Zhurong, Mars'a ilk ayak izini bıraktı

Düzenleyen:
Zhurong, Mars'a ilk ayak izini bıraktı

DÜNYA Haberleri

Çin Kızıl Gezegen Mars'ta araştırmalara başladı. 15 Mayıs tarihinde Çin'in Zhurong isimli uzay aracı marsa iniş yapmıştı. Alınan bilgiye göre Zhurong'un Mars'ta yüzeye temas etmesi “Çin’in Kızıl Gezegen’deki ilk ayak izleri” olarak tanımlandı.

Dünya uzayda yaşam olup olamayacağını araştırmaya devam edip galaksiyi keşfetmek için uzay araçları gönderiyor. Çin'in bu doğrultuda Kızıl Gezegen Mars'a gönderdiği uzay aracı Zhurong yüzeye temas etti.

Çin Ulusal Uzay Dairesi’nden (CNSA) alınan bilgiye göre, Zhurong, Pekin saatiyle bugün 10.40 (TSİ 15.40) itibariyle Mars’ın yüzeyine inerek araştırma ve keşif çalışmalarına başladı. Çin basınında, Kızıl Gezegen'deki araştırmalarına başlamak üzere iniş platformunun rampasından yüzeye inen keşif aracının Mars yüzeyiyle teması, “Çin’in Kızıl Gezegen’deki ilk ayak izleri” olarak nitelendirildi. Çin'in güneş enerjisiyle çalışan ve 240 kilo ağırlığa sahip 6 tekerlekli Mars keşif aracı Zhurong, Mars’ın yüzeyinde seyrederek yer şekillerine dair bilgi toplayacağı öğrenildi.

Zhurong, Mars yüzeyine 15 Mayıs’ta inmişti
Çin’in Tianwen-1 (Göğe Sorular) adı verilen Mars misyonu, bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezgin araçtan oluşuyor. Tianwen-1, geçtiğimiz yıl 23 Temmuz 2020’de uzaya fırlatılmış, Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı anlamına gelen "Zhurong" da şubat ayında Tianwen-1 uzay aracı ile Mars'a ulaşmıştı. Gezgin ile iniş aracından oluşan kabinin 15 Mayıs günü Mars’ın kuzey kesimindeki Utopia Planitia’ya iniş yaptığı açıklanmıştı.
Böylelikle Çin, ABD’nin ardından Mars’ın yüzeyine iniş yapan ve yüzeyde keşif aracı kullanan ikinci ülke oldu. Sovyetler Birliği’nin 1971 yılında Mars’a iniş gerçekleştiren aracı ise inişin ardından sinyal vermeyi kesmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...