Baş örtüsü yasağı kalktı, 'Gök kubbe mi yıkıldı'

Baş örtüsü yasağı kalktı, 'Gök kubbe mi yıkıldı'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

TBMM'de dün tarihî bir gün yaşandı. AK Partili 4 milletvekilinin başı kapalı gelmesiyle, yıllardır tartışılan 'başörtülü milletvekilliği' hayata geçti.

Merve Kavakçı'nın 14 yıl önce maruz kaldığı o korkunç muamele tekrarlanmadı. Böylece, Meclis kritik bir demokrasi testini başarıyla geçmiş oldu.Meclis'in 93 yıllık tarihinde bir yasak daha tarih oldu. AK Partili dört kadın milletvekili dün Meclis Genel Kurulu'na başörtüleriyle girdi. MHP ve BDP, başörtülü milletvekillerine destek verirken; CHP ise eleştiride bulunan tek parti oldu. Genel Kurul'da 1999 yılında Merve Kavakçı olayına benzer herhangi bir gerginlik yaşanmazken; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Olması gereken olmuştur. Meclis büyük bir olgunlukla bu olayı karşılamıştır" dedi.Günlerdir süren başörtülü milletvekillerinin Meclis'e girmesi tartışması nedeniyle dün gözler Meclis Genel Kurulu'na çevrildi. Oturum açılmadan önce AK Partili başörtülü kadın milletvekilleri Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak, Gönül Bekin Şahkulubey ve Gülay Samancı Meclis Genel Kurulu'na geldiler. TBMM Başkanvekili MHP'li Meral Akşener, saat 14:00'te oturumu açtı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Meclis tarihinde ilk kez fiili bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını belirterek bu konuda grup başkanvekillerinin görüşünün alınmasını istedi. İnce, aynı zamanda fiili uygulamadan mağdur olan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'e de söz verilmesini talep etti. Söz alan Pavey, başörtülü milletvekillerinden başka hak ve özgürlüklere de sahip çıkmalarını beklediğini söyledi.MHP adına söz alan Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise özgürlük adı altında kadınlara mobbing yapıldığını belirtti ve kadınların niçin örtündüğünün kimseyi ilgilendirmeyeceğini söyledi. Demirel, özellikle erkeklerin kadınlara nasıl davranacaklarını, nasıl yaşayacaklarını söylememesi gerektiğini ifade etti.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan TBMM'de ikinci bir Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için grupları kutladı. Buldan bugün gelinen noktanın kadınların yıllardır verdikleri mücadelenin bir sonucu olduğunu söyledi. Daha sonra hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da kavga beklentilerinin boşa çıkarıldığı için Meclis'teki partilere teşekkür etti. Arınç, "Meclis'e yakışan budur. Düşüncelerimizi ifade ederken kibar olmak gerekir. Meclis'ten beklenen budur. Bugün herkesin olgunluk göstermesini taktirle karşıladım" dedi. Arınç, "Merve Kavakçı için 'dışarı' diye bağıranlar dışarıda kaldı. Halk affetmedi" dedi.

NEREDEN NEREYE
Yemin etmesin diye sabaha kadar nöbet tutmuşlardı
Dört AK Partili milletvekilinin Meclis'e başörtülü girmesi, akıllara 14 yıl önce engellenen Merve Kavakçı'yı getirdi. 1999'da Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Kavakçı, yemin etmek için 2 Mayıs'ta Meclis'e geldi. Garaj kapısından girip 18:30'da Genel Kurul'a çıktı. DSP'li vekiller 25 dakika boyunca "dışarı dışarı" diye tempo tuttu. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, kürsüye çıktı ve "Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Bu hanıma haddini bildirin" diye bağırdı. Geçici başkan 18:55'te oturuma ara verdi. Kavakçı, FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın odasına geçip olayın şokunu atlatmaya çalıştı. Bu sırada oturum başladı. ANAP'lı Cavit Kavak'ın and içmesinden sonra FP'li Merve Kavakçı anons edildi. Ancak Kavakçı çoktan Meclis'i terk etmişti. DSP'li milletvekilleri derin bir "oh" çekti. Merve Kavakçı, saat 24.00 sıralarında Meclis Kampüsüne yeniden geldi. Yemin etmek istiyordu. DSP'li milletvekilleri, Genel Kurul salonuna girip nöbet tutmaya başladı. Yaşananları lobiden izleyen Süleyman Demirel, olayı "provokasyon" olarak nitelendirdi. Kavakçı, saat 01.35'te TBMM'den ayrıldı. DGM Savcısı ertesi gün Kavakçı hakkında soruşturma başlattı. Daha sonra da milletvekilliği düşürüldü. Kadük kalan bu özgürlük denemesi, Türk siyasi tarinihe kara bir leke olarak geçti.


SİYASİLER NE DEDİ?
Meclis büyük bir olgunluk gösterdi
TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Konya Milletvekili Gülay Samancı ve Kahramanmaraş milletvekili Sevde Beyazıt?Kaçar, Meclis tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Meclis Başkanvekili Meral Akşener de dahil olmak üzere herkes ortamı gerginleştirmemeye özen gösterdi. nbsp;

Bülent Arınç:
"Kadınları başı açık başı kapalı diye kategorize etmek ahlaksızlığın daniskasıdır. Bugün zafer günü değildir. Nümayiş günü de değildir. Olması gereken olmuştur. Meclis büyük bir olgunlukla bu olayı karşılamıştır"

Kemal Kılıçdaroğlu:
"Meclis'te herhangi bir gerginlik ve kavga çıkmamasından memnuniyet duydum. Genel Kurul'da konuşan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bugün çok mutluyum."

Muharrem İnce:
"AK Parti başörtüsü üzerinden mağdur edebiyatı yapmak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bir milletvekili 'resetlendiğini' söylüyor. İslam anlayışını bu kadar dejenere eden ve hiç bilmeyen bir açıklamadır bu"

Sevde Beyazıt Kaçar:
"Herkes demokratik bir şekilde düşüncesini dile getirdi. Türkiye için çok güzel bir ortam beni çok mutlu etti. Çok heyecanlandım"

Nurcan Dalbudak:
"Önemli bir devrin başlangıcına tanıklık edeceğiz ve biz de bunda başrol oynayacağız, bu konuda önderlik edeceğiz. Bu çok önemli"

Fatma Şahin:
"Artık bu ülke şekilcilikten, kadının kıyafeti üzerinden siyaset anlayışından, mağduriyetlerden, kalkınmanın önündeki engelden kurtuluyor." nbsp;

BAKANLAR PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ
Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile mazeretliler dışındaki bütün AK Partili milletvekilleri ve bakanlar da dün Meclis'te hazır bulundu. Hatta bazı bakanlar başörtülü vekillerin Meclis'e gelmesine şahitlik etmek için programlarını ya iptal etti ya da erteleme yoluna gitti. Başlarını örtme kararı alan dört AK Partili kadın milletvekili Meclis Genel Kurul Salonu'na ayrı ayrı gelerek farklı yerlere oturdu.

Yücel Kayaoğlu, Şükran Kaban ve Raşit Aydoğan'dan oluşan Türkiye Gazetesi ekibi Meclis'teki tarihî oturumu izledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...