Zengezur ile Doğu Batı ticareti artacak

- Güncelleme:
Zengezur ile Doğu Batı ticareti artacak

Dünya Haberleri

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur için “Pekin’den Londra’ya ticarete olumlu katkı sağlayacak” dedi. Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ da “İran, projeyi engellemek için her şeyi yapıyor. Ermenistan da dahil akıllı olan devlet kazanır” diye konuştu.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Enerjide ve finansta merkez olmaya hazırlanan Türkiye, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayacak Zengezur Koridorunda da kilit rol oynayacak. İran’ın tüm engelleme girimlerine karşın projeye hız veren Türkiye, lojistiğin de merkezi olacak. Türkiye Yüzyılında alternatif ulaşım hatları oluşturan Ankara, hattın Ermenistan sınırına kadar olan kısmının inşaatında gaza basarken, sınır ötesinde de projeye taraf ülkelerle Azerbaycan’ın Horadiz şehrinden Nahçıvan Ordubad’a uzanan 166 kilometrelik yeni demir yolu inşa edilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinde mevkidaşı Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanı Reşat Nebiyev ile yaptığı görüşmelerde öne çıkan başlıklardan biri de Türk dünyasını birbirine bağlayacak olan Zengezur Koridoru olmuştu. Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Uraloğlu, “Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla beraber, orta koridorun demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacaktır. Orta koridorun etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler hem de Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş birlikleri ile ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacak” dedi.

Zengezur ile Doğu Batı ticareti artacak

Bakan Uraloğlu, hattın Ermenistan sınırına kadar olan kısmının inşaatının devam ettiğini, Horadiz’den Nahçıvan’ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni demir yolu inşa edileceğini ve hattın Ermenistan kısmının Zengezur Bölgesi’nden geçecek olan 43 kilometrelik bölümünün inşaatı için Azerbaycan ile Rusya arasında görüşmeler yapılacağını, demir yolu hattıyla paralel olarak kara yolunun da devreye girmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

TİCARETE OLUMLU YANSIYACAK

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlayacak olan Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi kapsamında, yeni ulaşım bağlantısı sağlanacağına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Ordubad’dan Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan Velidağ istasyonuna kadar olan 158 kilometrelik hat kapsamlı olarak tamir edilecek. Ayrıca hat, Velidağ’dan Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılacak. Bu sayede Kars-Tiflis-Bakü üzerinden Gürcistan’a bağlanan yapıya alternatif olarak Kars- Dilucu üzerinden Nahcivan’a bağlanarak koridora erişmek mümkün olabilecek” diye konuştu.

Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Türkiye’ye bağlayan sosyo-ekonomik, jeopolitik ve jeo-stratejik özelliklere sahip olması ve koridorun, Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki demir yolu ağını genişletmesinin bölgesel ticarete olumlu yansıyacağını belirtti.

DAHA AVANTAJLI DAHA AZ MALİYETLİ

Çin’in Kuşak Yol Projesi’nin Orta Koridoru’nda bulunan Zengezur hattı, toplamda 4 bin 256 kilometrelik demir yolunu ve 508 kilometrelik deniz yolunu kapsıyor ve Türkiye’yi de içine alıyor. Zengezur hattıyla Çin mallarının Orta koridor üzerinden Batıya taşınması, Kuzey koridoruna göre 20 gün, güney koridoruna göre ise 14 gün daha kısa sürede gerçekleşiyor. Bu hatla transfer sadece 12 gün sürüyor. Böylece, kuzey koridorda kara yolları ve demir yollarının daha yüksek standartlarda olmasıyla hem maliyet hem de konfor avantajı yakalanacak.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...