katliam yapan Beşar Esad rejimini cezalandırmak için kurulması planlanan 'Gönüllüler Koalisyonu' girişimi çılışmaları hızlandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu amaçla Avrupa turunu çıkarak hem Avrupalı hem de 9 Arap ülkesinin dışişleri bakanları ile görüşmeler yaparken Fransa'dan 'Hemen müdahale edebiliriz' açıklaması geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa ve ABD'nin Suriye'ye olası müdahale için bütün Avrupa ülkelerinin askeri katkısına ihtiyacı olmadığını söyledi. France 3 televizyon kanalına konuşan Fabius, AB ülkelerinin dün Suriye konusunda verdikleri "siyasi desteği" memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bizim askeri açıdan hepsinin katkısına ihtiyacımız yok. Onların önemli bir kısmının bu konuda yeterli kapasitesi de yok zaten. Bizim için önemli olan siyasi destek" dedi. AB'nin ortak açıklamasından bu yana önemli gelişmeler sağlandığını söyleyen Fabius, "Biz daha iyi anlattıkça, insanların görüşleri de değişiyor. Bütün AB ülkeleri belki 'sizinle askeri operasyon istiyoruz' demiyor ancak onlar da artık temelde bizim Suriye ile ilgili analizimize katılıyor" diye konuştu. 'Gönüllüler Koalisyonu' için Avrupa turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Fransa'da 9 Arap ülkesi dışişleri bakanı ile bir araya geldi. John Kerry, Paris'teki ABD Büyükelçiliği'nde gerçekleşen görüşmede, ülkesinin Suriye'ye yapacağı askeri operasyon konusundaki kararlılığını yinelerken Arap ülkelerinden kararlı ve açık destek istedi. Bu arada daha öce müdahaleye karşı olduğunu duyuran Almanya da, Suriye'de kimyasal silah kullanımına sert cevap verilmesi gerektiğini savunan bildiriye imza atan 12. ülke oldu. Söz konusu bildiri daha önce de Avusturalya, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Büyük Britanya, ABD ve Türkiye tarafından imzalanmıştı. Böylelikle Almanya, BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın ABD'nin Suriye'deki eylemlerini destekleyen 5. Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Suriye'deki kimyasal silahların kullanımına dünyanın karşı durması gerektiğini, bunu yapmanın yapmamaktan daha riskli olduğunu söyledi. Öte yandan Suriye'de rejimin muhtemel askeri müdahaleye hazırlık için askeri birliklerini yerleşim yerlerine taşıdığı belirtildi. ÖSO nbsp;basın bürosundan Hamid İbrahim, rejiminin tüm hareketlerinin ÖSO tarafından izlendiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...