Ayakkabı en iyi nasıl boyanır?

Düzenleyen:
Ayakkabı en iyi nasıl boyanır?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kış aylarında, yağışların ve soğuğun da etkisiyle ayakkabılarımız kirlenir ve yıpranır. Ayakkabılara gereken bakımın yapılmaması ise hem kirli ve eski görünmelerine neden olur, hem de ayakkabının yıpranma sürecini hızlandırır.

Dış görüntümüzün önemli bir parçası olan ayakkabılarımızın kirli görünmemesi ve severek aldığımız bu ayakkabıların uzun süre yeniymiş gibi kullanılabilmesi için boyanmaları ve bakımlarının yapılması gerekir. Şimdi ayakkabı boyamanın inceliklerine bir göz atalım.

Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Süet ve nubuk gibi ayakkabılar direkt olarak boyanamazlar. Onların bakımında ve boyanmasında farklı yöntemler kullanılır. Deri ayakkabılar ise aşağıdaki aşamalar uygulanarak rahatlıkla boyanabilirler.

Ayakkabılar boyanmadan önce üzerindeki tozdan, kirlerden veya çamurdan ayakkabı fırçası veya bez kullanılarak arındırılır. İnatçı kirlerde fırça ve bez ıslak veya nemli olarak da kullanılabilir.Eğer ayakkabı derisi ıslak ise kuruması beklenmeli, ayakkabı kurumadan boyanmamalıdır.Ayakkabı kuru ve temiz ise boyama işlemine geçilebilir. Ayakkabıyı boyamak için, ayakkabı rengine uygun bir ayakkabı boyası alınmalıdır. Burada dikkat edilecek nokta, ayakkabı boyasında vernik bulunmamasıdır. Vernik içeren boyalar bir süre sonra ayakkabıda çatlamaya sebep olabilirler.

Eğer ayakkabı boyasının yanında sünger verilmediyse boya süngerinin ayrıca alınması gerekir.Boya süngerinin üzerine bir miktar boya alınarak, dairesel ve yumuşak hareketlerle ayakkabı boyanmaya başlanır.  Boyanın ayakkabıya ince katmanlar halinde uygulanması gerekir. Aksi durumda kuruyan boyalar çatlayıp dökülebilir. Ayakkabı boyarken ellerinizin boyanmasını istemiyorsanız, ince bir lateks eldiven kullanabilirsiniz.Boya uygulanırken boya süngeri ayakkabıya takılmaya başlarsa, bu boyanın kurumaya başladığını gösterir. Böyle bir durumda boyama hemen bırakılmazsa kurumaya başlayan boya katmanının pürüzsüzlüğü bozulmuş olur.Boyama işlemi düzgün bir şekilde gerçekleştirildikten sonra ayakkabı kurumaya bırakılır. Kuruyan boya mat bir görünüm alacaktır.

Mat görünüm alan ayakkabıyı parlatmak için ayakkabıya cila uygulanır. Cila süngeri üzerine ayakkabı cilasından bir miktar alınarak dairesel hareketlerle ayakkabının her tarafına uygulanır. Eğer ayakkabı boyası kendinden cilalı ise bu adımı uygulamayabilirsiniz. Ancak haricen uygulanan cila daha etkili sonuç verecektir.
Son olarak ayakkabının her tarafının cila fırçası ile iyice fırçalanması gerekir. Bu işlem ile boya ve cila deriye iyice yedirilmiş olur. Bu şekilde boya, ayakkabıya iyice nüfuz ederek deriyi besler ve ayakkabının ömrünü uzatır.Ayakkabıların mümkün olduğunca serin havada veya akşam saatlerinde boyanması gerekir. Bu şekilde daha yavaş ve daha sağlıklı şekilde kurur.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...