Avrupa FED'i atlattı Türkiye gerilime takıldı

Avrupa FED'i atlattı Türkiye gerilime takıldı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Türkiye'nin 2014'te en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağını söyleyen kuruluşlar, FED kararının ardından Türkiye hakkındaki fikirlerini değiştirdi

Türkiye hakkında kısa sürede senaryolar değişmeye başladı. Daha bir iki hafta içinde dünyanın en parlak ülkeleri arasında gösterilen Türkiye şimdi en riskli üç ülke arasına sıkıştırılıyor. Moody's'in, geçtiğimiz hafta 20 ülkeye ilişkin büyüme tahminlerine yer verdiği Küresel Makro Görünüm raporunda, Türkiye'nin 2014'te 3,5-4,5 arasında bir büyüme performansı sergileyeceği ve en hızlı büyüyen 5. ülke olacağını açıklamasının ardından dün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, (OECD) Türkiye'nin bu yılki gayrı safi yurtiçi hasıla büyüme beklentisini yüzde 3.1 düzeyinden yüzde 3.6'ya yükseltti. Bank of America nbsp;(BofA) Merrill Lynch Küresel Ekonomi Araştırma Eşbaşkanı Alberto Ades, Türkiye'nin en yüksek büyüme potansiyeline sahip ülkeler arasında yer aldığını söylemişti. Dünya Bankası ise Türkiye'nin bu yıl içinde büyüme beklentisini yüzde 4,3'e yükseltti. Büyüme konusunda en iyimserler listesinde ön sırada yer almasına rağmen FED kararı ile beraber birden Türkiye en riskli ülkeler sınıfına alındı. FED'in tahvil alımını sadece 10 milyar azaltma kararına karşılık dünya piyasalarında beklenenin aksine yaşanan olumlu hava da maalesef Türkiye'ye yansımadı. Hatta FED kararının ardından sınırlı düşüşle seyreden piyasalar dün öğleden sonra daha sert olumsuz tepkiler vererek küresel finans sistemde en olumsuzlar listesine birden giriverdi. Borsa İstanbul günü yüzde 3,24 değer kaybıyla kapatırken, dolar 2,08 liraya, euro 2,84 liraya yükseldi. Avrupa'da ise piyasalar günü yükselişlerle kapattı. Almanya'da endeks yüzde 1,13 değer kazanırken, Fransa'da bu yükseliş yüzde 1,15 seviyesinde gerçekleşti. FED'in kararıTürkiye'nin en hızlı büyüyecek 5. ülke olacağını söyleyen Moodys'in Ekonomisti Mustafa Akçay, FED'in tahvil alım programını azaltmasının ardından önümüzdeki yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışı olabileceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...