ABD Mısır'a olan desteğini kesiyor

ABD Mısır'a olan desteğini kesiyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD, kapsayıcı ve demokratik yöntemlerle seçilmiş bir hükümet gelene kadar Mısır'a yönelik büyük ölçekli askeri sistem ve para yardımının donduracak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin imzasını taşıyan açıklamada, iki ülkenin dostluğu ve istikrarın artırılması, bölgesel barışın korunması ve radikalizm ile mücadele gibi ortak değerlerden bahsedildi. ABD olarak başarılı bir Mısır görmek isteyeceklerini belirten Psaki, iki ülke arasındaki ortaklığın kapsayıcı, demokrasiyle seçilmiş sivil hükümet ile yönetildiğinde daha da gelişeceğini ifade etti. Geçici hükümet ile Mısır halkının direkt yararına olan sağlık, eğitim ve özel sektörün geliştirilmesi konusunda desteklerini sürdüreceklerini belirten Psaki, 'Mısır'ın sınır güvenliği, terörle mücadele, silahsızlandırma ve Sina'nın güvenliğinin sağlama alınması için yardımlarımızı sürdüreceğiz. ABD'ye ait bazı askeri ekipman, bununla birlikte askeri eğitim ve öğretim sağlamaya devam edeceğiz. Öte yandan bazı büyük ölçekli askeri sistem ve nakit para yardımlarının ulaştırılmasını dondurmayı sürdüreceğiz.' ifadelerini kullandı. ABD'nin demokratik dönüşümden yana ve şiddete karşı olduğunun vurgulandığı açıklamada, Mısır'a yönelik yardımların periyodik olarak gözden geçirileceği ifade edildi. ABD'nin, Mısır'a yönelik teslimatı durdurulan "belirli büyük çaptaki askeri yardımlarının" F16 savaş uçaklarının yanı sıra M1A1 tank teçhizatları, Harpoon füzeleri ve Apaçi helikopterleri gibi sistemleri kapsadığı bildirildi. Yetkililer, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin demokratik yollardan seçilmesine rağmen, bu şekilde bir yönetime sahip olmaya isteksiz davrandığını, onun yerine geçen geçici hükümetin de kapsayıcı demokrasiyle uyuşmayan kararlar aldığını belirterek, tüm bunların kendilerini şimdiki duruma getirdiğini kaydetti. nbsp;ABD'nin Mısır halkının doğrudan yararlandığı sağlık, demokrasi, yönetim, özel sektör gibi alanlara yönelik ekonomik yardımların birçoğunu sağlamaya devam edeceğini ifade eden yetkililer, ABD'nin hayati güvenlik amaçlarına hizmet eden terörle mücadele, kimyasal silahların yayılmasının önlenmesi ve Sina Yarımadası'nın güvenliğinin sağlanması gibi konulardaki yardımların da süreceğini belirtti. 250 milyon dolarlık nakit yardım, yüz milyonlarca dolarlık askeri yardım durdu. mYetkililer, Mısır hükümetine 250 milyon doları bulan doğrudan nakit yardımın yapılmayacağını kaydetti. nbsp;


Ayrıca yetkililer, teslimatı durdurulan belirli büyük çaptaki askeri sistemlerin F16 savaş uçaklarının yanı sıra M1A1 tank teçhizatları, Harpoon füzeleri ve Apaçi helikopterleri gibi sistemleri kapsadığını bildirirken, nbsp;
durdurulan askeri yardımların miktarının "yüz milyonlarca dolar"la ifade ediliyor. Yetkililer, bu kısıtlamaların Mısır hükümetine gerekli mesajı gönderip göndermeyeceği konusunda ise "Yüz milyonlarca dolarlık yardımın durdurulması bizce çok açık bir mesaj" değerlendirmesinde bulundu. Mısır'daki demokratik ilerlemeye göre kararın periyodik olarak gözden geçirileceğini belirten yetkililer, "Kapsayıcı, şiddet içermeyen ve sürdürülebilir demokrasi gibi bazı alanlarda ilerlemeler görene kadar yardımları durduruyoruz" yorumunu yaptı. Yetkililer, Savunma Bakanı Chuck Hagel'in de yerel saatle öğleden sonra Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah es-Sisi ile 30-40 dakika süren telefon görüşmesinde ABD'nin kararını konuştuğunu bildirdi. Yetkililer, görüşmenin arkadaşça ve profesyonellik içinde geçtiğini de kaydetti.(star)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...