ABD'den Mısır'daki darbeye destek

ABD'den Mısır'daki darbeye destek

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Daha önce Mısır'daki olaylar 'darbe' olarak nitelendirmeyen ABD, John Kerry'nin açıklamalarıyla darbecilere destek verdi.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesini 'darbe' olarak nitelendirmekten kaçınan ABD 'Mısır ordusu demokrasiyi kurtardı' diyerek darbecilere tam destek verdi. Cumhurbaşkanı Mursi'nin tutuklanmasıyla sonuçlanan Mısır darbesi, uluslararası camiada farklı tepkiler bulmuştu. AB, Mursi'nin derhal serbest bırakılmasını isterken, ABD de Mısır'la yapılan F-16 satış anlaşmasını askıya alarak, darbeye karşı bir tutum takındığı izlenimini oluşturdu. Buna rağmen Beyaz Saray, Mısır'da yaşananları darbe olarak nitelendirmeyi reddetti ve düne kadar 'ortada' bir tavır belirledi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin sözleriyle saflar netleşti. Pakistan'a ziyarette bulunan Kerry, GEO televizyonunda kendisine yöneltilen ABD'nin Mursi'ye müdahale karşısında niçin net tavır almadığı sorusunu "Kaosa, şiddete sürüklenmekten korkan milyonlarca insan, askerin müdahale etmesini talep etti" diye cevapladı. Ordunun yönetimi devralmasının söz konusu olmadığını iddia eden Kerry "Ülkeyi sivil bir hükümet yönetiyor. Demokrasiyi yeniden tesis ediyorlar" diye konuştu. Kerry müdahale sürecinin halen sonlanmadığını belirterek, geleceğin neler getireceğini bilmediklerini söyledi. Kerry, akşam ise açıklamalarını biraz yumuşattı: "Mısır'da tüm tarafların, barışçıl bir çözüm için çalışması gerekiyor. İstediğimiz son şey daha fazla şiddet. Geçici hükümetin göstericilerin barış içinde gösteri yapmalarını sağlama alanı oluşturma sorumluluğu var. Göstericilerin de Mısır'da her şeyin ilerlemesini durdurmama sorumluluğu var." Müslüman Kardeşler "Kerry acaba ABD'de büyük gösteriler olursa Savunma Bakanı Hagel'ın Obama'yı devirmesini kabul eder mi? Ordunun görevi demokrasiyi kurtarmak mı?" diyerek sert bir açıklama yaptı. Kerry'nin sözlerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da "ABD ve AB ülkelerinde de demokrasiyi ordu mu inşa etti? Darbe, demokrasiyi inşa etmez; aksine katleder. Tıpkı Mısır'da olduğu gibi" diye sert tepki gösterdi. nbsp;Devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin özgür bırakılması için gösterilere devam eden Müslüman Kardeşler ve halk Adeviye Meydanı'nı boşaltmıyor. Ramazan ayının son Cuma namazından sonra sokaklara dökülen halk, eylemlerine devam etti. Mısır'da demokrasinin yeniden işler hale gelmesi için kurulan geçici hükümetin, bu yılın sonuna kadar ülkeyi seçime götürmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı için yarışacak adaylar arasında darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı El Sisi'nin de olacağı iddia edildi. Böylece eski Mısır liderleri Nasır, Enver Sedat, Hüsnü Mübarek gibi bir kez daha asker kökenli bir isim tepedeki koltukta oturabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...