Zelenskiy: Acil yardıma ihtiyacımız var

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Zelenskiy: Acil yardıma ihtiyacımız var

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya- Ukrayna krizinde gerilim tırmanırken, Devlet Başkanı Vladimir Zelensky Rusya kriziyle alakalı dünyaya seslenerek acil yardım çağrısı yaptı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde gerilim artıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam  Donetsk ve Lugansk'ı resmen tanıdığını açıkladı. Tanıma kararının ardından dünyadan Putin’e açıklamalar peş peşe geldi. 

DÜNYAYA YARDIM ÇAĞRISI YAPTI 

Ulusal sesleniş konuşması gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, tüm dünyaya çağrıda bulundu. Zelenski, "Acil yardıma ihtiyacımız var. Büyük bir trajedi ile karşı karşıyayız. Artık ne yapmalıyız, sadece bakmalı mısınız yoksa bize yardım mı etmelisiniz? NATO'da olup olmamamız fark etmez bize yardımcı olmalısınız. Bugün sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa bir tehditle karşı karşıya. Bizim askerlerimiz yarın sizi de koruyacak.

"BİZİM SINIRIMIZDAKİ TEHDİT TÜM DÜNYA İÇİN BİR TEHDİTTİR"

Bizim sınırımızdaki tehdit tüm Dünya için bir tehdittir. Burada şuan çok büyük bir kriz yaşanıyor. Rusya'nın Ukrayna'da tam kapsamlı bir işgali durumunda sıkıyönetim uygulayacağız. Rusya ile tamamıyla diplomatik ilişkilerin kesilmesi değerlendiriyoruz. Yarın Moldova, Litvanya, tüm Avrupa tehdit altında olabilir. Ukrayna sadece barış istiyor ancak her ihtimale hazırlanıyoruz. Rusya'nın Luhansk ve Donetsk'i tanıması Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya saldırısı için daha fazla temel oluşturuyor. Yaptırımlar Kuzey Akım 2 hattının tamamen kapatılmasını içermeli" diye konuştu.


"Savaş olacağını düşünmüyorum" diyen Zelenskiy, ayrılıkçıları tanımanın tek taraflı olarak Minsk anlaşmalarından çıkmak ve Normandiya Formatında alınmış kararları göz ardı etmek anlamına gelebileceğinin aktararak, kararın barış çabalarını baltaladığını belirtti.

TÜRKİYE'DEN RUSYA'NIN ALDIĞI KARARA SERT TEPKİ

Rusya'nın tanıma kararına birçok ülkeden tepkiler geldi. BM Güvenlik Konseyi ise bu sabaha karşı acil koduyla toplandı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu çağrısı yapıyoruz." denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Bu kararın Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz" dedi.



 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...