2015 Genel seçimler Ne Zaman Yapılacak, YSK seçim takvimi (Nerede Oy Kullanacağım öğren)

2015 Genel seçimler Ne Zaman Yapılacak, YSK seçim takvimi (Nerede Oy Kullanacağım öğren)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Genel seçimler 7 Haziran'da yapılacak. Milletvekili genel seçimleri için başvuru sayısı ne kadar oldu? Seçimler nerede oy kullanacağım, tıkla öğren

Genel seçimler 7 Haziran'da yapılacak. Milletvekili genel seçimleri için başvuru sayısı ne kadar oldu? Seçimler nerede oy kullanacağım, tıkla öğren.. Genel seçimler yaklaştı. AK Parti'de, 7 Haziranda yapılacak milletvekili genel seçimleri için başvuran 6 bin aday adayı için değerlendirme maratonu bugün başlıyor. 22 ilde bugün, diğerlerinde ise yarın temayül yoklamaları yapılacak.AK Parti'de milletvekili aday adayları için değerlendirme maratonu bugün başlıyor. 22 ilde bugün, diğerlerinde ise yarın temayül yoklamaları yapılacak. Genel başkan yardımcıları başkanlığında, MKYK üyelerinden oluşacak komisyonlar, 6-15 Mart tarihleri arasında, 6 bin 223 aday adayı ile yüz yüze mülakat yapacak. Elemeden geçmeyi başaran aday adayları, 15-22 Mart tarihleri arasında genel başkan yardımcılarından oluşacak komisyonlar tarafından yeniden değerlendirilecek. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki üst kurul, 23 Mart-7 Nisan tarihleri arasında nihai kararı verecek.

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'ye aday adaylığı için başvuran 6 bin 223 kişiden bin 401'inin kadın, 584'ünün engelli olduğunu belirtti.Aday adaylığı için başvuru yapanların dosyalarının tek tek incelenip tasnif edilerek sisteme kaydedildiğini ifade eden Ataş, 5 kişinin başvurusunun 25 yaşın altında oldukları için kabul edilmediğini söyledi.Ataş, aday adayları için 81 ilde temayül yoklaması yapacaklarını, AK Parti'nin çeşitli organlarında görev yapan isimlerin oy kullanacağı temayül yoklamalarına, genel merkez tarafından değerlendirilecekleri için 22, 23 ve 24'üncü dönem milletvekilleri, MKYK asıl ve yedek üyeleri, 30 Marttan sonra herhangi bir nedenle görevinden ayrılan il başkanlarının girmeyeceğini kaydetti.

"Hakkaniyete uygun değerlendirmeler yapıyoruz"

AK Parti'de, milletvekili aday adaylarının seçiminde, çok geniş bir istişare yelpazesinin söz konusu olduğunu ifade eden Ataş, "objektif, hakkaniyete uygun değerlendirmeler sonucunda karar verildiğini" vurguladı.Ataş, AK Parti'den gösterilecek kadın aday ve milletvekili sayısının artmasını beklediklerini dile getirerek, "Önceki seçimlerde başörtülü hanımlar aday adaylığı için müracaat edemiyordu. Bu seçimlerde başörtülü aday adayı sayısında da artış var. Biz başörtülü, başörtüsüz ayrımı yapmıyoruz. Temsil noktasını önemsiyoruz ve temsil noktasında başörtülü hanımların da hakkı olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ataş, ayrıca aday adaylığı için 2 gayrimüslim vatandaşın başvurusunun da bulunduğunu bildirdi.

Oylamalar bugün ve yarın

Öte yandan, AK Parti'de bugün 22, yarın da 59 ilde 10.00-16.00 saatleri arasında yapılacak temayül yoklamaları için MKYK üyeleri, milletvekilleri, kadın ve gençlik kollarının MKYK üyelerinden oluşan komisyonlar kuruldu. Komisyonların sayısı illerin büyüklüğüne göre belirlendi.Temayül yoklamalarının sayımı komisyon üyelerince genel merkezde yapılacak. Sonuçları sadece genel merkezdeki komisyonlar değerlendirecek ve açıklanmayacak.Temayül yoklamasının aday seçiminde destekleyici unsur olduğu, belirleyici kriter olmadığı, bunun dışında çok sayıda kriterin göz önüne alınacağını belirtiliyor.

Aday adayları yüz yüze mülakatlarda ter dökecek

AK Parti'de aday belirleme sürecinin 2'inci aşamasında ise 6-15 Mart tarihleri arasında genel başkan yardımcılarının başkanlığında, MKYK üyelerinden oluşacak 12 alt komisyon 6 bin 223 aday adayı ile yüz yüze mülakat yapacak.Bin 166 adayın yarışacağı İstanbul ile 536 adayın yarışacağı Ankara'ya bu mülakatları yapacak birer özel komisyon tayin edilecek.Diğer iller için ise komisyonlar aday adayı sayısının yoğunluğuna göre görevlendirilecek ve mülakatlar 10 gün boyunca Ankara'da, genel merkezde yapılacak.

Temayül yoklamasına girmesine gerek görülmeyen aday adayları, mülakata da çağrılmayacak.15-22 Mart tarihleri arasında da genel başkan yardımcılarından oluşan ve sayısı 4 olması beklenen ana komisyonlar devreye girecek.Alt komisyonlarda yapılacak elemeden geçmeyi başaran aday adayları, bu kez ana komisyonlarda değerlendirilecek.Bu çalışma sırasında özellikle küçük illerde önceki seçimlerde olduğu gibi kamuoyunun görüşüne de başvurulacak. Ayrıca, ilk kez illerde sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine de kanaatleri sorulacak.

Temayül yoklamasının sonuçları, alt ve ana komisyonların değerlendirmeleri ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu başkanlığında oluşacak üst kurula sunulacak. 23 Mart-7 Nisan tarihleri arasında çalışma yürütecek üst kurulun kimlerden oluşacağına Davutoğlu karar verecek. Geçen seçimde üst kurul 4 genel başkan yardımcısı, SKM Başkanı, 2 grup başkanvekili, kadın ve gençlik kolları genel merkez başkanlarından oluşmuştu.2015 Genel Seçimleri ne zaman yapılacak? Genel Seçimler için tarih yaklaşırken seçime katılacak partiler de belirlendi. Genel Seçimler ne zaman yapılacak ve hangi partiler olacak ayrıntıları haberimizde.

Bir önceki milletvekili seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü gerçekleştirildiği için 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacağı 22 Ocak 2015 tarihinde resmen ilan edilmiştir.2015'te yapılacak seçimlerde bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı YSK tarafından 360 ila 380 arasında olacağı açıklandı. Nüfusu 400'ü geçmeyen köylerde bir sandıkta oy kullanılabileceğine karar verildi.

YSK 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı temsiciliklerde randevu ile oy kullanma prosedürünü genel seçimler öncesi 2014 yılının Aralık ayında iptal etmiştir. Buna göre 1 Şubat 2015 tarihinde yapılan açıklama ile 8 Mayıs 2015'te gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacaktır.

1 Şubat 2015 tarihinde YSK seçim takvimini açıklamıştır. Buna göre takvim aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

nbsp;24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinlik kazandıracak.

27 Mart: Tutuklu, taksirli suçlardan hükümlü ve muhtarlık bölgesi askı listeleri askı listeleri askıdan indirilecek. İnternette YSK'nın sitesinden yapılabilen bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.

29 Mart: Seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacı ile YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.

7 Nisan: Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için il seçim kurullarına başvurularda son gün.

15 Nisan: Milletvekili seçimleri için geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine itirazlar il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılmaya başlanacak.

16 Nisan: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar için il seçim kuruluna başvuru son günü.

19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı yapılan itirazların il seçim kurullarınca verilen kararlara yönelik itirazların YSK'ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirimi yapılması gereken son gün.

24 Nisan: Bağımsız adaylar ve siyasi partilerin seçim çevreleri bazında milletvekili kesin aday listeleri, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve seçim bölgelerindeki illerde ilan edilecek.

8 Mayıs: Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirelecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. Dağıtılmayanlar ise ilçe seçim kurulları başkanlıklarına geri teslim edilecek.

6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek, seçim yasakları seçim günü YSK'nın açıklayacağı saate kadar sürecek.

7 Haziran: Oy verme günü.

Seçime katılacak Parti listesi:

Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Genel başkanı

Adalet ve Kalkınma Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Ahmet Davutoğlu

Alternatif Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Süleyman Yağcıoğlu

Anadolu Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Emine Ülker Tarhan

Bağımsız Türkiye Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Haydar Baş

Büyük Birlik Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Mustafa Destici

Cumhuriyet Halk Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Kemal Kılıçdaroğlu

Demokrat Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Gültekin Uysal

Demokratik Gelişim Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; İdris Bal

Demokratik Sol Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Masum Türker

Doğru Yol Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Çetin Özaçıkgöz

Emek Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Selma Gürkan

Genç Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Cem Uzan

Hak ve Adalet Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Yiğit Zeki Öztürk

Hak ve Özgürlükler Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Fehmi Fırat

Halkın Kurtuluş Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Nurullah Ankut

Halkın Yükselişi Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Ragıp Önder Fırat

Halkların Demokratik Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Selahattin Demirtaş

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Figen Yüksekdağ

Hür Dava Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Zekeriya Yapıcıoğlu

Komünist Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;(Kolektif Liderlik)

Liberal Demokrat Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Cem Toker

Merkez Parti nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Abdurrahim Karslı

Millet Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Aykut Edibali

Millet ve Adalet Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; İdris Naim Şahin

Milliyetçi Hareket Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Devlet Bahçeli

Muhafazakar Yükseliş Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Engin Yılmaz

Özgürlük ve Dayanışma Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Alper Taş

nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Bilge Seçkin Çetinkaya

Saadet Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Mustafa Kamalak

Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi nbsp; nbsp; Ahmet Eyüp Özgüç

Türkiye Komünist Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Hüseyin Karabulut

Vatan Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Doğu Perinçek

Yurt Partisi nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Sadettin Tantan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...