Çin'e meydan okuyup sınırı geçtiler! Savaş kapıda

Düzenleyen:
Çin'e meydan okuyup sınırı geçtiler! Savaş kapıda

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Çin ve Hindistan arasındaki bölge için yıllardır süren egemenlik tartışmaları, Hindistan askerlerinin Çin sınırının ötesine geçmesiyle çatışma ihtimalini artırdı. Çin ordusunun her an, uyarılara aldırış etmeden ilerleyişini sürdüren Hindistan güçlerine saldırı düzenleyebileceği bildiriliyor.

Hint askerlerinin, geçen ay sonunda Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan sınıra yakın Donglan bölgesindeki yol çalışmasını müttefiki Butan'ın haklarını savunma gerekçesiyle engellemesi üzerine artan tansiyon, sınırdaki iki ülke ordu birliklerinin birbirlerine 150 metrelik mesafede teyakkuz haline geçmesiyle sürüyor.

Çinli yetkililer, Hint ordusuna defalarca "sınırın gerisine çekilmesi" çağrısı yaparken Yeni Delhi yönetimi, geçen bir aylık süreye rağmen geri adım atmamakta kararlı tutum sergiliyor.

Sınırın, Çin'e ait Donglan bölgesi ile Hindistan'ın Sikkim eyaleti kesiminde, Çin askerlerinin açtığı "Sınırı geçtiniz. Lütfen geri gidin." pankartına karşılık yerinden kıpırdamayan Hint sınır güvenlik güçleri, 90. kuruluş yıl dönümünü 1 Ağustos'ta kutlamaya hazırlanan Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) tehditlerine hedef oluyor.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüleri, "PLA'yı titretmek, bir dağı titretmekten daha zordur." gibi sert ifadeler kullanarak, "Her ne pahasına olursa olsun Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunacakları" uyarısını yapıyor.

Himalaya dağlarının eteklerinde sınırların ötesine taşan tansiyon, 3 bin 500 kilometrelik sınır hattı olan dünyanın iki dev askeri gücünün kamuoylarında, "savaş" söylemleri ile körükleniyor.

Çin'e meydan okuyup sınırı geçtiler! Savaş kapıda

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen çözemediği egemenlik ihtilaflarının, bu aşamadan sonra Pekin-Yeni Delhi hattında ne yöne evrileceği ise halen belirsizliğini koruyor.

Hindistan hükümetine, İngiltere ile Çin arasında 1890'da imzalanan sınır mutabakatı anlaşmasına saygı göstererek sınır ihlallerini derhal durdurması yönündeki Pekin'in çağrısına karşılık Yeni Delhi tarafı, bu anlaşmanın müttefiki Butan'ı bağlamadığı görüşünü savunuyor.

Çin ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Butan ile müttefiki Hindistan'ı birbirinden ayıran Çin kontrolündeki Siliguri Vadisi, bölgedeki ihtilafı karmaşık hale getiren başlıca unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...