En zengin Türk Ülker! İşte en zenginler listesi

En zengin Türk Ülker! İşte en zenginler listesi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, borsadaki değer kaybı, dolardaki yükselişe rağmen 3.7 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini.

Forbes Türkiye tarafından belirlenen "En Zengin 100 Türk" listesinin zirvesine, geçen yılın üçüncüsü olan Murat Ülker çıktı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, geçen yıl 3.1 milyar dolar olan servetini bu yıl 3.7 milyar dolara çıkararak "Türkiye'nin en zengini" oldu. Dolardaki yükseliş ve borsadaki düşüşe rağmen servetini bir yılda 600 milyon dolar artıran Murat Ülker, böylece dakikada 1140 dolar kazanarak bir rekora daha imza attı. nbsp;Geçen yıl 3.4 milyar dolarla Türkiye'nin en zengini olan Ferit Şahenk'in serveti ise, 1.3 milyar dolar eridi. Bu gerilemede, FED'in 2013 yılı mayıs ayında varlık alımlarını azaltacağını açıklaması, ardından bu kararını uygulamaya koyması sebebiyle Borsa'da yaşanan düşüşlerin etkisi büyük oldu. Şahenk'in yanı sıra, Türkiye'nin en zengin ailesi olan Koçların servetlerinde de erime dikkat çekti. Rahmi Koç, Semahat Savim Arsel, Suna Kıraç ile Ferit Şahenk ve kardeşi Filiz Şahenk'in servetlerindeki azalma 5 milyar 50 milyon dolara ulaşıyor. Bu erimede, Türkiye'nin iki büyük grubunun şirket hisselerinin borsada bir yılda yüzde 10 ile yüzde 49 arasında değişen değer kaybının da etkisi büyük oldu. Aralık ayları itibarıyla Koç Grubu'nun bankası Yapı Kredi yüzde 48.93, Doğuş'un bankası Garanti ise yüzde 47.85 değer kaybetti. Sabancı Holding hisseleri yüzde 12.34 değer kaybederken,?Eczacıbaşı?Holding'in borsadaki temsilcilerinden?Eczacıbaşı İlaç, 2013 yılında yüzde 1.55 prim yaptı.
Listedeki yerlerin değişmesinde, yine şirket hisselerinin etkisi hissedildi. Enka İnşaat'ın Borsa İstanbul'daki piyasa değeri yüzde 18 artınca, şirketin sahibi Şarık Tara'nın serveti de 500 milyon dolar büyüdü. En zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken önemli bir değişiklik de Sabancı ailesinden 6, Koç ailesinden 3 kişinin 'dolar milyarderi' unvanını kaybetmesi oldu. nbsp;
İlk 100'de Türkiye dışından iki milyarder de bulunuyor. Amerika'da Chobani markasıyla büyüyen Hamdi Ulukaya, 1.4 milyar dolarla listeye dahil olurken, KKTC'den Suat Günsel de 1.2 milyar dolarlık servete ulaştı. Geçen yıl 12.7 milyar dolarlık taplam servetiyle Türkiye'nin en zengin ailesi olan Koçların serveti 3.8 milyar dolar azalıp 8.8 milyar dolara gerileyince, Sabancılar 8.9 milyar dolarla "en zengin aile" unvanını Koç Ailesinden devraldı. Ancak ilk 100'de Sabancı ailesinden hiçbir ismin yer almaması da dikkat çekti.


HİSSELERİ DEĞERLENDİ

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in serveti 2012'de 2.8 milyar dolar, 2013'te 3.1 milyar dolar, bu yıl ise 3.7 milyar dolara ulaştı. Bu yükselişte, Ülker'in şirketlerindeki değer artışı rol oynadı.


BORSA İSTANBUL'DA ERİDİ

Ferit Şahenk, "En zengin 100 Türk" listesinde geçen yılın zirvesindeydi. Doğuş Holding şirketlerinin değer kaybı yüzde 48'e ulaşınca Şahenk de listede 6'ncılığa geriledi.




Servetleri 100 değil
Gayrimenkul en büyük ilgiyi gören sektör

Forbes 100'de yer alan zenginlerin servetlerinin toplamı, 117.8 milyar dolardan 92.8 milyar dolara geriledi. Sabancı ailesinin üyelerinin hiçbirinin serveti 'milyar dolar' seviyesine ulaşmadı. Listede yer alan zenginlerin 83'ü gayrimenkul, 82'si enerji, 53'ü ise turizm sektöründe faaliyet gösteriyor. Listede bu yıl yer alan kadın sayısı 22 oldu. Geçen yıl listedeki kadınların 10'u 'dolar milyarderi' iken, bu yıl sayı 5'e geriledi. Kadınların toplam servet içindeki payı ise yüzde 20.6 oldu.








Şarık Tara:



Enka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olan Şarık Tara, listenin ikinci sırasında. Enka İnşaat'ın yüzde 18 değer kazanmasının da etkisiyle serveti 3.3 milyar dolara çıkan Tara, geçen yıl 2.8 milyar dolarla 7'nci sıradaydı.



Hüsnü Özyeğin: nbsp;

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, geçen yılki sırasını korudu ve yine 3'üncü sırada yer aldı. Özyeğin'in geçen yıl 3.1 milyar dolar olan serveti ise piyasa şartları sebebiyle 100 milyon dolar eridi.


Erman Ilıcak: nbsp;
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı. İş hayatına 24 yaşında Rusya'da başladı. Rönesans Holding ile inşaat, enerji, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. 10'uncu sıradan 4'üncülüğe çıktı.


Semahat Arsel:

Koç ailesinden olan Semahat Arsel, geçen yıl 3.2 milyar dolarlık serveti ile listenin ikinci sırasındaydı. Bu yıl serveti 1 milyar lira geriledi ve 2.2 milyar liraya düştü. Semahat Arsel böylece 5'inci sıraya geriledi.


Rahmi Koç:

Koç Holding Onursal Başkanı olan Rahmi Koç'un serveti, holdinge bağlı şirketlerin değer kaybı ile birlikte 800 milyon dolar azaldı. Koç, 2.1 milyar dolarlık kişisel serveti ile listenin 6'ncı sırasını Şahenk'le paylaştı.


Suna Kıraç:

Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Suna Kıraç, geçen yıl 2.6 milyar dolarlık serveti ile listenin 9'uncu sırasındaydı. Kıraç'ın serveti 1.8 milyar dolara geriledi ancak listenin bir üst sırasına çıktı, 8'inci oldu.


nbsp;En zengin Türk Ülker! İşte en zenginler listesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...