Esad'lı geçiş zirvesi

Esad'lı geçiş zirvesi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanları Viyana'da bir araya gelerek Suriye'nin geleceğini ele alacak

Buket Güven ANKARA
Suriye'de Esad'ın gidişi için geri sayım başladı. 6 aylık Esad'lı geçiş süreci üzerinde mutabık kalan 9 ülkenin ardından bugün ABD, Rusya, Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın dışişleri bakanları Viyana'da bir araya geliyor. Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı toplantıya katılacak olan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, “Suriye'de 4.5 yıldır devam eden iç savaş neticesinde 350 bin insan hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yarısı yerinden yurdundan edildi ve Suriye içinde tam bir kaos hakim oldu. Yerinden yurdundan edilen insanların 4 ila 5 milyonu ülke dışına çıktı. Türkiye'deki sığınmacı sayısı 2.2 milyona ulaştı. Suriye'nin bir an önce istikrara kavuşması en büyük temennimiz. Halk, kendisine savaş açmış diktatörün, idaresi altında yaşamak istemiyor. Suriye'nin içinde bulunduğu istikrarsızlık Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir” mesajları verecek. Bakan Sinirlioğlu, ayrıca terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin bölgede yaptıklarından duyulan rahatsızlığı da dile getirecek. Sinirlioğlu, bazı ülkelerin IŞİD'le mücadele için destek verdiği PYD'den Türkiye'ye karşı tehdit gelmesi halinde Ankara'nın bunu hoş görmeyeceğini ifade edecek ve söz konusu hedeflerin vuracağını söyleyecek.
RUSYA: GENİŞ KATILIM OLMALI 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den teklifini aldıklarını belirten Rus kaynaklar, Washington yönetimi ile her gün temasta olduklarını belirterek, “Zirveyi, daha geniş katılımlı toplantılara hazırlık olarak görüyoruz. Böyle görüşmelere her zaman açığız. Bizim de daha önce bu tip çabalarımız olmuştu. Gruplar halinde görüşmelerden sonra daha geniş katılımlı bir zirve olabilir” dedi. Kerry'nin zirve teklifinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'da gerçekleştirdiği 'Esad'lı bir geçiş sürecine' ilişkin görüşmenin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...