2017 LYS Tercih Robotu | LYS Tercihleri ne zaman bitiyor, son gün ne zaman

Düzenleyen:
2017 LYS Tercih Robotu | LYS Tercihleri ne zaman bitiyor, son gün ne zaman

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

2017 LYS tercihlerinde son güne girildi. LYS Tercih robotu da haberimizde. Peki LYS tercihleri ne zaman yapılacak? LYS tercih sonuçları son gün ne zaman, ÖSYM LYS tercih son gün saat kaçta bitiyor?

2017 LYS tercih robotu. 2017 LYS tercihleri son gün ne zaman, ne zaman bitiyor? Milyonlarca adayın beklediği o gün geldi ve LYS sonuçları açıklandı. Peki şimdi adayların tercih zamanı ne zaman olacak, hangi tarihler arasında LYS tercihleri yapılacak. 2017 LYS tercihleri günün en çok arananlar listesine girdi. Üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin merakla beklediği 2017 LYS tercihleri ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek? 2017 üniversite taban puanları açıklandı mı? İşte LYS tercihleri ve tüm merak edilenleri... ÖSYM tarafından 10-11 Haziran ve 17-18 Haziran 2017 tarihlerinde uygulanan 2017 LYS sonuçları açıklandı. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet adresinden öğrendiler. Şimdi ise tercih zamanı geldi çattı. LYS sonuçları resmen belli oldu. Öğrenciler şimdi tercih yapmak için hazırlanıyor. LYS tercihleri ne zaman yapılacak sorusunun cevabını arayan öğrenciler, hayallerindeki üniversitelere girmek istiyor. Peki LYS tercihleri ne zaman yapılacak? İşte LYS ile ilgili tüm gelişmeler...

2017 LYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LYS 2017 TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

LYS puanlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihleri ise 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Ağustos ayında tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos tarihleri arasında alınacak.  

TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
LYS TERCİH İŞLEMLERİ NE ZAMAN?

ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle, adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.   2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na, 26 Temmuz’a kadar ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet sitesinden ulaşılabilecek.

OKUL PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır. 
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet'ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır. 
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

POPÜLER OLANI DEĞİL FAYDALI OLANI SEÇİN
Yoğun geçen bir eğitim öğretim yılının ardından sınava giren ve aldığı puanla artık geleceğine dair neredeyse en büyük adım atacak olan adaylar, ince eleyip sık dokumak durumundalar. Çünkü bundan sonraki yapılacak bir tercih bütün bir hayatı etkileyecek. Uzmanlar, adayların, kabiliyetlerini, üniversitenin ve okunacak bölümün sunduğu imkânları, mezuniyet sonrası iş fırsatlarını, en önemlisi de hayalleri ve idealleri göz önünde bulundurarak tercih yapmalarını tavsiye ediyor.
GİTMEYECEKSEN YAZMA! 
Tercih listesi oluşturulurken aday aldığı puanın biraz üstünde olan üniversite ve bölümleri ilk sıraya yazabilir. Fakat bu tercihlerin sayısı birkaç taneyi geçmemeli. Bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalı. Bu sıralama belirlenirken öncelikle istek sırası göz önünde bulundurulmalı. Bölümün alan içi veya alan dışı olması, bölümün özellikleri, kontenjan sayıları dikkat edilecek konuların başında geliyor. Kazanılsa dahi kayıt olmayı düşünülmeyen programlara tercih listesinde yer verilmemeli.
KABİLİYETLERİNİZE BAKIN 
Bir üniversiteyi ve oradaki bir bölümü tercih ediyor olmak gelecekle alakalı tercih anlamına geliyor. Özellikle hangi bölümde okunacağına karar vermek bundaki hayat yön verecek. Mesleki tercihi de etkileyecek olan bu seçimin alakamız ve kabiliyetimizle örtüşüyor olması gerekiyor. Aksi takdirde hayal kırıklıkları yaşanabilir.
AKADEMİK KADRO ÖNEMLİ
Adaylar tercih edecekleri yeri belirlerken üniversitenin akademik kadrosunu da incelemeleri gerekiyor. Çünkü bir üniversiteyi üniversite yapan özelliklerin başında akademisyenlerin kalitesi gelmekte.
İMKÂNLARA GÖRE SEÇİM
Adaylar üniversitelerin imkânlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Üniversitenin dil eğitiminden, teknolojik altyapılarının zamanın şartlarına göre şekillendirilip şekillendirilmediğine, kampüs imkânlarından, sosyal hayatlarına kadar birçok konuyu bir arada değerlendirmeleri doğru tercihte kilit rol oynuyor. Ayrıca adaylar, üniversitenin iş dünyasıyla ilişkisi olup olmadığını inceleyerek, mezuniyet sonrası istihdama yönelik önemli bir adım atmış olurlar.
PUAN DEĞİL TERCİH...
Adayların üniversite tercihlerinde yaptığı en önemli hataları başında popüler olanı tercih etmek geliyor. Adaylar hiçbir alakalarının olmadığı bölümü sırf popüler olduğu için tercih ettiği zaman hayal kırıklığı yaşıyor. Bazı adaylar ise puanı yettiği için istemediği bölümü yazıyor. Bu hataya düşmeyin.
İŞ BULMASI MÜHİM
Adaylar tercih yaparken Türkiye şartlarında iş bulma kolaylığını da dikkate almak mecburiyetinde. Fakat bu sevmediğiniz veya sevemeyeceğiniz bir bölümü sırf iş imkânları fazla diye tercih etmeniz gerektiğini anlamını taşımıyor. Hem mutlu olabileceğiniz, hem de iş imkânları geniş olan bölümler tercih edilmeli. 
SIRALAMAYA ÖNEM VERİN
Adayın tercih edeceği üniversitenin bulunduğu şehir; staj, sosyal hayat, büyük kütüphanelere ulaşım gibi birçok imkânı bünyesinde barındırsa da ilk tercih sebebi şehir olmamalı. Birinci sıraya bölümü, ikinci sıraya üniversiteyi koyan aday ancak üçüncü sıraya şehri koymalı.
KARİYER PLANINIZI YAPIN
Hangi yükseköğretim programında okuyacağını bilmeyen adaylar okullarındaki rehber öğretmenlerinden ya da liseden daha önce mezun olmuşlar ise kariyer eğitim merkezlerinden meslek ve kariyer testleri talep etmeli. Aynı zamanda biraz olsun kendileri hakkında fikir sahibi olmalıdır. Aksi takdirde, sadece puanı ya da maddi gücü yetiyor diye bir bölüme yerleşecek ve hayatının geri kalanını bir mecburiyete hapsedecek.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANI DR. MUSTAFA AYDIN:
SERMAYESİ İNSAN OLAN HİÇBİR MESLEK ÖLMEZ

Tercih maratonuna hazırlanan üniversite adaylarına İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, önemli tavsiyelerde bulundu. Dr. Mustafa Aydın, “Gençler tercihlerini üniversiteleri görmeden yapmamalı ve öğrenci odaklı üniversiteleri tercih etmeli” görüşünde... Başkan Aydın'ın sorularımıza verdiği cevaplar özetle şöyle: 
¥ Meslek seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Meslekleri tanıma çok önemli. Hangi meslekte, aslında ne yapıldığını doğru bilmek gerek. Mesleğin ismi güzel görünebilir ancak onun içeriğini araştırıp öğrenmek lazım. Ya da yanıltıcı durumların önüne geçmek şart. Seçilen meslekle düşünülen bölüm arasında organik bağ olması gerekir. Gençler tercihlerini üniversiteleri görmeden yapmamalı ve öğrenci odaklı üniversiteleri tercih etmeli.
¥ “Geliri iyi” diye meslek seçmek doğru mudur? 
O düşünceyle hareket edilmemeli. Aksi takdirde iyi kazanan fakat mutsuz bireylere dönüşülebilir. Gelecekte ön plana çıkacak mesleklere ve popüler mesleklere dikkat edilmeli. Bunlar hem ciddiyetle araştırılmalı, hem de bir miktar şüpheyle yaklaşılmalı. Zira her meslek her öğrenciye uygun olmayabilir.
¥ Bazı meslekler gelişen şartlara ayak uyduramayıp kayboluyor... 
Sermayesi doğrudan doğruya insan olan hiçbir meslek ölmez. Sağlık, hukuk, gıda ve eğitim gibi alanlardaki meslekler her zaman popüler ve saygındır. Bu mesleklerin çoğunun iş garantisi de vardır. Örneğin bir avukatın işsiz kalması pek mümkün değildir. Hiçbir şey olmazsa kendi avukatlık bürosunu açabilir.
¥ Bu dönemde ailelere nasıl bir görev düşüyor?
Aile, akraba, arkadaş vb. sosyal çevre bu dönemde önemli rol oynar. Ancak bu rol de dikkatle ayarlanmalı. Öğrenci sırf “benim hakkımda iyi konuşulsun/düşünülsün” hissiyatıyla, kendisine uymayan bir alana yönelmemeli. Öğrenci üstünde baskı kurmamak çok dikkat edilmesi gereken bir nokta. Aileler bu dönemde baskı kuran değil, rehberlik eden, yok gösteren bir pozisyonda olmalı. 
¥ Bölüm mü yoksa üniversite mi ön planda tutulmalı...
Bölüm tercihi elbette önemlidir ancak bu bölümü hangi üniversitede okuyacağınız da çok önemlidir. Hatta daha da önemlidir diyebiliriz. Öğrencilerimiz üniversite tercihinde öncelikle üniversitelerin geçmişine dikkat etmeli. Köklü ve saygın üniversiteler öğrencilere iş arama esnasında büyük avantaj sağlayacaktır. Bazı üniversitelerin bazı bölümleri ünlüdür. Buralar mesleğinin duayenlerini yetiştirir. 
¥ Bölümün okunacağı üniversite belirlenirken nelere dikkat edilmeli?
Üniversite imkânları muhakkak dikkatle irdelenmeli. Teorik bilgi yüklemesi yapan yerler yerine, bu bilgi birikimini uygulamaya dökerek öğrenmeyi pekiştiren üniversiteler tercih edilmeli. Öğrenim kadrosu bir başka önemli etken. Gençler aynı zamanda kampüs yaşamına da önem verir. Ancak bu konuda dikkatli olmak gerek. Sırf kampüsü güzel diye de olmadık bir bölüm ve üniversite de tercih edilmemeli. Yaşanılan şehrin dışında tercihlerde yurt olanakları ve ev kiraları dikkatle incelenmeli. Bu konuda esas görev ailelere düşüyor. Hem öğrenciyi rahat ettirecek, hem de aile bütçesine uygun alternatifler elden geçirilmeli.

İSTİHDAM SAĞLIYOR

MEZUNLERİN İŞ BULMA ORANI %82 
İstanbul Aydın Üniversitesinin işe yerleştirme oranı ortalama yüzde 82... ‘Mezun Yerleştirme Merkezi’miz ve ‘Yerinde Uygulama Sistemi’miz var. Bu çalışmalar öğrenciler için ciddi istihdam sağlıyor.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...