Demokrasi havarisi batı ülkelerinin iki yüzlülüğü

Demokrasi havarisi batı ülkelerinin iki yüzlülüğü

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Birçok Batı ülkesi ve şirketleri, Mısır'da iktidarı darbeyle ele geçiren Sisi ile 138 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Batı ülkelerinin yüz yıldır yaptıkları 'demokrasi yaygarasının' tamamen yalan olduğu bir defa daha tescillendi. Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından gözlerin çevrildiği Batı ülkeleri, cuntacılara tepki göstermedikleri gibi darbecilere ekonomik alanda büyük destek sağladı. Darbe sonrası Mısır ile ticari ilişkilerine hız veren Batı ülkeleri ve şirketleri bu süreçte Mısır'la yaklaşık 138 milyar doları bulan anlaşmalar imzaladı. İngiltere, Mısır'a yatırım tutarını, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 30 artırdı. Dışişleri Bakanı Philip Hammond de, BP, BG, Vodafone ve WHSmith gibi dev şirketlerin yöneticileriyle mart ayında cuntacılarla yatırım yapmak için görüştü. Mısır'ın petrol üretiminin yüzde 15'ini ve doğalgaz üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren, İngiliz petrol şirketi BP ise, Sisi ile 12 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzaladı. nbsp;
ENERJİ VE SİLAHLA DESTEK
Amerikan şirket General Electric, Mısır'a yapacağı elektirik üretiminde 2.5 gigavatlık kapasite artırımını bir kaç yıl içerisinde 6000 megavata çıkarmayı planlıyor. ABD Başkanı Barack Obama ise Mısır'a yılda 1,3 milyar dolarlık silah yardımı yapacaklarını açıklarken, Amerikan hükümeti de Sisi'nin ekonomik reform ajandasına destek sözü vermişti. Alman Siemens, bu hafta imzalanan anlaşmaya göre, Mısır'a 8.9 milyar dolarlık 12 rüzgâr parkı ve 3 gaz santrali kuracak. Bunlarla birlikte İtalyan enerji şirketi Eni de, Mısır'a 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Eni, 4 yılda Mısır'da 200 milyon varil petrol ve 33 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi planlıyor. Rusya da, Mısır ile 3.5 milyar dolar tutarında silah anlaşması imzaladı. Macaristan Başbakanı Victor Orban ise, dün görüştüğü darbeci Sisi'ye iltifatlarda bulunarak destek sözü verdi. Ayrıca Suudi Arabistan ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Amman'ın içinde bulunduğu Körfez bölgesi ülkeleri de darbeci Sisi'ye 12,5 milyar dolar tutarında yardım yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...