Ermenek Son Dakika Haberleri ( Ermenek'te Son Durum)
Yürekleri yakan Ermenek maden kazasında, 38 gündür arama çalışmaları devam ediyor. Ermenek'te son durum ne, işte son dakika haberler
Yürekleri yakan Ermenek maden kazasında, 38 gündür arama çalışmaları devam ediyor. Ermenek'te son durum ne, işte son dakika Ermenek haberleri. Ermenek'teki facia madeninde son 5 işçinin de cansız bedenine ulaşıldı. 38 gündür arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği madende işçilerin cansız bedenleri 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde çıkarıldı. Çalışmalara katılan yetkililer acılarını, kederlerini 'dünyanın en zor madeni' sözleriyle paylaştı. İşçilerin cansız bedenleri kömür taşımakta kullanılan vagonlarla yer üstüne çıkarıldı. Dışarıda günlerdir küçücük de olsa bir umutla bekleyen yakınları da gözyaşlarına boğuldu.Madenden çıkarılan son işçinin cenazesi de ocağın girişinde ambulansa alınarak Ermenek Devlet Hastanesine götürüldü. İşçilerin kimlikleri DNA testinden sonra belli olacak.Böylece, 28 Ekim'de Ermenek'teki kömür ocağında meydana gelen su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçinin tamamına, 38 gün süren çalışmalar sonunda ulaşılmış oldu.
AFAD, bugün bulunan 5 kişinin cesediyle birlikte ocakta mahsur kalan işçi kalmadığından çalışmalarında sonlandırılacağı belirtildi.
DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ'NDE YAS
Ermenek'te 28 Ekim günü meydana gelen 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında nbsp;bugüne kadar 13 işçinin cansız bedeni bulundu. '4 Aralık Dünya Madenciler Günü' olan bugün de maden ocağının 2'nci Başaşağı Bölümü'nde Kamil Yaman, Hüseyin Gültekin, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Ali Haznedar'ın cesedine ulaşıldı. Ocaktan çıkartılan cesetler ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesi Morgu'na kondu. Ankara Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak DNA testiyle cesetlerin kimlikleri belirlenecek. Cenazelerin ise yarın defnedilmesi bekleniyor.
AİLESİNE YAKIN OLMAK İÇİN MADENİ SEÇTİ
Bugün cansız bedenine ulaşılan 5 işçiden Başyayla İlçesi Başyaka Köyü'nde oturan 36 yaşındaki Kamil Yaman, 1.5 yıl öncesine kadar özellikle yaz mevsimi hep başka şehirlere giderek tarım işlerinde çalışıp köyde bıraktığı ailesi ile anne- babası ve özürlü ağabeyine bakıyordu. 12 yaşında Mehmet, 7 yaşında Muhammet Ali ve 2 yaşındaki Mert adında üç çocuk babası olan Yaman, ailesine yakın olmak nbsp;ve sigortalı işte çalışmak için köye dönüp madende çalışmayı tercih etti. nbsp;
AĞABEYİ İLE BİRLİKTE MAHSUR KALMIŞTI
Bugün cesedi çıkartılan işçilerden 31 yaşındaki Ali Haznedar da 6 Kasım günü cansız bedeni çıkartılan 2 çocuk babası 32 yaşındaki Kerim Haznedar ile birlikte mahsur kalmıştı. nbsp;6 yıldır madence çalışan 3 çocuk babası Ali Haznedar, nbsp;yaptığı evin 18 bin lira borcu için 5 ay ara verdiği madende yeniden çalışmaya başladı. Ali Haznedar, 5 aylık hamile olan eşi Fadime Haznedar'ın, dünyaya getireceği kız bebeğini ise göremeyecek. nbsp;Aşağıçağlar Köyü'nde oturan Ali Haznedar'ın, facianın ardından kardeşiyle birlikte çıkartılan 5 madencinin defnedildiği ve 'Madenci Şehitliği'ne dönüştürülecek olan köy mezarlığındaki bölüme defnedilecek.
ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN TEKRAR MADENE İNDİ
5 yıldır madencilik yapan ve 2 yıldır da mahsur kaldığı madende çalışan 35 yaşındaki Hasan Tuncer, su baskını nedeniyle oluşan gürültüyü duyup ocaktan çıktığı ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene indiği belirtildi. nbsp;
ÇOCUKLARINA VASİYETTE BULUNMUŞ
12 yaşındaki Nazife, 11 yaşındaki Hüseyin ve 5 yaşındaki Ömer adında 3 çocuk babası olan 35 yaşındaki Mehmet Özcan'ın ise faciadan kısa bir süre önce çocuklarının 'Baba vasiyet kelimesinin anlamı nedir?' sorusu üzerine vasiyetin anlamını açıklayıp, "Ben ölürsem, cenazemi anne ve babamın yanına gömün" dediği belirtildi.
FACİA GÜNÜ BABA OLMUŞTU
Gökçekent Köyü'nde oturan 28 yaşındaki madenci Hüseyin Gültekin facianın meydana geldiği maden ocağında mahsur kaldığı gün eşi Ayşe Gültekin, 3 kilo 200 gram ağırlığında bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Eşi Ayşe Gültekin'in, eşinin oğluna 'Arda' adını koymayı düşündüğü için nbsp;9 gün boyunca minik bebeğe ad verilmemişti. 9 gün sonra eşinin sağ kurtarılmasından umudunu kesen Ayşe Gültekin, bebeğe 'Hüseyin Arda' adını verdi.
5 KİŞİ TUTUKLANDI
Maden ocağında ilk olarak 6 Kasım günü 2 işçinin cesedinin çıkartılması ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ile ruhsat sahibi Cenne Madencilik Linyit Kömür Şirketi'nin sahibi Abdullah Özbey'in de bulunduğu 8 kişi 'Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Vermek' suçundan gözaltına alındı. Şüphelilerden aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey'in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 2 kadın mühendis ve 1 iş güvenlik uzmanının bulunduğu 3 kişide tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
AFAD AÇIKLAMA YAPTI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, "Bugün itibarıyla 463 arama kurtarma personeli ve toplam 602 kişilik ekiple devam eden çalışmalar, madende mahsur kalan son 5 kişinin bulunması ile sonuçlanmıştır" ifadelerine yer verildi.Çalışmalar kapsamında madenden toplam 4 bin 99 vagon hafriyat çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Vatandaşlarımıza ulaşmak için arama çalışmaları 24 saat aralıksız sürdürülmüştür. Ermenek'te tamamlanan çalışmalara katkı sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, sağlık bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Ermenek Kaymakamlığı, Ermenek Belediyesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile AFAD çalışanlarına ve sivil toplum kuruluşlarına; yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna doğru ve eksiksiz bilgi ulaştırılmasını sağlayan medya mensuplarına en içten teşekkürlerimizi sunarız. Kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet, acılı aileleri başta olmak üzere tüm milletimize başsağlığı dileriz."Ermenek'teki maden ocağında yürütülen arama kurtarma çalışmaları kapsamında cansız bedenine ulaşılan Ömer Cansu'nun cenazesi defnedildi. Baba Hüsnü Cansu, törende "Oğlum kalk da öpeyim" diyerek ağladı.
Cansu'nun cenazesi yakınlarınca Ermenek Devlet Hastanesinden alınarak Başyayla ilçesine bağlı Üzümlü köyüne getirildi. Cenaze töreninde annesi Pakize, babası Hüsnü Cansu, yürüme engelli kardeşi Abdurrahman Cansu ile diğer yakınlarının güçlükle ayakta durduğu görüldü.Oğlunun Türk bayrağına sarılı tabutunu öpen baba Hüsnü Cansu, "Oğlum kalk da öpeyim. Ne olur bir kez kalksan, doyamadım sana" diyerek ağladı. Baba Cansu'yu, daha önce madenden bir oğlunun cansız bedenine ulaşılan, diğer oğlu ise hala mahsur olan Şükrü Haznedar koluna girerek teselli etmeye çalıştı.ansu'nun 10 yaşındaki yeğeninin ise hıçkıra hıçkıra ağlaması herkesi duygulandırdı. Köy meydanında kılınan cenaze namazının ardından Cansu'nun cenazesi, toprağa verildi.
Ermenek'te kömür ocağında 28 Ekim'de meydana gelen su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kalmış, arama kurtarma çalışmaları kapsamında 6 Kasım'da 2, 17 Kasım'da 2, 18 Kasım'da 6, 29 Kasım'da 2, dün de 1 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı.
Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından 600 personelin yanı sıra 2 uçak, 3 helikopter, 1 AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nin de içinde bulunduğu 120'den fazla araçla AFAD koordinasyonundaki çalışmalar aralıksız sürüyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 28 Ekim'de öğle saatlerinde Ermenek'teki özel bir linyit kömürü madeninde su baskını meydana geldiği ihbarının alınmasıyla madende mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için AFAD koordinasyonunda acil durum müdahale çalışmaları başlatıldı. Olayın hemen ardından tüm yetkililer bölgeye sevk edildi. Çalışmanın ayrıntıları ise ocaktaki işçilere ulaşmak için verilen zorlu mücadeleyi gözler önüne seriyor.
- Çeşitli senaryolar üretiliyor
Maden içerisinde ilerlenirken kaza anında işçilerin nerede bulunduğu, ne yöne kaçtığı gibi olasılıklar değerlendirilerek senaryolar oluşturuluyor, buna göre öncelikli bölgelere ilerleniyor. Senaryoların gerçeklikle örtüşmesiyle işçilere ulaşılıyor.
Bugüne kadar 13 işçinin cansız bedenlerine ulaşılmasının ardından mahsur 5 işçiye ulaşılması için birkaç etaptan oluşan çalışma adım adım, AFAD koordinasyonunda, sürdürülüyor.
- Madenin yüzde 90'ından fazlası tarandı
Madende ilerlenebilmesi için su tahliyesi, özel pompalarla çamur boşaltma, hafriyat çıkarma ve tahkimat yapma etaplarından oluşan çalışma, bir döngü halinde, adım adım yapılmaya devam ediyor.
Mahsur kalan işçilere ulaşılması için öncelikle madene akan, 4 tam olimpik havuzu doldurmaya yetecek miktarda yaklaşık 12 bin 500 ton su, aralarında "Ahtapot" adı verilen yüksek kapasiteli olanlarının da bulunduğu pompalarla boşaltıldı. İçeri dolan yüksek basınçlı su, madeni ayakta tutan tahkimatı yıktığından dışarı atıldıkça tünel ve galerilerde göçükler meydana geldi, yolu kapattı. 12,5 metrekarelik tüneller, bin 300 metre boyunca alan taş, toprak ve kömür göçüğünden oluşan yığın sebebiyle tıkandı. Yolu açmak için tünel ve galerilerden yaklaşık 4 bin vagon hafriyat, pasa ve toprak çıkarıldı. Bugüne kadar madenin yüzde 90'ından fazlası tarandı.
- Saniyeler içerisinde 60 metre yüksekliğe kadar su doldu
Açılan tünel ve galerilerin ayakta durabilmesi için 600 vagondan fazla tahkim malzemesi madenin 1,8 kilometre içerisine kadar gönderilerek her metrede tekrar tahkimat yapıldı. Kazada, derinliği dikey olarak 181 metre olan madene binlerce ton su, çok yüksek bir basınçla tünelleri ayakta tutan tahkimatı yıkarak, saniyeler içerisinde, 60 metre yüksekliğine kadar doldu. 1939 metrelik yürüyüş yolu uzunluğuna sahip ocaktaki tünellerin yaklaşık dörtte üçünü su bastı.
- Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler
Acil durum ihbarı alınır alınmaz Karaman ve Konya'dan 28 kişiden oluşan 4 profesyonel AFAD arama kurtarma ekibi, 7 AFAD arama kurtarma aracı ile olay yerine hareket etti.
Olayın ilk dakikalarında Zonguldak ve Kütahya'dan 40 kişilik özel ekip 2 uçakla bölgeye sevk edildi. Madende mahsur kalan işçilerin kurtarılması için AFAD arama kurtarma ekipleri ile ilgili 30 kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu, AFAD koordinasyonuyla harekete geçirildi.
Acil durum müdahalesinin sistematik şekilde yapılması için alana AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu, alandaki çalışmalar AFAD Haberleşme Aracı ile uydu üzerinden canlı olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Merkezi'ne aktarıldı. Arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 600 personel ve 120'den fazla taşıt ve araçla sürdürülüyor.
- Ailelerin ihtiyaçları unutulmadı
İşçi yakınları için maden ocağının hemen dışında bekleme çadırı kuruldu. Bu noktalarda bekleyen ailelerin fiziki, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor. Beslenme ihtiyaçları için kumanya ve çorba dağıtımı yapılıyor, üç öğün bin kişilik sıcak yemek çıkarılıyor. Isınma ihtiyacı için 150 ısıtıcı ile 700 battaniye ihtiyaç duyanlara dağıtılıyor. AFAD Psikososyal Destek Uzmanları, bekleme çadırlarındaki işçi yakınlarını tek tek ziyaret ediyor, psikolojik direnç kazanmalarına destek oluyor.
Çocuklar için bölgede bir oyun çadırı kuruldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekipleri, mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için de tesisler oluşturuldu. Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu.