Zelenskiy, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı için İspanya'da

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Zelenskiy, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı için İspanya'da

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılmak için İspanya'nın Granada şehrine geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına katılmak için İspanya'nın güneyindeki Granada kentine geldi.

Zelenskiy, sosyal medyadaki resmi hesabından yayımladığı mesajda, "Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılmak için İspanya'ya, Granada'ya geldim. Özellikle kış yaklaşırken Ukrayna'nın en büyük önceliği hava savunmasını güçlendirmektir. Ortaklarımızla yeni anlaşmaların temellerini zaten attık ve bunların onaylanmasını ve uygulanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu, Ukrayna ve bir bütün olarak Avrupa için verimli bir gün olmalı." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya ile savaşın başlamasının ardından ilk kez İspanya'ya geldi.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın ev sahipliğinde 3'üncüsü düzenlenen AST'ye, 27 AB üyesi ile Avrupa'daki diğer 17 ülkenin devlet veya hükümet başkanları katılıyor.

Diplomatik kaynaklar, bir gün sürecek AST'de, çatışmalı bölgeler başta olmak üzere Avrupa'nın geleceğiyle ilgili yol haritalarının tartışılacağını, Karabağ'daki gelişmelerden dolayı Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın öncelikli olarak ele alınacağını duyurmuştu.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Granada'da yapması öngörülen görüşme, Aliyev'in AST'ye katılmama kararı almasından dolayı iptal edildi.

Azerbaycan, Aliyev ve Paşinyan arasındaki toplantıya, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ın yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasını şart koymuş ancak bu kabul edilmeyince tepki göstererek AST'ye katılmama kararı almıştı.

Bu gelişme, bugün Granada'da düzenlenen AST'nin önemini düşürdü.

Granada'da toplanan liderler, daha önceden açıklanan "enerji, dijitalleşme ve çok taraflılık" konularında yapılacak yuvarlak masa toplantılarına katılıp, ikili görüşmeler yapacak.

Zirve dolayısıyla Granada'da 5 bin 500 kadar polis ve jandarma görev yapıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...