Adanın yeni ismi Birleşik Kıbrıs Federasyonu

Adanın yeni ismi Birleşik Kıbrıs Federasyonu

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kıbrıs'ta Türk ve Rum tarafı arasında süren çözüm müzakerelerinde devletin ismi başta olmak üzere birçok konuda büyük ilerleme sağlandı.

Haber Merkezi ANKARA
Kıbrıs'ta çözüm müzakerelerinde önemli ilerlemelerin sağlanması Türkiye'yi de memnun etti. Çözüm müzakereleri sırasında KKTC ile Türkiye arasında diyalog kanalları da hep açık tutuluyor. Kıbrıs'ta uzun süreden bu yana donma noktasına gelen müzakereler Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının ardından hız kazanmıştı. Garantörlük ve toprak dağılımı dışında birçok konuda ilerleme sağlanırken çözüm sonrasında Kıbrıs'ın adının Birleşik Kıbrıs Federasyonu (BKF) olacağı açıklandı. Bir önceki çözüm müzakerelerin durmasına ve Rumların masadan kalkmasına yol açan Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetlerinde bile taraflar problem çıkartacak sondaj gibi adımlar atmama konusunda bile anlaştı. Bu süreç içerisinde Ankara ise gelişmeleri yakından ve birebir takip ediyor. Müzakere edilen konular ve müzakere pozisyonları Ankara ile istişare ediliyor. nbsp;
5'Lİ KONFERANS GÜNDEMDE
Öte yandan taraflar arasında müzakerelerin olumlu neticelenmesi sonrasında devreye garantör ülkelerin girmesi bekleniyor. Bu çerçevede BM, Türkiye-KKTC, Yunanistan-GKRY'nin katılacağı 5'li bir uluslararası konferans da öngörülüyor. Diğer garantör ülke olan İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise garantör güç olarak gelecekte Kıbrıs'ta herhangi özel bir rol arayışında olmadıklarını belirtmişti. Hem tarafların hem de garantör ülkelerin onay verdiği anlaşma metni ise Annan Planı gibi referanduma götürülecek. Referandumdan her iki taraftan da 'evet' oyu çıkması sonrasında uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Birleşik Kıbrıs Federasyonu (BKF) kurulmuş olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...